Donatelli, fizioterapeutul lui Rodick: „L-am reparat pe Drăgulescu în două săptămâni”

Robert Donatelli, fizioterapeutul lui Andy Rodick și al altor mari sportivi din Statele Unite, vine la începutul lui noiembrie în România pentru a susține câteva conferințe pe teme de recuperare medicală. Soția lui Bob Donatelli, Georgiana, este româncă!

donatellidragulescu

În sport e nevoie de mai mult decât talent pentru a câștiga trofee. Desigur că niște abilități genuine vor face diferența între un atlet de nota opt și unul de nota zece, dar, la sfârșitul zilei, pregătirea fizică rămâne un factor decisiv. Există sportivi extraordinari care nu au reușit în carieră datorită fragilității, iar alții, nu la fel de talentați, au avut rezultate mult peste așteptări tocmai datorită factorului fizic.

Am stat de vorbă cu Robert Donatelli, fizioterapeutul fostului campion de la US Open și finalist de trei ori la Wimbledon, Andy Roddick, care a gestionat și una dintre accidentările campionului olimpic român Marian Drăgulescu. Am vorbit despre tenis, pregătire fizică, dar și despre metodele moderne de antrenament.

Cum s-a schimbat tenisul de la Roddick la Safin și la Djokovic?

Andy Roddick a dominat prin forța serviciului, obligându-și adversarii să joace defensiv, de pe linia de fund, imprimând celorlalți jucători o transformare de atitudine pe teren.

Cum descrieți rivalitatea dintre Roddick și Federer?

A fost o rivalitate puternică între ei. Lui Andy i-a fost întotdeauna dificil să-l înfrunte pe Federer. Au jucat de 24 de ori, dar Roddick a câștigat numai de patru ori și doar atunci când meciurile s-au desfășurat pe suprafețe dure. Federer i-a ințeles jocul. Andy a fost un jucător cu o lovitură ofensivă extrem de rapidă, a lovit mereu jos și foarte tăiat. Și mai lovea din forehand cât de tare putea. Am urmărit un meci într-un US Open, în care Andy a avut 26 de erori neforțate, în vreme ce Federer doar 5. Apoi, l-a angajat pe Connors să-l învețe să câștige fiecare minge lovită din scurt.

Ne puteți da mai multe detalii despre US Openul pe care l-a câștigat în 2003?

A fost cea mai mare realizare a lui Andy. L-a învins atunci pe Juan Carlos Ferrero și a fost foarte bucuros. Acel trofeu l-am văzut și eu, pentru că am lucrat deseori în reședinta lui din Austin Texas. Andy a fost atunci în cea mai bună formă, iar jocul lui a fost complet. Antrenorul din acel moment mi-a spus că Roddick a reușit să lovească eficient din rever datorită terapiei pe care i-am aplicat-o.

Puteți să ne dați detalii despre colaboraraea dumneavoastră cu Roddick? Am citit un testimonial al tatălui lui Andy pe site-ul dumneavoastră.

Vezi și:   Sportivii români la Rio (V): gimnastică, înot, scrimă, tenis, tir

Am început să lucrez cu Andy după ce a câștigat primul său turneu ATP de la Atlanta, Georgia, din 2001. Antrenorul lui m-a rugat să-i evaluez starea de sănătate, să înțelegem de ce avea dureri la braț și în zona cotului. Eu l-am întrebat pe Andy de cât timp are durerile la umăr și el m-a corectat, spunându-mi că nu umărul îl deranjează. Am continuat să repet întrebarea despre umăr. În cele din urmă, a recunoscut că umărul îl durea de aproape doi ani, dar își neglijase suferința, punând-o pe seama forței cu care servea – 138 mph (222 km/h). Tratamentul a fost foarte scurt – câteva minute. Și rezultatul a fost uluitor. Tatăl său, Jerry Roddick, m-a sunat câteva zile mai târziu, să mă roage să lucrăm împreună.

donatellirodick2

Și ați acceptat…

Da. Am continuat să îmbunătățim mobilitatea, rezistența umărului, a șoldurilor și a coloanei vertebrale.  După un an, soția mea și cu mine am fost invitați să-l urmărim intr-un meci de Cupa Davis. Serviciul său a ajuns la 155 mph (249,4 km/h), ceea ce însemna că își depășise recordul din ATP. În următorii 10 ani, am continuat colaborarea prin două sesiuni de tratament pe an. Primisem propunerea să-l însoțesc în turneele lui, dar programul meu nu mi-a îngăduit acest lucru, așa că a fost angajat un medic care lucra după recomandările mele.

Cum arată viitorul în tenis din punct de vedere al cercetării medicale?

Viitorul în tenis este unul fără durere. Nu se poate face performanță înaltă atât timp cât sportivii suferă.

E nașul de cununie al lui Drăgulescu!

L-ați tratat și pe Marian Drăgulescu…

Am lucrat cu Marian Drăgulescu înainte de Olimpiada de la Beijing. Primise avertismentul medical că nu va putea concura la Jocurile Olimpice, așa încât a venit în Las Vegas și, după două săptămâni de lucru, am scris o scrisoare către COR prin care îi asiguram că e apt să fie inclus în echipa olimpică. Între timp, Marian s-a căsătorit, iar Georgi și cu mine suntem nașii lor de cununie.

Sunt foarte puține clinici de recuperare medicală sportivă în lume…

Vezi și:   Fotbalistul Bicfalvi sau Ce are Dinamo și nu are Steaua

Sunt foarte puțini specialiști în recuperarea medicală pentru sportul de mare performanță, așa încât am dat curs fiecărei invitații din partea profesioniștilor acestui domeniu și am venit în Europa, în România.

Ce înseamnă să fii sănătos în sportul de performanță?

Pare că din ce în ce mai mulți sportivi au dureri accentuate, care fie îi fac să renunțe la performanță, fie acestea le reduc dramatic randamentul. Motiv pentru care lucrez cu mare responsabilitate în acest domeniu. Pentru că vreau ca fiecare dintre acești sportivi să se întoarcă în sport, complet refăcuți. Consecințele efortului din sport se observă prin afecțiunile mușchilor, ligamentelor, tendoanelor. Acestea nu se pot reface fără suport. În afară de pauzele pentru recuperare, sunt importante evaluările cu mare precizie a stării țesuturilor moi și, ulterior, realizarea unui program individualizat, specific de la situație la situație, diferit pentru fiecare atlet, tratament care cuprinde exerciții de întărire, de antrenare a echilibrului și masaj.

 

Robert Donatelli, carte de vizită

 • A fost, timp de 10 ani, fizioterapeutul lui Andy Rodick
 • A lucrat între 2010 și 2011 pentru echipa olimpică a Chinei, ajutând sportivii de la haltere, tenis de masă, volei, badminton, înot, fotbal și tenis.
 • A lucrat în Champions Tennis Tour – Masters Tour ATP, între 1995 și 2001 pentru Jimmy Connors,  John McEnroe,  Bjorn Borg , Guillermo Vilas, Andres Gomes, Yannick Noah și Henri Leconte.
 • A lucrat în Professional Golf Aassociation pentru Natalie Gublis, Amy Hung, Kim Hall și Fred Funk.
 • În National Basketball Association: Pierre Jackson (Philadelphia 76ers), Terrance Tyronn Lue (Orlando Magic), Dahntay Jones (Indiana Pacers), Tayshaun Prince (Detroit Pistons), Marcus Banks (Toranto Rapers), Al Harrington (New Knicks)
 • Major League Baseball: Marquis Grissom (San Francisco Giants), Dale Murphy (Atlanta Braves), Brian Jordan (Atlanta Braves), Michael Barrett (Chicago Cubs), Tony Armis (Montreal Expos), Dan Uggla (Washington Nationals), David Riske (Milwaukee Brewers)
 • Box: Michael Hunter, Hasim Rockman, Beibut Șumenov
 • Arte marțiale mixte: Kevin Randelman,  Phil Baroni, Ray Sefo
 • American Muay Tha Kick Boxer: Kevin Ross
 • National Football League: Newman (Dallas Cowboys), Matt Stenchcome (Tampa Bay Buccaneers), Shane Dranet (Atlanta Falcons
 • A fost și consultant fizioterapeut pentru echipele de baseball: Montreal Expos, Philadelphia Phillies și Milwaukee Brewers.

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...