Mihai Leu, învingător în lupta cu cancerul: „Mă simt bine, am învățat multe din experiența asta”

Mihai Leu (47 de ani) a trecut prin clipe grele în ultimii doi ani. Diagnosticat cu cancer la colon, fostul campion mondial de box la profesioniști (WBO, categoria semimijlocie) în 1997 și campion național de raliuri a făcut chimioterapie și a fost operat de echipa doctorului Irinel Popescu. Ultimele analize au ieșit foarte bine și putem afirma că Mihai a câștigat acest meci, poate cel mai important din viața lui.

mihai-leu
Credit foto: pressalert.ro

Mihai, ai fost primul român campion mondial la box profesionist. Acum ești arbitru de box. Unde ai arbitrat ultima oară?

Acum o lună jumate, la Cardiff, iar următorul meci îl am pe 17 septembrie la Budapesta. Arbitrez meciuri de titlu european și de titlu mondial.

Ai fost chiar în sală la Dublin, la cântarul oficial, când a avut loc acel atac armat și a fost omorât un om, iar alți doi au fost răniți…

Da, a fost o reglare de conturi între două bande mafiote. Eram la cinci metri distanță. În situații din astea, trebuie să îți păstrezi calmul. Am văzut o ușă care s-a deschis și pe care au ieșit oamenii și pe acolo am fugit și eu. Apoi a venit Poliția, a încercuit hotelul.

Ca-n filme…

Nici nu îmi venea să cred că e adevărat. Au intrat mascați, cu cagule pe cap, cu două automate în mână.

Mihai Nistor a câștigat meciul de la JO

Cum ți s-a părut decizia de la Jocurile Olimpice în meciul lui Mihai Nistor, învins la puncte de un iordanian, după ce acesta din urmă a fost numărat de două ori?

Mihai a câștigat acel meci. Din păcate, sunt mulți arbitri care nu prea știu ce înseamnă boxul. Nu cred că sunt rău intenționați, dar nu realizează care e decizia cea mai bună.

Păi stai un pic, dacă îl vezi pe iordanianul ăla că e numărat de două ori, cum să nu realizezi cine a fost mai bun?

Mulți sunt tentați să numere pumnii pe care îi dă un boxer, fără să ia în calcul cât de clar se lovește sau dacă sunt lovituri întâmplătoare. Sunt mulți arbitri depășiți de situație.

Păi ce iordanianul ăla a lovit mai mult?

Nu, dar nu cred că cineva poate face ceva cu intenția de a ne scoate pe noi din competiție. Dacă s-ar întâmpla asta, atunci ar fi extrem de grav.

„Nu cred că e ceva aranjat”

Noi, cei din afara fenomenului, la asta ne gândim, la mafia din box și la faptul că boxul e controlat și dirijat de aceasta.

Eu am fost desemnat arbitru la un meci al lui Cristi Ciocan pentru titlul european. Procedura este următoarea: vicepreședintele pe Europa mă sună și mă întreabă dacă sunt disponibil pe data cutare. Dacă îi răspund afirmativ, îmi trimite apoi un mail cu toate detaliile, cine boxează, când e cântarul. După ce am văzut că boxează un român, l-am sunat și i-am zis că a făcut o mare greșeală, că m-a pus arbitru la meciul unui român, care mai îmi e și prieten. Mi-a zis că nu mă crede în stare să îl avantajez pe Cristi, pentru că eu vreau să îmi fac o carieră în arbitraj. De-asta zic, nu cred că e ceva aranjat, doar că unii sunt depășiți de moment. Mihai Nistor e un boxer foarte bun, are un potențial foarte mare, e luptător.

Ar trebui să treacă la profesioniști?

Eu cred că ar face treabă foarte bună la profesioniști.

„Trebuie să găsim soluții pentru sport, nu să găsim vinovați”

Boxul în România mai există?

A fost un eșec și pentru box, dar și pentru toate sporturile, pentru tot sportul românesc. Acum nu trebuie să căutăm vinovați, ar trebui ca oamenii de sport să stea la o masă și să se facă un plan. Dacă mergem ca până acum, n-o să avem rezultate nici la următoarele Jocuri Olimpice, nici peste opt ani. La noi nu vine nimic din urmă. Eu asta am învățat în sport: nu trebuie să îți cauți scuze. Sunt probleme foarte mari și situația finaciară nu este bună, dar trebuie găsite soluții, trebuie să mergem înainte. Trebuie să ne mobilizăm împreună și să vedem ce putem face ca să creștem.

Bute nu a a făcut așa ceva cu bună știință

Lucian Bute, prins dopat. Cum ai primit această veste?

Eu sunt convins că nu s-a făcut cu știința lui. La un meci de box, întotdeauna se fac controale antidoping, toți sunt conștienți de asta. Am vorbit cu el înainte să iasă asta cu controlul, după aia a avut telefonul închis și îl înțeleg. Din câte îl cunosc, nu cred că a făcut așa ceva cu bună știință.

Îl mai vezi revenind pe Lucian sau cariera lui e terminată?

Depinde cât de lungă e suspendarea. Dacă primește un an, e greu să revină, dar există șanse. Dacă va primi mai mult, va fi extrem de greu. E și vârsta, trece timpul. Bernard Hopkins a fost campion mondial la 50 de ani, dar Lucian e alt gen de boxer, mai pe viteză, cu reflexe bune, cu eschive. Iar astea se mai pierd o dată cu înaintarea în vârstă.

Ai fost și campion național de raliuri. Cu acest sport ce legături mai ai acum?

Păi organizez Raliul Aradului, am făcut opt ediții, acum este etapă internațională. Am fost prezent de curând la o etapă de Campionat Național de drift. Băieții de aici fac un spectacol incredibil. La drift se derapează foarte mult, e spectaculos, au fost câteva mii de spectatori.

Mihai-Leu
Credit foto: specialarad.ro

Care a fost cel mai greu meci de box al tău și cea mai dificilă cursă?

Cel mai dificil meci de box a fost atunci când am devenit campion mondial. Din punct de vedere tehnic, nu a fost cel mai bun meci al meu, dar miza a fost foarte mare și asta a dat o mare greutate partidei. Iar la raliu, cel de la Cluj, din 2003, când am câștigat titlul național, fiindcă la mine parcă e un făcut, așa, să trec prin emoții. Totul mergea perfect, eram în grafic, eram campion, dar înainte de ultimul punct de control nu mi-a mai pornit mașina. Cred că am îmbătrânit trei ani în momentele alea, dar am avut un inginer foarte bun, care era un electronist excelent, a intrat cu laptopul pe ea și a rezolvat problema.

Se răsturna o dată pe an cu mașina!

Te-ai răsturnat vreodată cu mașina la raliuri?

Ohoooo. Cam o dată pe an. La început, mă supăram foarte tare când ieșeam în decor, dar mi-a zis un englez că la ei, în Anglia, există o vorbă: Cine nu sare afară înseamnă că nu merge destul de tare. Iar eu, cum mă chinuiam să merg tare, mai ieșeam pe afară.

În viață, ai trecut cu bine de un meci foarte dificil, cel cu cancerul. Cum te simți acum?

Mă simt bine, am învățat multe și din experiența asta. Soția mea a fost tot timpul lângă mine, a dormit lângă patul meu, am văzut că am foarte mulți prieteni, m-au căutat foarte mulți, au vrut să mă ajute și mi-am făcut prieteni noi la spital. Sunt niște oameni extraordinari, echipa doctorului Irinel Popescu e senzațională. Au fost alături de mine nu numai din punct de vedere medical, ci și sufletește.

„Trebuie să ne facem analize regulat!”

Ce le recomanzi oamenilor care au probleme de genul acesta?

Noi, în România, nu suntem destul de atenți la partea asta. Am evita foarte multe probleme dacă am fi puțini mai atenți, adică să ne facem analize regulat, și atunci multe probleme s-ar putea preveni.

Am citit că fiul tău practică sporturile extreme.

El e cu mountain bike și iarna cu schiul. Acum face un masterat de management sportiv în București, deci tot pe lângă sport.

Un gând pentru sportivii români?

Le doresc să aibă putere și, chiar dacă trecem printr-o perioadă grea, să nu renunțe, să privească înainte, iar la următoarele Jocuri Olimpice să încerce să câștige.

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...