Cei mai vechi fani ai lui Dinamo: ”Veniți la stadion!”

Am stat de vorbă cu cei mai vechi suporteri ai lui Dinamo, Mircea și Iulian Barbu, tată și fiu, despre echipa lor favorită, despre Liga 1, despre marea rivală – Steaua, dar și despre cum și de ce ar trebui să revină fanii alături de club.

familia barbu - suporteri dinamo 9

Aventuraaaa! Strigați ”Uraaa”! Sunteți pregătiți să porniți într-o călătorie de neuitat? Călătoria se numește ”Dinamo”, iar îndrumătorii sunt cei mai vechi suporteri dinamoviști, familia Barbu, Mircea (86 ani) și Iulian (60 ani). Vom face slalom printre amintiri și vom zbura cu viteza fulgerului spre viitorul misterios.

”Avem aceleași dorințe, același sentimente, aceași dragoste pentru club de atâția ani.” Sunt cuvintele de debut spuse de cel mai bătrân suporter dinamovist, Mircea Barbu, cel care a asistat atât la primul titlu din Ștefan cel Mare (1955), cât și la ultimul campionat câștigat (2007).

O lecție adevărată de dragoste nemărginită față de două culori: alb și roșu. Vă puteți imagina suporteri loiali, care să fie nedezlipiți de echipa idolatrizată indiferent de locul ocupat în clasament? Familia Barbu este un adevărat exemplu pentru suporteri și dovada că dragostea pentru fotbal nu are vârstă.

Începe un nou sezon… O să vă regăsim pe stadion, la fel ca la fiecare meci de până acum?

Mircea: Da. Dacă sănătatea și împrejurările ne vor permite, vom fi alături la toate meciurile.

Iulian: Voi lipsi cu o singură condiție: dacă sunt operat în ziua meciului.

 

Ce vor de la Dinamo: modestie și seriozitate

 

Ce aşteptări aveţi de la Dinamo în noul sezon?

Mircea: Modestie, seriozitate la antrenamente, să se facă lucruri cu judecată.

Iulian: În primul rând, este nevoie de linște în club din punct de vedere financiar. Să nu se aștepte succese mari, să câștigăm trofee. Să se închege o echipă din acești tineri superdotați, supermodești, dar profesioniști la vârsta lor.

Cum va arăta competiția fără Rapid, cu echipele de tradiție în insolvență?

Mircea: E foarte complicat… Nu se face o selecție corectă a jucătorilor, în special a celor de origine națională. Nu stimulăm progeniturile noastre, sunt prea mulți stăini. Ne bazăm pe valoarea altora, și nu pe a noastră.

Iulian: Jos pălăria pentru fotbaliștii străini, dar să nu vină pentru bani. Să ne creștem fotbaliștii noștri, să nu îi vindem la 16-17 ani în țări cu fotbal adevărat pentru un televizor sau o mașină dată părinților. Insolvența este o păcăleală pentru suporteri. Îți bați joc și de munca jucătorilor. Atât timp cât tu câștigi meciuri și puncte, trebuie să joci într-o cupă europeană…Aduceți-vă aminte cum a ajuns Urzicieni campioană, cum a câștigat Oțelul acel titlu, prin recunoașterea fostului președinte, actualului primar de la Galați, că a dat 2.500 euro la începutul campionatului. O umilință a fotbalului și a poporului român. Mai bine ca Dinamo, pe locul 7, dar cu demnitate, decât să ajung ca CFR-ul lui Paskany, care a monitorizat prin transmisii sportive.

Ați asistat ca spectator la blaturi în fotbalul românesc?

Iulian: Multe.

Mai există blaturi în fotbalul românesc?

Iulian: Vor fi tot timpul atât timp cât corectitudinea și cinstea nu vor face legea în fotbal.

 

„Emblema Dinamo să fie respectată!”

 

O conducere nouă, cu Mircea Rednic şi Dinu Gheorghe. Vor pune Dinamo pe picioare şi o vor duce din nou în fruntea clasamentului?

Mircea: Vreau ca emblema Dinamo să fie respectată! Vrem fapte, nu iluzii!

Iulian: Sper ca toți să fie cu adevărat dinamoviști, să nu îi intereseze problemele financiare și să meargă din suflet cu alb-roșu. Să pună pe primul loc emblema, trecutul și valoarea foștilor jucători.

Ce spuneţi despre actualul lot al lui Dinamo, format în mare parte din jucători străini?

Mircea: Să îi vedem pe teren cum se manifestă. Sper să nu fie doar propagandă…

Vezi și:   Manchester, lupta la titlu. Ce ne aduce noul sezon din Premier League (II)

Iulian: Nu cunosc actualul lot decât din ziare. Eu am o propunere: fotbaliștii români, cât sunt de tineri, să fie promovați. Avem nevoie și la echipa națională de tineri. Străinii, dacă sunt buni cu adevărat, să nu mai ceară surplusuri financiare și să joace pentru emblema clubului ”străvechi”.

Ce trebuie să facă Dinamo pentru a fi readuși jucători din cadrul clubului la echipa națională?

Iulian:  Toți antrenorii naționalei sunt coloneli, antrenori deveniți peste noapte, ”la apelul de seară”, care au mentalitatea culorilor roș- albastre. Pentru ei nu există jucători valoroși la alte echipe. La națională, sunt aduși jucători care nu fac altceva decât să mimeze fotbalul. Ar trebui făcută o selecție de la toate cluburile.

 

„Vrem echipă, nu vedetism!”

 

Pe ce jucător aţi paria pentru acest an competiţional?

Mircea: Nu vreau excepții, vreau echipă! Să fie solidaritate și interes comun, și nu vedetism. Manifestarea seriziotății să fie în teren, nu în publicitate.

Iulian: Pe toți tinerii. Ei să fie egalul jucătorilor din anii 1948- 1990.

Derby-ul cu Steaua se va disputa în a 5-a etapă. Nu este prea devreme? Credeţi că Dinamo va fi pregătită să înfrunte campioana?

Mircea: Nu este prea devreme. Dinamo trebuie să fie ambițioasă, să fie peste Steaua, de această dată. Există șanse să aducă cele 3 puncte.

Iulian: Programarea este excelentă deoarece Steaua este în declin, precum cutremurul din Nepal! În țară, Steaua are șanse să nu prindă play-off-ul. În străinătate, probabil că va contribui venirea lui Becali de la Poarta Albă, unde își făcuse echipă cu cei care au fraudat fotbalul. Probabil va face echipă în alt penitenciar, unde să câștige Liga Campionilor.

 

„Sezonul ăsta vom fi deasupra Stelei”

 

În cât timp credeți că Dinamo se va lupta de la egal la egal cu Steaua?

Mircea: De ce de la egal la egal, și să nu fim deasupra Stelei? În sezonul actual cred că se va întâmpla asta.

Iulian: Nu am fost niciodată egali cu Steaua, permanent am fost deasupra lor din punct de vedere valoric. Din punct de vedere al ”valorii” clubului Steaua, să nu uităm că a fost echipa clanului Ceaușescu. Păcat că s-a numit Steaua, și nu Fc Ceaușescu București. Să nu uite acești stimați domni care au furat atât terenurile, cât și emblema adevărată a CCA-ului că nu au făcut altceva decât să împroaște cu noroi într-un club muncitoresc format în 1948. Noi nu am fost niciodată stele căzătoare.

Ce părere aveți despre actuala emblemă a Stelei?

Iulian: Actuala emblemă, cu cele 8 colțuri, este o emblemă simbolică a evreismului. Au ajuns ”cei mai buni” prin afacerile murdare prin care și-au făcut rost de bani. Să nu uite că un club precum Rapidul a căzut în divizia secundă, deși au fost demni. Nu au făcut altceva decât să primească o brichetă pe teren. Iar un gentleman (Arlauskis), să oprească un meci și să fugă ca un parșiv, spunând că i-a intrat o petardă în mănușă, deși era accidentat la picior. Asta este emblema clubului Steaua: nu cele 8 colțuri, ci o mănușă aruncată fotbalului românesc.

Ce îi lipseşte echipei pentru a redeveni o forţă a campionatului?

Iulian: Ca valoare, Dinamo a fost, este și va fi pe primul loc, chiar dacă rezultatele din ultima perioadă demonstrează contrariul. Dinamo nu are nevoie de ani, ci de liniște. Să nu își mai vândă jucătorii buni precum Bilinski, Elhamed – care pentru mine a fost spaima steliștilor, cum era pe vremuri marele Demollari.

Mircea: Eu cred că în doi ani va redeveni o forță a campionatului.

”Noi, suporterii adevărați, am fi strâns bani pentru Bilinski”

familia barbu - suporteri dinamo 8

Tricoul afișat de Kamil Bilinski la meciul din sezonul trecut, Dinamo- U Cluj, marcând decesul Mariei , soția lui Mircea Barbu

Ce părere aveți despre transferul lui Bilinski?

Vezi și:   Ungurii nu şi-au respectat propria campanie: ne-au fluierat imnul

Mircea: Este nedrept transferul lui Bilinski, e o judecată îngustă. E o gafă deoarece și-a maifestat în teren valoarea și face parte din lotul național. Aș vrea să se sublinieze încă o dată că fotbalul nu este o afacere!

Iulian: Am fost șocat! Acest om de naționala Poloniei trebuia păstrat. Nouă, suporterilor adevărați, dacă ni se spunea, strângeam bani.

În cât timp credeţi că Dinamo va câştiga un nou campionat?

Mircea: Sper să ia un trofeu anul acesta. Poate nu campionatul, dar ar fi bine să se situeze în primele trei locuri.

Iulian: Din punct de vedere moral, Dinamo a fost întotdeauna campioană. Niciodată nu am făcut termene de comparație ca să intrăm în cartea recordurilor, precum acest club fantomatic, pentru mine doar CCA. Au câștigat 102 meciuri datorită celebrului președinte actual, Argăseală, fostul meu coleg, îmi este si prieten. Noi am fost și vom rămâne un club simbolic românesc, pur, care și-a făcut datoria și a câștigat meciuri doar pe iarba verde. Niciodată banii verzi nu au existat decât în anumite buzunare. Noi nu am aruncat brichete în capul cuiva, am fost demni.

”Trei zile nu am mâncat pentru Dinamo!”

Ați plâns vreodată pentru Dinamo?

Mircea: Eeee… În special în momentele de vârf ale lui Dinamo, când manifestările de bucurie s-au transformat în lacrimi. Au fost momente plăcute, aș vrea să se repete și acum.

Iulian: Tot timpul. Și de bucurie, și de insuccese. Când am pierdut campionatul cu Fc Argeș… De fapt, l-a câștigat Dobrin…Am stat 2 ore și 45 de minute singur în tribună, eram membru al galeriei, până când a venit tata să ma ia de acolo, nu știa unde eram. Trei zile nu am mâncat.

Ce iubiți mai mult decât clubul alb-roșu?

Mircea: Viața.

Iulian: Pentru mine Dinamo reprezintă totul: viață, sănătate, dorință de fericire și de împlinire.

Ce le transmiteţi fanilor dinamovişti?

familia barbu - suporteri dinamo 5Mircea: Fan înseamnă prezență și suferință atât la bine, cât și la greu. Ești alături de Dinamo și prin participarea materială, nu doar prin sentimente. Este nevoie de sprijin.

Iulian: Indiferent de temperatură, de anotimp, de locul în clasament, că se joacă în Liga 1 sau în liga județeană, nu trebuie să porți tricoul deasupra, ci să porți emblema în inima și sufletul tău. Ca să fii fan, nu trebuie să fii ultras. Trebuie să ții cu emblema vieții tale. Să vină din suflet să susțină acest emblematic club, să formăm cu adevărat o familie!

Iulian Barbu a ținut să facă și alte precizări.

…despre abonamentele din Ștefan cel Mare: A fi fan în termeni englezești înseamnă a fi suporter sufletist. În jur de 90% din suporterii echipelor puternice din marile campionate, sunt abonați. De ce la noi, chiar dacă este stadionul vechi, nu pot fi 10.000- 12.000 de abonamente din 15.600 de locuri? Nu venim doar la meciurile cu Steaua, mâncând semințe o dată pe an… Îi rog pe cei care vor să fie cu adevărat suporteri să facă rost de bani, abonamentele nu sunt scumpe.”

…despre Victor Pițurcă: ”Celebrul barbugiu Pițurcă, marele antrenor, nu a făcut altceva decât să își bată joc de jucătorii valoroși din propria țară, care erau de la alte cluburi, dar nu reprezentau o culoare albastră-roșie.”

…despre Bănel Nicoliță: ”Acest stelist, lumea îi spune <<țigan>>… Jos pălăria pentru Bănel Nicoliță, care a făcut tot ce a făcut în carieră pentru a-și ajuta părinții.”

Un articol de colecție: primul fular din istoria clubului

familia barbu - suporteri dinamo 7

 

Momente imortalizate de-a lungul timpului

familia barbu - suporteri dinamo 6

 

Dinamo e peste tot în casa familiei Barbu

familia barbu - suporteri dinamo

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...