Suporterii echipelor europene din București (I) – Borussia Dortmund

Începem azi, cu Borussia Dortmund, prezentarea fanilor din România care simpatizează cu echipe din străinătate și a fan-cluburilor înființate de aceștia.

dortmund5

După calificarea Stelei în fața Valenciei din 2005, după sfertul de finală din Cupa UEFA dintre Steaua și Rapid din 2006, dar și după performanțele Unirii Urziceni și ale CFR-ului în Champions League (2009, 2012), fotbalul românesc a alunecat pe o pantă ce se adâncește cu fiecare nou sezon.

În acest context, efectele sunt vizibile și în rândul suporterilor, care nu mai sunt atrași de Liga 1. Ei se îndreaptă fie spre alte sporturi (vezi interesul ridicat pentru Campionatul Mondial de Rugby), fie spre echipele europene de tradiție sau de succes. Chiar dacă vorbim de Real Madrid sau de FC Barcelona, ori de formațiile italiene, germane sau engleze, lucrurile sunt destul vizibile în București.

Sâmbata și duminica seara, Centrul Vechi al orașului este populat cu tricourile roșii ale lui Arsenal sau Liverpool. Nu lipsesc însă nici alte nuanțe, precum galben-negrul Borussiei Dortmund. Acest serial este dedicat susținătorilor cluburilor europene din Capitală. Vrem să știm ce i-a determinat să susțină culorile unei anumite echipe, dar și povestea din spatele fiecărui fan-club.

Primul popas îl facem în Half Time Pub, situat pe Gabroveni 14. Aici ne întâlnim cu susținătorii din București ai Borussia Dortmund, câștigătoare a Ligii Campionilor în 1997 și de opt ori campioană a Germaniei (ultima dată în 2012). Cu toate că adversarul nu este unul de top, nou promovata SV Darmstadt 98 (27.09.2015, n.n), mai mult de douăzeci de persoane vizionează acest meci. Nici măcar proximitatea partidei de rugby dintre Irlanda și România de la Campionatul Mondial nu le distrage atenția albinelor.

dortmund2

Povestea începe în urmă cu mai bine de doi ani, când Dragoș Lăzărescu și Vlad Pîrvu s-au întâlnit să vadă finala Champions League dintre Bayern și Borussia (2-1, 2013). Vlad deținea încă de pe atunci un blog, de pe care Dragoș își lua informațiile necesare despre clubul german. După cum spune Dragoș, erau mai multe persoane interesate de fenomenul BVB în țară, însă comunicarea acestora se limita doar la o  interacțiune virtuală.

Vezi și:   Momentul schimbării în Liga Campionilor la fotbal

Fără a avea în minte crearea unui grup solid, cei doi au vrut să meargă mai departe, încercând să aducă, măcar parțial, comunitatea online și în mediul offline. La acea finală, pierdută de BVB în fața bavarezilor, cei doi au fost încurajați de suporterii echipei Liverpool, care au crezut în proiectul băieților încă de la bun început.

Au urmat alte momente importante, care au dus la cristalizarea și consolidarea acestui colectiv de suporteri. Prima deplasare pe Signal Iduna Park din Dortmund a avut loc la meciul cu Hamburger SV în octombrie 2014. A urmat o vizionare a meciului cu Borussia Mönchengladbach în acelasi Half Time Pub (noiembrie 2014), venită într-un moment sensibil pentru gruparea din North Rhine-Westphalia. Reus și colegii săi se aflau în acel moment pe ultima poziție în Bundesliga, apărând tot mai des în presa scenarii apocaliptice ce prevesteau retrogradarea în Zweite Bundesliga.

dortmund3

Un alt moment interesant din scurta istorie a BVB 09 Romania Fan Club îl constituie întâlnirea de la Brașov dintre fanii de sub Tâmpa și cei din Capitală (mai 2015). Mai mult, în septembrie 2015, o parte dintre membrii fan-clubului au asistat la meciul de retragere al legendei braziliene Dedé, tot pe Signal Iduna Park.

Am reușit să aflăm de la Dragoș Lăzărescu că fan clubul este în proces de afiliere cu echipa mamă și că se lucrează intens la o nouă identitate vizuală a acestuia. Tot de la Dragoș știm că suporterii Borussiei din România nu sunt fani de rezultat și că meciurile mai slabe din sezonul anterior nu au modificat deloc dinamica grupului.

Vezi și:   Căpitanul naționalei de nevăzători: "Mi-am pierdut vederea la 8 ani, dar am continuat să joc fotbal"

borussia

În ceea ce privește planurile de viitor, galben-negrii bucureșteni lucrează la un nou web-site, la un logo, dar și la promovarea în mediul online. Grupul de Facebook, deschis acum mai bine de doi ani, este una dintre uneltele folosite, cu toate că forumul nu este deschis pentru toată lumea. Înainte de a fi admiși, doritorii sunt verificați în prealabil pe pagina personală de facebook.

Nu trebuie neglijate nici aparițiile în media (Sport Total Fm și GSP.ro) și nici excursiile la Dortmund, care sunt anunțate în prealabil pe acest grup. În procesul de afiliere, fanii bucureșteni sunt ajutați și de fan clubul  BVB-ului din Grecia (Salonic), una dintre cele mai importante grupări de suporteri Borussia Dortmund din estul și sudul Europei.

Cu o vârstă medie de 27-28 ani, această grupare bucureșteană a pus prietenia, seriozitatea  și solidaritatea în momentele de criză înaintea rezultatelor de moment și a obținerii trofeelor prin orice mijloace. O galerie de nota 10, o atmosferă extrem de vie și un viitor cel puțin interesant. Chiar dacă meciul cu SV Darmstadt 98 s-a terinat doar 2 la 2.

Surse foto: otlmedia.co.za, Arhiva Fan Club Borussia Dortmund

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...