Lista sportivilor de mare perspectivă U23 din România. Cine ia medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo?

Lista sportivilor de mare perspectivă U23 a sportului românesc vă este prezentată în acest articol. Încercăm să descifrăm câți dintre actualii tineri cu rezultate internaționale au șanse la medalii la JO de la Tokyo 2020.

Fotografii: Pagina de facebook a Comitetului Olimpic și Sportiv Român

Jocurile Olimpice de Tineret de la Buenos Aires s-au încheiat, iar România s-a clasat la final pe locul 29, după ce delegația tricoloră a câștigat opt medalii, două de aur, trei de argint și trei de bronz. Poziția finală nu mai pare atât de spectaculoasă, precum cea după primele zile, când s-au câștigat medaliile, dar în orice caz tinerii  tricolori au terminat mult mai sus decât seniorii la Rio 2016 – locul 47. 

Dincolo de clasamentul general, întrecerile din Argentina ne-au demonstrat că România are câțiva sportivi de mare perspectivă, așa cum este înotătorul Răzvan Martin, dublu medaliat, pe care am putea să-l vedem concurând și la Jocurile Olimpice de la Tokyo în 2020, rezervate seniorilor.

Cum îi ajutăm să progreseze?

Sportul românesc dispune în acest moment de o masă de sportivi tineri, care ar putea avea un cuvânt de spus pe scena internațională în următorul deceniu și chiar peste doi ani la întrecerile supreme. Rămâne de văzut cum vor fi ajutați de sistem pentru a progresa și a performa.

De-a lungul timpului, România s-a arătat destul de deficitată în a-și promova valorile și în a ale asigura o continuitate, motiv pentru care mulți sportivi juniori s-au pierdut pe drum.

SPORTescu vă prezintă o listă a sportivilor Under 23 care ar putea avea un cuvânt de spus în delegația tricoloră la următoarele Jocuri Olimpice, un fel de Top 5 al disciplinelor unde există potențial, fără a efectua însă și o ierarhie a celor mai valoroase sporturi, pentru că fiecare în parte are șanse.

Natație

Deschidem lista chiar cu înotătorii Robert Glință (21 ani) și Daniel Martin (18 ani, foto), ambii fiind în bătălie directă cu rusul Kliment Koleshnikov. Și ambii au fost în preajma acestuia, și ca rezultate, și ca timpi, la procedeul spate.

Glință a obținut medalie de argint la Campionatul European de seniori, iar Martin –  două medalii de argint la Jocurile Olimpice de Tineret.

Canotaj

Forul condus de Elisabeta Lipă propune o nouă generație de excepție, cu mulți sportivi care au șanse bune de a fi pe podium chiar la Tokyo, după numărul impresionant de medalii cucerit în acest an la Mondiale și Europene, chiar și în întreceri de seniori.

Dintre tinerii de mare perspectivă, se detașează cei patru sportivi de la patru rame, Mihăiţă Ţigănescu, Cosmin Pascari, Ştefan Berariu şi Ciprian Huc, toți având sub 20 de ani. Ei au ajuns în 2018 până în finala mare a Campionatul Mondial de seniori, unde s-au clasat pe locul 5. Până la Plovdiv, cuceriseră trei medalii de aur la Mondiale şi Europene de tineret, plus Europene de seniori.

cucerim

Un alt nume de reținut este Tabita Maftei (18 ani), medaliată cu aur la Campionatul Mondial de junioare în proba de simplu și cu bronz la Jocurile Olimpice de tineret de la Buenos Aires, în echipajul de două rame, alături de Alina Maria Baleţchi.

Atletism

Alin Firfirică este una din marile promisiuni ale atletismului românesc, disciplină dispărută de pe radarul marilor performanțe în ultimii ani. Sportivul de 22 de ani a ajuns până în finala de „8” a Campionatului European de seniori la disc, deși s-a aflat la prima sa participare la un asemenea nivel.

Sportivul din Vâlcea a obținut primul loc în seria de calificări și a fost destul de aproape ca aruncare de medalia de bronz. Firfirică are o motivație fantastică și și-a propus, nici mai mult, nici mai puțin, decât să concureze până spre 40 de ani și să prindă patru ediții ale Jocurilor Olimpice. Prima țintă, medalie la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Andrea Miklos (19 ani), medaliată cu argint la Mondialele U20 în proba de 400 de metri, este o altă sportivă de urmărit.

Handbal

Naționala feminină pare să aibă viitorul asigurat și după Cristina Neagu, liderul incontestabil al echipei de azi. Cu Ambros Martin la timonă, România și-a propus să câștige o medalie la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Iar în lot au început să-și facă loc tot mai multe jucătoare din generația 96-97, campioană mondială de junioare.

Yulia Dumanska (foto) este deja un portar fenomenal, a condus-o pe SCM Craiova spre câștigarea Cupei EHF. Cristina Laslo, Bianca Bazaliu, jucătoare de Liga Campionilor, și Alina Ilie sunt la rândul lor deja convocate constant la prima reprezentativă. Cele patru ar putea asigura scheletul naționalei în următoarea decadă.

FOTO: Razvan Pasarica / SPORT PICTURES

Să nu o uităm pe Sorina Tîrcă, jucătoare de 19 ani care calcă apăsat pe urmele mamei sale, sau pe portarul Diana Ciucă (18 ani), medaliată cu argint la Festivalul Olimpic al Tineretului European din 2017. În urmă cu câteva zile, Diana a parat nu mai puțin de patru aruncări de la 7 metri într-o partidă a echipei sale, CSM Râmnicu Vâlcea, cu CSM București.

Gimnastică

Denisa Golgotă (16 ani), dublă medaliată la ultima ediție a Campionatelor Europene de la Glasgow, este una din marile promisiuni ale gimnasticii feminine. Crescută în ultimii ani în Centrul de la Deva, ea a reușit să urce pe podium în ambele finale în care a acces la Europene: bronz la sărituri și argint la sol.

Saltul calitativ va fi făcut în momentul în care sportiva va reuși să introducă un plus de dificultate la exerciții. Tabloul ”speranțelor” este completat de rezultatele junioarelor. Ioana Stănciulescu a obținut medalia de aur la Europene, la sol, iar echipa a terminat pe locul 4.

La lupte libere, haltere, scrimă și tenis de masă se lucrează, de asemenea, la fel de bine, în toate cazurile existând proiecte până la copii și juniori, astfel că nu trebuie omise nici aceste sporturi. În final, în loc de concluzie, să prezentăm și lista medaliaților de la Jocurile Olimpice de tineret de la Buenos Aires:

AUR

Iosif Adrian Șulcă (judo, categoria 81 kg) 

Sabina Baltag (haltere, categoria 53 kg) 

ARGINT

Florin Arteni Fîntînariu şi Alexandru Laurenţiu Danciu (canotaj, dublu) 

Daniel Martin (înot, probele de 100 de metri spate și 200 de metri spate) 

BRONZ

Andreea Dragoman (tenis de masă) 

Alina Maria Baleţchi şi Tabita Maftei (canotaj, dublu rame) 

Mihaela Valentina Cambei (haltere, categoria 48 kg) 

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...