Analiză Jocurile Olimpice Tokyo 2020: câte prezențe a avut fiecare sport cu reprezentanți români în Top 10. La canotaj s-au obținut cele mai bune rezultate.
Delegația României a încheiat această ediție a Jocurilor Olimpice cu patru medalii: una de aur și trei de argint. Sportivii noștri au ajuns de 24 de ori pe primele 10 poziții ale competițiilor de la Tokyo, la 12 discipline diferite.
Canotajul, disciplina a cărei componență a fost cea mai numeroasă din Team Romania, a avut cele mai bune rezultate. Toate cele 9 echipaje calificate la Tokyo, având un total de 36 de sportivi, au terminat pe primele zece poziții ale competițiilor.
Acest sport a fost cel care a adus singura medalie de aur de la această ediție a Jocurilor Olimpice, prin echipajul feminin de dublu vâsle, format din Ancuța Bodnar și Simonda Radiș.
Campioanele europene au triumfat în finala probei cu un timp de 6:41.03, stabilind un nou record olimpic, cu peste trei secunde mai bun decât vechea performanță. România nu mai obținuse un titlu olimpic la canotaj de la ediția din Beijing (2008).
Băieții aduc două medalii de argint
Echipajul de patru rame fără cârmaci masculin, alcătuit din Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Ștefan Berariu și Cosmin Pascari, a adus prima medalie pentru România la canotajul masculin după o pauză de 29 de ani. Ei au terminat pe poziția secundă, fiind cronometrați cu timpul de 5:43.13, la sub patru zecimi de secundă în spatele titlului olimpic, cucerit de Australia, cu 5:42.76.
Pe același loc s-au clasat și băieții de la dublu rame. Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă au câștigat medalia de argint, trecând linia de finiș după 6:16.58 minute.
Echipajul feminin de 8+1, compus din Maria Rusu, Viviana Bejinariu, Georgiana Dedu, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Denisa Tîlvescu și Daniela Druncea, a terminat pe poziția a șasea în utlimul act al probei (6.04.06). În recalificări, cu un timp de 5:52.99, barca României doborâse recordul mondial ce data din 2006 și aparținea Statelor Unite (5:55.50).
În finala probei de dublu vâsle categorie ușoară, echipajul României s-a poziționat pe același loc. Ionela Cozmiuc și Gianina Beleagă au încheiat cursa cu un timp de 6:49.40.
Pe locul șapte a terminat echipajul masculin de 8+1. Pe poziția a noua s-au aflat trei echipaje – dublu rame feminin, dublu vâsle masculin și patru rame fără cârmaci feminin.
Analiză: înotul, al doilea sport cu prezențe în Top 10
Al doilea cel mai bine reprezentat sport cu români pe primele zece poziții de la Tokyo a fost înotul. Cea mai bună performanță i-a aparținut lui David Popovici, care s-a aflat la două sutimi de secundă în spatele bronzului olimpic, obținut de brazilianul Fernando Scheffer, în proba de 200 metri liber.
Sportivul antrenat de Adrian Rădulescu a concurat și în finala probei de 100 metri liber, unde a terminat pe poziția a șaptea.
România a mai avut un înotător pe primele zece poziții de la Tokyo. În ultimul act al probei de 100 metri spate, Robert Glință a ieșit pe locul al optulea.
Tenisul de masă a avut două prezențe pe locurile cinci ale competițiilor olimpice, prin echipa feminină (Daniela Dodean, Elizabeta Samara, Bernadette Szocs) și cea de dublu mixt (Bernadette Szocs – Ovidiu Ionescu).
La judo s-au înregistrat două prezențe pe locurile nouă, prin Vlăduț Simionescu (categoria +100 kg) și Andreea Chițu (categoria 52 kg).
România a mai avut câte un singur reprezentant clasat în primii zece la fiecare dintre următoarele discipline: scrimă, box, atletism, ciclism, lupte, baschet 3×3, kaiac-canoe, tir sportiv.
Scrimera Ana Maria Popescu a adus, cronologic, prima medalie de la Tokyo pentru țara noastră. În finala probei de spadă, ea a pierdut la doar o tușă în prelungirile confruntării cu chinezoaica Sun Yiwen, scor 10-11.
Un loc 5 la box
Pugilista Maria Nechita, prima româncă din istorie care câștigă un meci olimpic de box, a terminat pe locul cinci, după ce a fost înfrântă, cu 3-2, de către nipona Irie Sena, în sferturile categoriei de 57 kg.
În finala probei de canoe dublu pe 1000 de metri, Cătălin Chirilă și Victor Mihalachi s-au clasat pe poziția a cincea (3:29.285).
În ultimul act al probei de aruncare a ciocanului, Bianca Ghelber a terminat pe locul șase. Cea mai bună aruncare reușită în această fază a competiției de la Tokyo, ce a măsurat 74.17 metri, a reprezentat un record personal.
Echipa feminină de baschet 3×3 a României a reușit doar o victorie în grupe, în fața selecționatei similare a Mongoliei. Claudia Cuic, Gabriela Mărginean, Sonia Ursu și Ancuța Stoenescu s-au poziționat pe locul șapte, primul în afara celor care au dus la calificarea în sferturi.
Locul 7 la cross-country!
Vlad Dascălu a terminat pe locul șapte, cu timpul 1:26:03, în proba de cross-country masculin, la 49 de secunde față de noul campion olimpic al cursei, britanicul Thomas Pidcock. Ciclistul român a fost la 15 secunde de medalia de bronz, obținută de spaniolul David Serrano (1:25:48).
La categoria 62 kg, Kriszta Incze a pierdut, cu scorul de 7-14, împotriva letonei Anastasia Gregorieva, în recalificările competiției de lupte. Sportiva noastră a terminat pe locul al optulea.
În proba de puşcă aer comprimat 10 metri, Laura Ilie a ratat finala pentru 0,5 puncte și a terminat pe locul nouă.
Astfel, Românie încheie această ediție a Jocurilor Olimpice pe locul 46 în ierarhia pe medalii (una de aur și trei de argint), mai jos decât Georgia, Uganda, Qatar, Kosovo, Bahamas, Belarus. La ediția precentă (Rio 2016), țara noastră terminase pe locul 47, cea mai slabă clasare olimpică după Al Doilea Război Mondial.
La Tokyo, pe podiumul clasamentului pe medalii s-au aflat Statele Unite, China și Japonia.
------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor.
Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.
[…] Analiză Team Romania: Câte prezențe în Top 10 a avut fiecare… […]