Avem copii de excepție! România, pe locul 7 în clasamentul pe națiuni la Jocurile Olimpice de Tineret

Avem copii de excepție în sport! România este pe locul 7 în clasamentul pe națiuni la Jocurile Olimpice de Tineret. Delegația tricoloră a cucerit nu mai puțin de 7 medalii în primele patru zile ale întrecerilor, dintre care două de aur!

avem copii
Fotografii: Pagina de facebook a Comitetului Olimpic și Sportiv Român

În perioada 6-18 octombrie, la Buenos Aires (Argentina) se desfășoară Jocurile Olimpice de vară pentru tineret, cea mai tare competiție sportivă la nivel mondial, varianta 14-18 ani.

După primele zile, România are deja o prestație peste așteptări, fiind pe locul 7 într-un clasament intermediar al medaliilor obținute până acum, cu două de aur, două de argint și trei de bronz. La jumătatea întrecerilor, sportivii tricolori au depășit deja zestrea de medalii obținute la Nanjing 2014 (5 medalii: 2 de aur și 3 de argint).

Importanța acestei competiții este confirmată de faptul că la Buenos Aires sunt prezente nu mai puțin de 206 națiuni, iar medalii olimpice se acordă la 32 de sporturi în 241 de probe. Sunt Jocurile Olimpice de vară în toată regula pentru tinerii sportivi, primul lor examen major al carierei, iar tricolorii sunt la înălțime.

România produce în continuare sportivi de excepție, cel puțin la nivel de copii și juniori, problema intervine după 18 ani, când se face trecerea către seniorat, dar asta este altă problemă.

Comitetul Olimpic și Sportiv Român a deplasat în Argentina un lot format din 34 de sportivi, care concurează la 14 discipline. Iar rezultatele au venit chiar din primele zile. Mai jos vă prezentăm tinerii tricolori care au urcat deja pe podiumul olimpic la Buenos Aires:

Iosif Adrian Șulcă (judo) – medalie de AUR

Sportivul în vârstă de 17 ani de la U CSM Cluj Napoca a câștigat titlul olimpic la categoria 81 de kilograme, după ce l-a învins prin ippon pe cehul Martin Bezdek.

Vezi și:   SPORTescu.ro, primul site care vă aduce noutățile instant!

Șulcă trecuse anterior de Iki Rihari (Noua Zeelandă), Allan Rhys (Australia) şi Alex Barto (Slovacia). El face în mod obişnuit categoria 73 de kilograme, dar aceasta nu s-a regăsit în programul JOT.

Șulcă a adus și primul titlu olimpic la judo pentru România la JOT. La ediția trecută, Nanjing 2014, Ștefania Adelina Dobre a obținut  argintul la categoria 63 kg, iar la Singapore 2010, Ioan Vișan a urcat pe cea de-a treia treaptă a podiumului cu o echipă internațională mixtă.

Sabina Baltag (haltere, foto sus) – medalie de AUR

Halterofila în vârstă de 17 ani de la CSM Botoșani a cucerit titlul olimpic la categoria 53 kg. Sabina Baltag s-a impus cu un total de 177 kg, care a reușit să câștige bătălia cu columbianca Kely Valentina Junkar Acero – 176 kg.

La procedeul aruncat, românca a ridicat haltera de 100 de kilograme, cu 2 kilograme mai mult față de reușita sud-americancei. „Sunt campioană olimpica de tineret! E cel mai mare rezultat al meu de pănă acum! Aș vrea să le mulțumesc antrenorilor care m-au susținut și m-au ajutat să ajung unde sunt acum și… Hai România!”, a exclamat Sabina Baltag după succesul carierei.

Cea mai bună performanță de până acum a halterelor românești la o ediție a JOT fusese obținută de Robert Ștefan Manea, la categoria 56 kg, loc 4 la Nanjing 2014.

Florin Arteni Fîntînariu şi Alexandru Laurenţiu Danciu (canotaj) – medalie de ARGINT

Echipajul masculin de dublu rame a luptat pentru medalii cu Italia, Uzbekistan şi Argentina. Florin Arteni Fîntînariu şi Alexandru Laurenţiu Danciu au încheiat pe locul 2 cu timpul 1:30,65, doar Italia având un timp mai bun – 1:30,40.

Cei doi tricolori au deja un palmares foarte bogat în 2018, după ce au câștigat și titlul mondial la juniori.

Vezi și:   Interviu în brațele mamei. Despre judo, sport și copilărie, cu Ianis și Alina Dumitru

Daniel Martin (înot) – medalie de ARGINT

Reprezentantul României a cucerit argintul în proba de 100 m spate. El a încheiat cu 53,59, fiind depășit doar de rusul Kliment Koleshnikov (53,26), triplu campion european de seniori în acest an.

Medalia de argint cucerită de Daniel Cristian Martin este prima obținută de un înotător român la Jocurilor Olimpice de Tineret.

Andreea Dragoman (tenis de masă) – medalie de BRONZ

Andreea Dragoman (18 ani) a cucerit bronzul în proba individuală, după ce s-a impus cu 4-1 (8-11, 13-11, 11-9, 11-5, 11-9) în meciul disputat cu indianca Archana Girish Kamath.

Partida a început echilibrat, dar primul set al finalei mici a fost câștigat de adversară, cu 11-8. Andreea a revenit spectaculos în setul următor, după ce a refăcut un handicap de 5 puncte. A preluat apoi conducerea și nu a mai cedat-o până la final. În setul 4, românca a realizat șase puncte consecutive.

Dragoman a devenit, astfel, prima jucătoare de tenis de masă din Europa medaliată la o ediție a JOT. În semifinale, Andreea Dragoman a cedat, 0-4, cu japoneza Miu Hirano.

Alina Maria Baleţchi şi Tabita Maftei (canotaj) – medalie de BRONZ

Echipajul feminin de dublu rame s-a clasat pe locul trei în finală (1:40,29), fiind întrecute la mare luptă de de Grecia (1:40,00) şi de Cehia (1:40,09).

Mihaela Valentina Cambei (haltere) – medalie de BRONZ

În vârstă de numai 15 ani, Mihaela Valentina Cambei a reușit să termine pe locul 3 în cadrul categoriei 48 de kilograme. Campioană europeană en-titre la această categorie, tricolora a avut un total de 158 kg.

Mihaela a fost depășită de mexicana Yesica Yadira Hernandez Vieyra (171 kg) și de columbianca Yineth Milena Santoya Artiz (162 kg).

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...