Secretul pentru renașterea baschetului românesc

Secretul pentru renașterea baschetului românesc ni-l propune profesorul Radu Beldiman, antrenorul echipei feminine de baschet a Colegiului Național „Xenopol”, care a câștigat Olimpiada Liceelor McDonald’s.

secretul
Credit foto: Facebook.com/Olimpiadaliceelor

Beldiman consideră că România se poate apropia de campionatele puternice ale Europei doar dacă liceenii talentați vor fi convinși să continue cu sportul de performanță.

Ce v-a plăcut cel mai mult la Olimpiada Liceelor McDonald’s?

Mi-a plăcut felul în care a fost organizată, tot ce ține de nivelul competiției, de arbitraj, de premii.

Dacă ați putea transfera o sportivă de la un alt liceu, care ar fi aceasta?

De la „Elena Cuza”, echipa cu care am jucat finala, mi-a plăcut Cătălina, nu îi cunosc numele de familie, este o jucătoare foarte bună.

Secretul unui antrenor de copii

Ce calități urmăriți atunci când faceți preselecțiile?

Urmăresc viteza de reacție și rezistența, acestea sunt cele mai importate din punctul meu de vedere. Este importantă și înălțimea, dar avem deja în echipă un pivot înalt, pe Rafaela (n.r. – MVP-ul finalei), și este suficient.

Care sunt idolii tinerilor care practică baschetul în ziua de azi?

Fără discuție, LeBron James.

Nu îl are nimeni drept model pe Ghiță Mureșan?

(râde) Nu am auzit nicio fată spunând de Mureșan.

Ce planuri aveați când erați de vârsta lor?

Am cochetat cu baschetul, am fost atras de fenomen, dar nu îmi propuneam o carieră în acest domeniu. De 5 ani, participăm la diverse competiții și acum știu bine ce vreau: să ne perfecționăm echipa și tehnicile.

Campanii pentru promovarea sportului

Ce se poate face ca mai mulți tineri să lase tableta și să iasă afară, pe terenul de sport?

Până și fetele care fac performanță la baschet sunt captivate de tabletă, din păcate. Ar trebui organizate campanii, ar trebui să le explicăm copiilor și tinerilor cât de important este sportul pentru sănătate, cât de mult te ajută baschetul să crești în înălțime.

De ce are nevoie baschetul românesc ca să se apropie de campionatele puternice?

În primul rând, copii talentați sunt, dar se pierd pe drum, nu continuă cu baschetul după terminarea liceului. Pentru a avea baschet mai puternic, trebuie să îi convingem pe aceștia să continue cu sportul de performanță, poate jucătorii valoroși din Liga Națională ar trebui să meargă prin școli și să discute cu elevii. În al doilea rând, ar trebui mai multă seriozitate la antrenamente și în competiții. Abia apoi putem lua în discuție neajunsurile privind infrastructura, baza materială.

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...