Paris – Nice sau Cursa spre Soare

Mâine începe ediţia a 74-a a Cursei Paris – Nice. Va reuşi Richie Porte să-şi apere titlul? Va mai avea un cuvânt de spus Tom Boonen? Dar Contador?

niceDupă o pauză destul de lungă, chiar dacă am avut Turul Omanului şi alte câteva competiții mai puţin importante, ciclismul revine în prim plan cu o cursă de o săptămână, care inaugurează seria „Monumentelor”: Paris – Nice. Balul va fi deschis de prologul ce se va desfăşura duminică, 6 martie, şi se va închide pe Promenade des Anglais – Nice, pe 13 martie ; va însuma 1290 km şi va alinia la start o sumedenie de nume grele ale ciclismului precum Romain Bardet, Philippe Gilbert, Silvayn Chavanel, Marcel Kittel, Tom Boonen, Geraint Thomas, Alberto Contador, Frank Schleck sau Richie Porte, ultimul având şi misiunea de a-şi apăra trofeul cucerit în 2015.

Etapa I, între Conde-sur-Vesqre și Vendome, cu o lungime de 198 km plaţi şi două sprinturi intermediare amplasate spre finalul cursei, va consemna, cel mai probabil, atacuri ce vor scoate la rampă cicliştii care luptă pentru tricoul verde.

O dată cu înaintarea spre sudul Franţei, etapele următoare, care vor acoperi distanţe cuprinse între 213 km – Contres/Comentry – cea mai lungă, şi 168 km – Cusset/Mont Brouilly – cea mai scurtă, cu excepţia ultimei etape de la Nice ce va avea 134 km, profilul cursei se va modifica treptat. El va deveni din ce în ce mai valonat, pentru ca, în etapa a 5-a – Saint Paul Trois Chateaux/Salon de Provence –, să scoată în prim plan căţărarea de categoria I, de la Chalet Reynard, cu o pantă medie de 9,3%, urmată de alte două căţărări, în etapa a 6-a, ultima, cu finish pe La Madone d`Utelle.

Cu o istorie care a început în 1933, când Alphonse Schepers avea să câştige prima ediţie, şi care a continuat cu poveştile uluitoare despre rivalitatea dintre Anquetile şi Poulidor, cu cele şapte ediţii consecutive adjudecate de irlandezul Sean Kelly, între 1982 și 1988, şi terminând cu celelalte legende ale ciclismului, Eddy Merckx, Miguel Indurain, Alberto Contador, Bradley Wiggins şi Laurent Jalabert – ultimul francez care a căştigat cursa, în 1997 –, lăsaţi-mă să spun că Paris-Nice e mai mult decât o necesitate pentru iubitorii ciclismului de şosea.

Ce poate fi mai frumos decât o primăvară franceză, un traseu care se îndreaptă spre soare şi opt după-amiezi înţesate, sunt sigur de asta!, cu victorii muncite, căzături şi evadări, aşa cum îi stă bine unei curse clasice…

Credit foto: ayearinfrance.com

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...