Rapid, la un pas de faliment

Rapid se află la un pas de faliment, datoriile vechi și cele noi atârnând ca o piatră de moară pe gâtul unui club care a supraviețuit în ultimii ani mai mult din dragostea suporterilor.

Fotbalistii Rapidului la startul meciuluiPatru cereri de faliment au fost luate în discuție de Instanță vineri, pe 20 mai: cea a ANAF, cea a lui Viorel Moldovan, cea a lui Sandu Tăbârcă și cea a ABG Consulting. Deși în presă s-a scris că s-a amânat falimentul Rapidului, informația este falsă. De fapt, Instanța a rămas în pronunțare, iar decizia va fi făcută public pe 27 mai, adică vinerea viitoare.

Avocata către creditori: „Vă dăm scaunele de pe stadion!”

Din informațiile SPORTescu, avocata care a reprezentat Rapidul a avut apărări mediocre și s-a făcut remarcată prin amenințări la adresa creditorilor, cărora le-a spus: „Dacă se intră în faliment, veți lua scaunele de pe stadion, că alte bunuri nu avem!”

Și tot ca o informație de insider: la ieșirea din sala de judecată, apărătorul antrenorului Sandu Tăbârcă a fost bruscat de un grup de suporteri, care s-au intitulat în timpul ședinței ca fiind rapidiști.

Acum se pune întrebarea: De ce încearcă FRF să protejeze o echipă care are șanse mici să evite falimentul? O decizie FIFA se pune în aplicare imediat de către orice Federație normală la cap. Nicăieri în lume nu se trage de timp după ce FIFA somează să primească dovada că o sancțiune pe care a dictat-o a fost pusă în aplicare, pentru că nicio federație națională nu vrea să riște sancțiuni din partea forului mondial. Dacă ulterior se constată că părțile s-au înțeles (în speță, Rapid și Obed), doar FIFA poate emite o nouă decizie, prin care să anuleze decizia de sancționare.

Vezi și:   Cum vrea LPF să readucă suporterii pe stadioane

Cum stă acum treaba în cazul Obed? Jucătorul a semnat în cele din urmă un acord cu Rapid, prin care a fost de acord să amâne achitarea datoriei până vineri, 20 mai, când s-au și virat banii. Decizia FIFA din 10 martie, dată de la care Rapid avea 30 de zile pentru plata datoriei. Dacă nu plătea, avea 6 puncte penalizare. Sancțiunea se activează la cererea expresă a creditorului, adică a lui Obed, care a făcut această cerere pe 27 aprilie, la 47 de zile de la decizie. De la această dată până la data la care FIFA a somat FRF să îi transmit dovada că a aplicat sancțiunea, 11 mai, nu a existat nicio adresă către FIFA privind înșelegerea părților.

Pe 12 mai, FRF trebuia să depuncteze Rapidul, iar forul mondial, dacă ar fi constatat apoi că a intervenit acordul părților, putea să anuleze decizia de depunctare. Până azi, 21 mai, adică timp de 9 zile, FRF a tras de timp și nimeni nu știe care sunt motivele acestei insubordonări față de FIFA.

Acum, faptul că Rapid a achitat datoria vineri nu înseamnă că decizia de depunctare dispare pur și simplu. Înseamnă doar că Rapid nu va fi retrogradată – aceasta era următoarea sancțiune în caz de neplată.

Datorii de peste 18 milioane lei!

Jucătorii Rapidului sunt neplătiți de trei luni, antrenorii – de 5 luni, datoriile curente făcute după declararea insolvenței sunt de peste 18 milioane de lei, din care aproape 10 milioane către bugetul statului. În câteva cuvinte: nu sunt speranțe de redresare!

Și atunci, întrebarea rămâne: de ce se pune rău FRF cu FIFA pentru un club aproape de faliment și cu asemenea datorii?

Vezi și:   Răducioiu, voluntarul anului în sport!

Poate ne răspunde Răzvan Burleanu.

Credit foto: Răzvan Păsărică / sportpictures.eu

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...