Alimentele pe care trebuie să le eviți dacă vrei să ai o viață sănătoasă au fost ierahizate de francezi într-un top publicat de pause-sport.com. Constantin Budescu poate să facă „floricele” pe teren, dar trebuie să stea departe de ele când se uită la televizor și revede golul marcat din corner, contra lui Juventus…
Iată cum arată topul produselor contraindicate:
1. Alcoolul. Alcoolul inhibă performanțele fizice în multe feluri. Încetinește recuperarea musculară, afectează abilitățile motorii, scade forța, dezhidratează.
2. Băuturile carbogazoase. Brandurile de băuturi răcoritoare carbogazoase sunt foarte des sponsorii celor mai mari evenimente sportive internaționale. Asta nu înseamnă că sportul merge mână în mână cu aceste băuturi. Din contră. Cantitatea de zahăr pe care o conțin este nocivă pentru un sportiv. Situația este aceeași și în cazul răcoritoarelor care conțin îndulcitori artificiali. „Zero zahăr” este doar o găselniță de marketing.
3. Pâinea albă. Nu are substanțe nutritive și fibre. Rezultatul este fără echivoc: nu vei avea un stoc de energie suficient pentru a-ți satisface nevoile sportive. O astfel de pâine trebuie consumată cu moderație.
4. Alimentele pe bază de zahăr. Un atlet trebuie să mănânce proporțional cu „cheltuiala” sa calorică. Ai grijă să minimalizezi consumul de alimente dulci, dacă dorești să fii în formă: zahărul în cantități mari promovează depozitarea grăsimilor și, astfel, diminuează performanța.
5. Produsele de catering. Dacă ești sportiv, nu ai foarte mult timp între două antrenamente și ești tentat să cumperi mâcare gata gătită. Trebuie să fii atent: carnea din caserole este foarte calorică și saturată de grăsime. Deci, pe cât posibil, pregătește-ți singur masa.
6. Pop corn. Nutriționiștii sportivi din Hexagon consideră că floricelele din porumb sunt cele mai nocive pentru dieta unei persoane care vrea să facă performanță în sport, pentru că sunt saturate cu grăsimi și au un nivel ridicat de soia. Popcornul este o hrană „chimică”.
7. Fulgii de ovăz. Cele mai multe versiuni comercializate de ovăz au cantități mari de zahăr, grăsimi inutile. Ca să nu avem o surpriză neplăcută, trebuie să interzicem ovăzul sau măcar să ne limităm la cantități mici!
8. Mezelurile ascund „tone” de sare adăugată și nitrați. Fără aceasta, prospețimea și culoarea nu ar putea fi păstrate. În afară de calorii, îți crești șansele de cancer și de boli de inimă …
9. Cerealele îndulcite. A începe ziua cu un castron cu cereale îndulcite nu este cel mai potrivit pentru menținerea în formă. Consumarea acestui castron va crea un vârf de insulină, care va favoriza depozitarea grăsimii.
10. Salatele cu dressing. Mulți sportivi se întorc la salată, pe care o consideră un element sănătos. Din păcate, puțini se mulțumesc doar cu o salată verde. Sosurile, baconul și bucățile de brânză vor crește doar valoarea calorică.
11. Ciocolata. Sunt doar legende că ciocolata te ajută să scazi în greutate. Acest aliment este foarte bogat în calorii. Dacă ai poftă, rezumă-te la o cantitate foarte mică.
12. Orezul expandat. Turtele de orez dețin o reputație de produs sănătos, dar ele sunt goale din punct de vedere nutrițional. E adevărat, nu îți vor face rău, dar, ca atlet, ai nevoie de alimente care să aducă un plus de energie.
13. Băuturile energizante sunt îmbogățite în electroliți și conțin până la 34 de grame de zaharuri. Ele te energizează pe moment, dar, în timp, favorizează creșterea depozitelor de grăsime.
14. Batoanele cu proteine. Zaharurile și grăsimile adăugate le fac să fie foarte bogate în calorii. Trebuie consumate doar după risipă de efort. În caz contrar, și ele favorizează creșterea depozitelor de grăsime.

15. Sucurile de fructe. Sucul de fructe este înșelător. Are o cantitate mare de zahăr și îi lipsește componenta esențială a fructelor: fibra, care deține majoritatea hranei. În plus, din moment ce nu mesteci zahărul, acesta este trimis în ficat foarte repede și va fi depozitat ca grăsime…
16. Fructele confiate. S-ar putea să te gândești că fructele confiate, nucile și altele nu vor fi dăunătoare dietei echilibrate. Și totuși, este exact ca și cum ai confrunta cu un castron mare de bomboane. A nu se confunda fructele confiate cu cele dezhidratate.
17. Covrigeii arată „sănătos”, dar le lipsesc fibrele sănătoase și grăsimile. O dată ce ai început să mănânci, nu te poți abține până nu dai gata o pungă întreagă.
18. Pastele nu au efecte benefice. O dietă bogată în paste are efect opus celui dorit. În special pastele cu sosuri de brânză reprezintă o bombă calorică. În general, sportul și făina nu fac o echipă bună.
Credit foto: pause-sport.com
------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor.
Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.