Amsterdam Arena, o pagină de istorie

Ajax Amsterdam este unul dintre acele cluburi europene care se confundă cu istoria fotbalului european, dacă nu chiar mondial.

Perioada de glorie pentru lăncieri a fost la începutul anilor ’70, când echipa în care evolua legendarul Johan Cruyff se impunea în trei ediții consecutive ale Cupei Campionilor. Nu foarte mulți știu însă că antrenorul acelei echipei era românul Ștefan Kovács, un personaj despre care se discută prea puțin în presa de specialitate.

Pentru a anticipa puțin subiectul acestui articol, voi spune doar că ghida care ne-a făcut turul stadionului din Amsterdam, stadion ce se va numi începând cu acest campionat Johan Cruyff Arena (în loc de Amsterdam Arena), nu știa foarte multe despre antrenorul român. Din fericire, nu acesta a fost sentimentul dominant la vizita pe care am făcut-o stadionului olandez, sâmbătă, 7 iulie 2018.

Stadionul Multitasking

Nu e primul stadion pe care îl văd, însă este prima dată când ajung pe o arenă de top unde gazonul lipsește cu desăvârșire. Urma să vedem apoi cât de eficient este procesul de transformare a Amsterdam Arena dintr-un mare loc de concerte într-un stadion perfect pentru Ajax Amsterdam sau pentru naționala Olandei.

Trei zile a durat acest proces în cazul concertului U2 din 30 iulie 2017. Acest turneu sărbătorea 30 de ani de la lansarea albumului The Joshua Tree. Prin metode extrem de eficiente și printr-o organizare exemplară, project managerii au reușit să readucă Amsterdam Arena în zona fotbalului miercuri, pe 2 august. Ajax întâlnea OGC Nice în preliminariile pentru Liga Campionilor. Din păcate, echipa lăncierilor nu s-a ridicat la nivelul inginerilor care s-au mișcat cu viteza luminii. 2-2 pe Amsterdam Arena după 1-1 în tur la Nisa.  

Că tot a venit vorba de concerte, Johan Cruyff Arena urma să găzduiască un nou spectacol pe 14 iulie 2018. Trupa olandeză de indie-rock Kensington era deja sold-out la vizita mea de sâmbătă, 7 iulie.

Un alt aspect interesant al vizitei îl reprezintă focusul pe care echipa de marketing a clubului l-a pus pe numărul 34, al 34-lea titlu de campioană a Olandei, pe care „lăncierii” vor să-l câștige în campionatul 2018-2019.

Numărul 34 este vizibil în magazinul de suveniruri (lucrătorii comerciali poartă tricouri cu numărul 34), dar și în turul ghidat. Ajax nu a mai câștigat titlul în Eredivisie din 2014, când obținea al patrulea campionat consecutiv. Legenda Frank de Boer era antrenorul, iar Ajax termina cu patru puncte în fața marii rivale Feyenoord.

O trecere succintă prin istoria clubului Ajax Amsterdam (din anii ’70 și până azi)

În turul ghidat se pune foarte mult accent pe anumiți jucători-cheie din istoria clubului din Amsterdam. Pentru anii ’70, îi avem desigur pe Johan Cruyff, dar și pe Sjaak Swart, numit de suporteri și de conducere Mr. Ajax. Acesta din urmă nu a evoluat în caerierea sa decât pentru Ajax Amsterdam și, după cum spunea ghida noastră, este încă văzut alergând prin preajama stadionului. Mr. Ajax a împlinit deja 80 de ani.

Anii ’70 au fost marcați de cele trei Cupe ale Campionilor consecutive (1971, 1972, 1973). Ceea ce este surprinzător îl reprezintă faptul că după anii Ajax au urmat anii Bayern, tot cu trei trofee europene câștigate la rând. Asta nu s-a mai întâmplat până la succesele Realului Madrid din 2016, 2017 și 2018.   

Turul nostru ne-a purtat apoi prin anii ’90, mai précis 1995, când Ajax se impunea de această dată în Liga Campionilor, după o finală istorică împotriva lui AC Milan. Printre legendele lăncierilor de atunci se numărau mulți dintre eroii mei din fotbalul anilor ’90. Îi aveam desigur pe frații de Boer (Frank și Ronald), căpitanul Danny Blind (tatăl actualului jucător al lui Ajax, Daley Blind), portarul Edwin van der Sar, Frank Rijkaard (fostul antrenor de la Barcelona), dar și legenda de mai târziu a Milanului, Clarence Seedorf. 

Ajungând în anii 2000, ani plini de succes pentru Ajax Amsterdam în competiția internă, ghida noastră își amintește cu bucurie de fostul căpitan al lăncierilor, Cristi Chivu, dar și de portarul Bogdan Lobonț. Fostul căpitan al naționalei României are în memorie, cu siguranță, sezonul 2001/2002, când Ajax a reușit să câștige toate trofeele interne: campionat, Cupa Olandei și Supercupa Olandei.

În ceea ce-l privește pe portarul Bogdan Lobonț, el a reușit să câștige Eredivisie în sezonul 2003-2004. Ambii jucători români suntr incluși în Hall of Fame-ul clubului.

În final, voi prezenta câte trei argumente pro și trei argumente contra vizitei de pe Amsterdam Arena.

PRO

  • Turul este bilingv, în neerlandeză și engleză;
  • Ai timp suficient pentru poze în toate zonele vizitate: vestiare, zona de trofee, zona de interviuri pentru presă;
  • Ți se răspunde la întrebările și curiozitățile pe care le ai despre clubul olandez.

CONTRA

  • Gazonul lipsea cu desăvârșire, experiența turului de stadion nefiind completă în acest caz;
  • Ghida noastră nu știa foarte multe despre antrenorul Ștefan Kovács, care după despărțirea de Ajax prelua naționala Franței, în 1973;
  • Prea puține cuvinte despre legendele clubului (cu excepția lui Cruyff). Nu am auzit nimic despre Jari Litmanen, despre Zlatan Ibrahimovic și nici despre Jaap Stam (fost căpitan aici).

Una peste alta o experiență de 7,5/10.

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...