Fenomenul Vâlcea: Cum să câștigi împotriva gigantului CSM București 

Fenomenul Vâlcea revine în handbalul românesc la nivel feminin. După Oltchim, se naște o altă mare echipă, SCM, care e foarte aproape de a câștiga bătălia cu un club ce a dominat clar întrecerea internă în ultimi ani – CSM București.

fenomenul valcea
FOTO: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Combinatul chimic nu se mai află în spate, dar pasiunea pentru handbal a adunat autoritățile și alți sponsori pentru a face din nou performanță la cel mai înalt nivel. Și iată că rezultatele pot veni cu antrenori români, așa cum este cazul lui Florentin Pera.

SCM Rm. Vâlcea a avut parte, miercuri seara, de cea mai dulce înfrângere în scurta istorie de aproape 6 ani, 29-30 cu CSM București, care îi poate aduce în premieră titlul de campioană națională.

Până la acest meci, echipa din Zăvoi a avut un parcurs ireproșabil, reușind inclusiv un 22-19 la București, în tur, care îi oferă în acest moment principala șansă la titlu.

După meciul de miercuri, Vâlcea mai are șase jocuri în fața unor adversari pe care i-a mai bătut o dată în acest sezon, în turul campionatului.

Indiferent cu ce rezultat se va termina Liga Națională în acest sezon, SCM a arătat a campioană, deși a beneficiat de resurse net inferioare adversarei CSM București, la toate capitolele.

Fenomenul Vâlcea: buget de 3 ori mai mic!

Vâlcea a avut în spate know-how-ul și publicul avizat de handbal din perioada Oltchim, astfel că i-a fost mai ușor să urce spre vârful ierarhiei, față de alte echipe din România care și-ar dori poate la rândul lor să ajungă acolo, dar se împotmolesc de cele mai multe ori pe drum. Iar de îndată ce a reapărut și motivația pentru handbal, „biciul a pocnit”.

Cu un buget de 3 ori mai mic decât al CSM București, 1,5 milioane de euro față de 4,5 milioane, SCM și-a construit în vară o echipă fără mari vedete la nivel internațional, dar cu jucătoare care s-au pliat foarte bine pe cerințele clubului și mai ales pe mentalitatea handbalului din România.

fenomenul valcea
FOTO: Razvan Pasarica / SPORT PICTURES

Iryna Glibko, probabil cea mai bună handbalistă străină aflată de mai mulți ani în campionatul nostru, insuficient valorificată de CSM București când a avut-o în curte, a fost un adevărat catalizator pentru echipă. În jurul ei a fost adunată o formație frumoasă, cu multe jucătoare care au ajuns deja la echipele naționale, precum Dumanska, Popa, Băcăoanu, Florică, Pricopi, Adespii, Badea, Ciucă, Gavrilă.

Cu excepția pivotului Petrova, rezervă la Vardar, și a portarului Blazek, de la Hypo, nicio altă handbalistă din lot nu a avut până acum performanțe ieșite din comun la nivel de cluburi în Europa.

Dar Vâlcea a crescut mult ca grup, iar victoriile care au venit pe bandă rulantă i-au adus multă încredere și curaj.

Pera, antrenorul momentului în România

La fel ca și la înfrângeri, și la victorii contează foarte mult cine se află la cârma unei nave. Vâlcea a decis să-i acorde încredere unui tehnician tânăr, Florentin Pera (39 de ani), care a avut rezultatele la toate echipele, dar care nu a antrenat niciodată în lupta pentru titlu.

O scurtă experiență la cel mai înalt nivel a avut Pera alături de Gheorghe Tadici, ca secund la echipa națională, în perioada 2013-2014.

FOTO: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

SCM nu a greșit deloc în alegerea făcută. Dincolo de faptul că a bătut CSM București de două ori în acest sezon (o dată în Cupa României), iar în al treilea a revenit de la minus șase goluri (de la 14-20 la 29-30 la final), Florentin Pera arată săptămână de săptămână că este un personaj pasionat, care mănâncă handbalul pe pâine, cum se spune, și că poate obține rezultate dacă în jurul lui are un mediu sănătos.

E un antrenor de reacție, își asumă și riscuri, în principiu se află în tendințele handbalului modern, iar asta place.

Vâlcea este din nou în fruntea acestui sport, după o pauză de 6 ani, dar marile provocări de-abia acum urmează: poate Liga Campionilor, bătălia cu CSM București în anii ce vor urma etc.

Deocamdată, însă, trebuie să salutăm revenirea acestui oraș în lumea bună a handbalului feminin! Era nevoie de cel puțin încă o echipă într-un campionat tern, fără sare și piper, după dispariția clubului HCM Baia Mare în 2016.

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...