Loredana Dinu: Mentalul face diferența între victorie și înfrângere

Campioană olimpică la Rio de Janeiro în 2016, dublă campioană mondială și cvadruplă campioană europeană pe echipe, spadasina Loredana Dinu s-a numărat printre lectorii Sports Business Academy, unde a ținut o prelegere despre importanța pregătirii psihice în devenirea unui campion.

Sportiva a spus povestea unei cariere ce poate face subiectul unui scenariu de film. Prima lecție de la scrimă: „Am învățat să pierd încă de la 13 ani. Dacă aș fi știut de câte ori urma să pierd, ieșeam pe ușă și dusă eram!”.

La 15 ani, câștiga Cupa României la senioare. Apoi a făcut parte dintr-o ehipă care a devenit campioană la toate categoriile de vârstă, la campionate balcanice și la campionate mondiale.

Pragul marii performanțe a fost trecut în 2006, la Campionatul European de senioare. Au urmat două titluri mondiale în doi ani consecutivi, performanță rar întâlnită în acest sport. 

Nu contează doar pregătirea fizică

În acest context, în care spadasinele care reprezentau România erau percepute și se credeau invincibile, a venit eșecul de al Jocurile Olimpice de la Londra.

„Am picat pe panoul de eliminare cu Coreea. Ne-au bătut fără  drept de apel. Nu ne-am dat seama nici când a început, nici când s-a terminat meciul. În mintea noastră era că sigur ne revenim și dintr-odată ne-am trezit fără nicio șansă de a întoarce scorul”, și-a amintit Loredana Dinu, care a povestit că după acel episod și-a propus să acorde mai mult timp familiei, pe care o neglijase, retrăgându-se, astfel, din viața sportivă.

A încercat să facă peformanță și în alt domeniu și s-a integrat la o companie de celule stem: „Am avut rezultate foarte bune. Am învățat că, dacă vrei să ai ce să culegi, trebuie să investești. Am învățat să fiu profesionistă, foarte serioasă, păstrez și acum relațiile cu unii medici cu care am colaborat”.

În 2014, pe fondul unui sentiment de neîmplinire generat de părăsirea prea rapidă a vieții competiționale, Loredana Dinu s-a întors pe planșă pentru a prinde JO 2016 de la Rio.

„Era un gând care mă obseda, că e ultimul meu tren. M-am urcat în el, doar că trenul stătuse doi ani în depou. Când organismul și-a dat seama, s-a opus vehement. Aveam dureri foarte mari. Cu timpul, am recăpătat forma fizică, am început să citesc cărți de dezvoltare personală, am început să merg la psihologul echipei. În scrimă, ca în alte sporturi, nu contează doar pregătirea fizică, ci pregătirea mentală este cea care face diferența între victorie și înfrângere”, le-a spus campioana cursanților de la Sports Business Academy. 

Antrenorul lotului național i-a acordat șansa de a participa la Campionatul European din 2015, unde, din postura de rezervă, a întors scorul în confruntarea cu Estonia. 

La nici o lună după Europene a urmat Campionatul Mondial, ocazie cu care și-a întărit poziția în cadrul echipei. Își propusese să fie între primele 3 din lot, pentru a participa și la proba individuală la Rio, dar cu 5 luni înainte de Jocurile Olimplice „am călcat strâmb la un asalt și am făcut entorsă de gradul 3, piciorul arăta groaznic. Au urmat două luni de calvar, în care nu m-am pregătit corespunzător”. 

Loredana Dinu: „Am învățat mintea să lucreze pentru mine”

„Îmi priveam colegele cum progresau zi de zi, iar mintea s-a transformat în cel mai mare dușman al meu. Zilnic mă uitam la picior. Mi-am dat seama apoi că mai am o resursă inepuizabilă: puterea minții. Tot ce scria în cărțile mele era adevărat. În funcție de cum mă raportam, dacă gândeam negativ, asta aduceam în viața mea. Puterea minții mă va ridica sau mă va doborî. Am ales prima variantă. M-am iertat pentru că nu puteam avea în fiecare zi antrenamente eficiente. Am ales să mă împrietenesc cu mine, iar atitudinea mea s-a schimbat și am câștigat cel mai de nădejde prieten. Am învățat mintea să lucreze pentru mine, nu împotriva mea”, a povestit Loredana Dinu.

Și-a reluat antrenamentele și a început să strângă puncte pentru a se plasa în primele 3 sportive din lotul național. La unele competiții a mers în cârje până la planșă. Efortul i-a prelungit perioada de recuperare.

A vrut să se retragă!

A urmat o nouă perioadă de cumpănă: „Cu 3 săptămâni înainte de Jocurile Olimpice, eram deja înscrisă în competiție. La o ședință de echipă, am fost informată că voi avea statut de rezervă. Cum ar fi fost să rămân doar turistă? M-am simțit exclusă, nedorită. Mi-am adus tot eu mie critici: dacă aș fi muncit mai mult, dacă aș fi stat mai mult la antrenament. Când mi-am dat seama că nivelul stimei de sine scăzuse atât de mult, am zis «stop!», am spus că e momentul să mă retrag și să las locul în echipă. Am plecat din cantonament cu gândul că plec de tot”. 

Forța psihică proprie campionilor a ajutat-o să se adune. „M-a durut sufletul ca atunci când l-am pierdut pe tata. Mi-am dat seama că dincolo de suferință e un om împlinit, care a dat 100% din resursele sale, fizice, mentale, care deja dusese cea mai grea luptă. Am hotărât să închei acest ciclu și să merg la Rio, chiar dacă nu jucam”, și-a amintit fosta sportivă.

Continuarea poveștii o știe orice iubitor de sport din România. Loredana Dinu a intrat în meci direct în finala cu China, învingând o spadasină în fața căreia pierduse în trecut. Fetele noastre au luat medalia de aur.

Campioanele olimpice Loredana Dinu, Simona Pop, Ana Maria Popescu și Simona Gherman. Foto: Răzvan Păsărică / sportpictures.eu

„Încă nu am scăpat de monstrulețul din minte, dar mi-am creat un mecnism de gândire mult mai eficient. Imediat știu să alung fricile. Eu și colegele mele am îndeplinit un vis din copilărie, în care am crezut cu toate celulele corpului nostru”, a concluzionat campioana în fața cursanților de la Sports Business Academy.

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...