Mariana Tîrcă, Hagi al handbalului, despre complexul românesc în fața marilor puteri și soluții pentru viitor

Mariana Tîrcă (56 ani) a fost una dintre cele mai mari handbaliste pe care le-a dat România. Cerebrală, cu viziune, dar mai ales cu o „stângă” devastatoare. În istoria handbalului, figurează cu 335 de jocuri pentru echipa națională și 2.043 de goluri, adică o medie de 6,09 goluri/meci pentru tricolor.

A plecat în handbalul mare din Făgăraș, undeva prin clasa a 4-a:

Doamna profesoară Dobrin mi-a pus mingea în mână, avea specializare handbal. Jucam în acele campionate interșcoli la nivel local, județean și naționale. Acolo m-a văzut și profesorul Marian Nicolae, după mine unul dintre cei mai buni antrenori în descoperire de talente. Are foarte multe jucătoare crescute sub mâna lui, un antrenor cu un ochi extraodinar în sensul acesta. El mi-a călăuzit pașii„.

„Aveam în vremea respectivă și modelele băieților, erau în vogă. Domnul Gațu și domnul Gruia au fost inspirația pentru cariera ulterioară”, ne-a relatat eroina reportajului de față.

Tranferată la 19 ani de campioana României. Primul sezon: semifinale în Cupa Campionilor Europeni

Recordmena all-time a naționalei României s-a îndrăgostit rapid de handbal, iar faptul că a fost „stângace” și a avut un braț foarte bun, a atras atenția imediat. Inteligența motrică a ajutat-o foarte mult să urce, astfel că pasul spre marea performanță a venit oarecum firesc. 

După un an de rodaj la Nitramonia Făgăraș în liga secundă, Mariana Tîrcă a jucat numai la echipe mari, a fost căutată permanent de cluburile aflate pe val. La 19 ani, era deja transferată de campioana României la vremea respectivă, Rulmentul Brașov.

Iar la primul sezon, 1981-1982, a ajuns cu echipa brașoveană până în semifinalele Ligii Campionilor, Cupa Campionilor la vremea respectivă. 

mariana tirca
sportpictures.eu

Mi-a fost foarte greu la început, pentru că veneam de la Făgăraș, unde făceam maximum 5 antrenamente pe săptămână. Am venit la Brașov, unde l-am găsit pe Romică Drăgănescu, un antrenor în foame de a face performanță. Am trecut la două antrenamente pe zi, dar m-a ajutat foarte mult. De asta spun, contează foarte mult în viață să întâlnești oameni care te sprijină, care te susțin, să facă totul ca să crești. Iar eu am întâlnit acești oameni atunci când am făcut cei mai importanți pași ai carierei, aceia de început„.

Am avut șansa să evoluez direct în Cupa Campionilor, să întâlnesc jucătoare de mare valoare, să simt mirosul înaltei performanțe”, curge povestea fostei handbaliste.

Dezastrul de la Cernobîl l-a prins la Kiev, în finala CCE cu Știința Bacău!

După 3 ani la Rulmentul Brașov, Mariana Tîrcă a plecat la o echipă și mai mare, Știința Bacău, cu care a jucat și finala Cupei Campionilor Europeni în 1986. O primă tentativă de a câștiga trofeul a fost ratată, reprezentanta României fiind învinsă la vremea respectivă de Spartak Kiev, o echipă invincibilă, care avea deja 10 titluri în Cupa Campionilor. 

Fosta handbalistă nu uită nici azi momentul jocului de la Kiev, care a coincis cu dezastrul de la Cernobîl. „Explozia ne-a prins chiar la Kiev. Arbitrii care trebuiau să oficieze meciul nu s-au prezentat și ne-a arbitrat un cuplu din Rusia. Imediat după ce ne-am întors în țară ni s-au făcut investigații, ne-au dus la Iași, ni s-a măsurat gradul de radiație. N-au fost probleme, dar ,dacă ne uităm puțin în spate, avem o colegă care ne-a părăsit (n.r. – Laura Lunca)”.

La vremea respectivă, nu am perceput gravitatea situației, cu toate că ne-au luat inclusiv toate hainele, le-au aruncat, le-au îngropat. Noi ne-am expus acolo, chiar ne miram că nu este nimeni pe stradă”, a continuat Mariana Tîrcă.

Ministrul de Interne a intervenit pentru transferul la Vâlcea

În 1988, atunci când a făcut următorul pas în carieră, de la Știința Bacău la Chimistul Rm. Vâlcea (mai târziu denumită Oltchim), Mariana Tîrcă era deja o handbalistă consacrată.

Transferul s-a făcut atunci cu mare vâlvă, după cum ne-a relatat: „A fost foarte mediatizat și s-a realizat cu mari intervenții la nivel înalt. Domnul Bărbulescu (n.r. – ministrul de Interne, nepotul lui Nicolae Ceaușescu) a intervenit atunci ca să se facă acel transfer cu peripeții”.

„Am plecat din Bacău cu bagajele pe ascuns. Noaptea, am eliberat apartamentul. Astea erau vremurile. Dacă ar fi să le pun pe hârtie, cred că ar ieși ceva frumos”. 

La Vâlcea a stat până în 1993 și a jucat alte două semifinale de Cupa Campionilor Europeni.

Mariana Tîrcă, Regină în Croația

Mariana Tîrcă avea să se împlinească sportiv la nivel de cluburi în Croația, la Podravka Koprivnica. Și-a îndeplinit un mare vis, de a câștiga Liga Campionilor, dar în același timp a și făcut un nume mare în Europa din echipa croată. 

Din punct de vedere al satisfacțiilor, pot spune că a fost cea mai frumoasă perioadă a carierei mele, pentru că eram deja și o jucătoare matură, cu multă experiență. Ei încă din 1991 au tot venit după mine la Vâlcea, nu m-am gândit că o să ajung acolo, dar în viață toate se întâmplă cu un scop, fiecare avem traseul bine stabilit”, a susținut interlocutoarea. 

Trofeul Ligii Campionilor a fost câștigat în 1996, după un alt sezon în care Podravka a jucat finala. Mariana Tîrcă s-a transformat într-o adevărată regină la Koprivnica, nu departe a fost și un alt mare nume al handbalului românesc, Vali Cozma, pivotul care a făcut un cuplu de aur cu interul dreapta. 

Am avut o echipă foarte sudată, nu cu supervalori, dar cu jucătoare profesioniste din toate punctele de vedere, am fost o familie de fapt și asta a reprezentat cheia succesului”, a mai spus Mariana Tîrcă.

Era băgată extremă

Debutul la națională a venit la 19 ani și a fost destul de controversat, după cum ne-a relatat liderul de selecții la prima reprezentativă: „Pe post era Mariana Ionescu, mama regretatului Marian Cozma. Ea avea o talie impresionantă, eu eram mai firavă, parcă nepotrivită pentru postul de inter dreapta. Mă tot băgau în extremă. Un rol foarte important în revenirea pe postul de inter dreapta l-a avut domnul Lucian Grigorescu, care urmărea foarte atent ce se întâmplă și la nivel de cluburi, dar și la nivel de națională. Evoluțiile mai convingătoare, la vedere, m-au propulsat către postul de inter dreapta”. 

Mariana Tîrcă a fost dedicată tuturor cluburilor la care a evoluat, dar mai presus de orice a fost prima reprezentativă, după cum a ținut să remarce: „Pentru mine, echipa națională a fost ceva special. Eu niciodată nu am refuzat convocările, chiar dacă oameni care au fost în anumite momente la conducerea naționalei au renunțat la mine, asta când am înaintat în vârstă. Dar atunci când s-a apelat la mine, am venit mereu, nu mi-au picat galoanele„.

Când a fost nevoie de mine la națională, am venit cu toată dragostea, fără nicio obligație, dacă pot să spun așa, nici financiară, nici de altă natură”.

„Am trăit mai mereu cu un complex de inferioritate”

Mariana Tîrcă a jucat alături de generații extraordinare, probabil la fel de valoroase ca și cele din ultimii 15 ani, dar nu a reușit să urce niciodată pe podium sub tricolor.

Mai mereu, României i-a lipsit ultimul meci în tentativa de a atinge marile performanțe. 

A fost boala caracteristică sportului românesc. Ajungem până la un nivel și de acolo ne pierdem. Noi am avut și un mare handicap. Generații cu jucătoare extraordinare nu am putut ieși afară, deși au fost solicitări de la echipe mari pentru toate. Poate am plătit pentru asta până în Revoluție, este un aspect, iar altul, am trăit mai mereu cu un complex de inferioritate, pornit de la modul cum ne prezentam noi ca și ținută, echipament și așa mai departe la națională. Erau echipe care porneau cu un avantaj de când intram în teren, la prezentare, după cum arătau, cum erau îmbrăcate. Noi eram mai amărâte din acest punct de vedere„.

Mare parte din cariera mea, echipa națională participa din 4 în 4 ani la Campionatul Mondial, abia pe final am prins și două Campionate Europene. Între două competiții Mondiale, mergeam la multe turnee de mare anvergură, iar în această categorie intra și Trofeul Carpați”, a detaliat Mariana Tîrcă.

Modelul Hagi

Nu de puține ori, a fost comparată cu Gică Hagi. Ba chiar, i s-a și spus „Hagi din handbal”. „Eu sunt Mariana Tîrcă din handbal, Hagi este la fotbal. Am fost colegi de generații, am trăit succesele, bucuriile și insatisfacțiile împreună, sportul era foarte iubit în perioada nostră și toți ne urmăream colegii din alte discipline. Poate pe undeva, drumul nostru se aseamănă, din punct de vedere al performanțelor, al viziunii. El a reușit pe plan profesional să formeze această Academie extraodinară (n.r. – Viitorul). Noi, toți cei care facem parte din sportul românesc, al trebui să-l luăm ca model. La alt nivel, am și eu totuși satisfacția că am crescut copii frumoși”, a precizat Mariana Tîrcă. 

De-a lungul timpului, ca antrenor, a cucerit două titluri în Liga Națională, cu Vâlcea și Brașov, a jucat două finale de Cupa Cupelor, a câștigat Challenge Cup, dar mai ales a promovat nume mari, precum Cristina Neagu, Oana Manea, Adina Meiroșu, Denisa Dedu, Andreea Pricopi, mai nou – Sorina Tîrcă (fiica ei) și Daria Bucur.

Sunt satisfacții mari, pentru că nu am uitat niciodată când am făcut pasul de la juniorat la seniorat, brațele care mi s-au deschis, nu numai mâna care mi s-a întins”, a continuat Mariana Tîrcă.

Sorina duce brandul familiei Tîrcă mai departe

Azi, Sorina Tîrcă îi calcă deja pe urme, la 20 de ani anunțându-se una dintre cele mai promițătoare jucătoare din noul val.

Înainte de a aborda subiectul fiicei sale, antrenoarea a vorbit la modul general despre „condiția” sportivului tânăr din România.

Sorina Tîrcă (nr. 99). Foto: sportpictures.eu

„Îmi pare rău pentru generații întregi de tineri că nu avem curajul să dăm drumul la joc sportivilor talentați. La noi este încă ideea asta, stai că are 18 ani, 17 ani, nu face față. Pe când afară, nici nu se uită în buletin. Ba din contră, dacă ai o jucătoare foarte talentată, este un lucru normal să-i dai drumul să joace. Asta se întâmplă în țările care au un handbal de înaltă performanță. Poate noi aici greșim, că nu avem curajul să le dăm încrederea necesară jucătoarelor tinere”.

În ultimul an, Sorina a avut șansă să joace, a convins, este esențial în formarea unui jucător mare. Dacă pierd perioada asta de tranziție, multe dintre ele, chiar dacă sunt talentate, se lasă de handbal. O avem pe Cristina, dar să nu trăim într-un singur jucător, trebuie să formăm o echipă. Să nu se întâmple ca la un nuc sub care nu mai crește nimic

Sorinei îi va fi greu să depășească performanțele mamei la nivel de club, cu trei finale de Liga Campionilor, dar în schimb are toate șansele să o depășească la nivel de națională. 

Îmi doresc foarte mult, sunt convinsă că are potențialul necesar încât să poate să realizeze tot ce-și dorește. Ea mai are ceva de dus, numele meu. Așa suntem noi, românii, cu ambiții și orgolii foarte mari. Nu avem puterea să vedem omul Sorina sau handbalista Sorina, ci trebuie trecută prin filtrul mamei. Nu e corect! Dar ea s-a detașat de aspectul acesta, care nu e ușor de depășit„.

Sper să întâlnească oameni care să-i dea încredere, așa cum am întâlnit și eu. Să o vadă așa cum este ea. Nu am nicio îndoială, va avea un viitor foarte frumos, este un copil cu educație aleasă, poate cu prea mult bun simț”, a întărit fostul inter dreapta„. 

Un foarte scurt interviu, Mariana Tîrcă:

În loc de concluzie, pe lângă cifrele acumulate la echipa națională, redăm și alte detalii din palmaresul Marienei Tîrcă. Un „tablou” care definește practic tot ce a însemnat în carieră: câștigătoare a Ligii Campionilor Europeni, dublă finalistă a Ligii Campionilor, 14 titluri de campioană națională, cetățean de onoare în Făgăraș, Brașov, Koprivnica, decorată de președinții Franyo Tudjman și Traian Băsescu!

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...