Revierderby, prin ochii fanilor români ai Borussiei Dortmund

Revierderby, Schalke – Borussia Dortmund, care se dispută mâine, de la ora 16.30, va fi prezentat în continuare prin ochii fanilor români ai Borussiei Dortmund.

Duminică, 15 aprilie 2018, se desfășoară în Bundesliga unul dintre cele mai importante meciuri din Europa în această săptămână. Derby-ul regional dintre FC Schalke  și Borussia Dortmund are deja o vechime de 92 de ani, fiind mai important pentru suporterii din regiune decât confruntările cu gigantul Bayern Munchen. 

Revierderby devine din ce în ce mai important și pentru fanii români ai Borussiei, care au fost obișnuiți până acum mai ales cu rivalitatea cu Bayern, rivalitate numită de unii specialiști Der Klassiker sau German Clasico.

Pentru a prefața această întâlnire (într-o manieră foarte subiectivă, autorul anchetei fiind un mare susținător al galben-negrilor), i-am provocat pe șase dintre fanii români ai BVB-ului să povestească cea mai frumoasă amintire trăită într-un derby cu Schalke. Să vedem ce a ieșit!

Aila Geambulat (Constanța): Având în vedere că nu am multă vechime în familia BVB (2013), mi-a luat ceva să înțeleg ce înseamnă de fapt un derby în Bundesliga. Știam de binecunoscuta rivalitate cu bavarezii, dar nici nu bănuiam ce înseamnă un meci contra celor de la Schalke.

Odată cu trecerea anilor, am înțeles și am trăit cu adevărat emoția acestor confruntări. Cel mai frumos moment al Revierderby-ului pentru mine a fost meciul din 28/02/2015. 

„Echipa asta e nebună”

După o primă parte de sezon dezastruoasă, în care ne chinuiam pe la coada clasamentului și totul era confuz la echipă, a venit meciul ăsta. Un scor de 3-0, un meci perfect și un bonus de spectacol marca Robin and Batman. Echipa asta e nebună, mi-am zis. Și tocmai d-aia o să o iubesc din ce în ce mai mult.

Credit foto: independent.co.uk

Gabi Ionică (Deva): Un meci ca oricare altul? Nici vorbă! Pentru fanii celor două echipe, Bundesliga se împarte în două: Revierderby şi celelalte 32 de meciuri. Cu toții vrem să vedem o echipă mai motivată ca niciodată, dar chiar dacă nu primim întotdeauna așa ceva, suntem conștienți că vom asista la eterna luptă din tribună, de lângă stadion, din fiecare colţ al celor două oraşe şi din inima fiecărui fan al celor două echipe. 

„Durerea lor, mai mare decât a noastră!”

Cea mai vie amintire legată de un Revierderby? E normal să fie vorba de ultimul meci direct, acel 4-4 pe care mă tot chinuiesc să-l uit, dar nu pot. Singura consolare personală este că durerea pe care au resimțit-o fanii din Zidul Galben este cu mult mai mare decât a mea, și astfel doar sentimentul de compasiune generat de acel gând îmi alină suferința. Înțeleg cât de mult înseamnă pentru ei acest meci, deși nu am cum să simt asta cu adevărat. Doar unul crescut acolo o poate face. 

Vezi și:   Dinamo - Steaua înclină spre campioana en-titre

În încercarea de a uita acest ultim derby, îmi amintesc cu drag de primul derby văzut din calitatea de fan – cel din toamna lui 2010, în care Kagawa a debutat cu dublă în primul lui Revierderby. Nu am mai câștigat de aproape 5 ani acolo, iar eu am doar 3 victorii savurate pe terenul adversarului. Așa că duminică toate gândurile mele se îndreaptă spre o victorie.

Andrei Mocuța (Arad): Deși mi-aș fi dorit să-mi amintesc de acest derby ca de o finală europeană absolută (în 1997 Dortmund cucerea Champions League, iar Schalke Cupa UEFA), forumul european încă nu organiza pe vremea aceea Supercupa Europei. Ar fi fost o superfinală cu totul inedită, mai ales pentru fanii celor două orașe vecine, într-o perioadă în care fotbalul italian domina lumea.

Astfel că-mi rămâne amintirea unui Revierderby care m-a zgâlțâit din toate încheieturile, tocmai pentru că venea într-un sezon mizerabil, cel din urmă al lui Klopp. 


Credit foto: revier.de

A fost un an în care s-a stricat mașinuța de goluri și numai cine nu-și dorea, nu ne bătea. Și tocmai cei ce ne urau cel mai tare și doreau mai mult să ne învingă, n-au avut nicio șansă în acea zi de 28 februarie 2015.

Rar am mai văzut un duel atât de dezechilibrat și o dominare atât de evidentă a Borussiei. În ciuda acestui fapt, în minutul 77 scorul încă era alb, poate ca metaforă a întregului sezon. Însă magicul s-a produs, și-n ultimele 12 minute au venit 3 goluri ca o descătușare a dominării galben-negre din primul minut și până atunci. 

Borussia joacă dincolo de limite

Schalke e rivala de moarte a Borussiei doar din cauza contextului geografic, istoric și social, dar n-a avut niciodată un stil de joc ieșit din comun. Ceea ce face din Dortmund un club unic este totodată și propriul punct vulnerabil: Borussia e făcută să joace dincolo de limite, altfel de blochează.

Irina Sima (București): Amintirea derby-ului cu Schalke din februarie 2015 e încă foarte vie pentru mine: o după-amiază însorită de sâmbătă, o tonă de ocazii frumoase și ratări spectaculoase pentru galben-negri, anticiparea golurilor, adrenalina crescând continuu pe parcursul partidei, dar scorul rămânând incredibil 0-0 până prin minutul 70 și ceva. 

Îmi vin în minte descătușarea, bucuria generală de după primul gol, apoi încă două venite în mai puțin de zece minute. Și euforia majoră de la final, când îmi venea pur și simplu să iau în brațe televizorul și să sar cu el prin casă.

Vezi și:   Păcăliţii din Liga 1 şi păcălicii FRF

Într-un sezon trist și chinuitor ca o noapte lungă și înfometată, derby-ul acela mi-a rămas în memorie precum un spectacol fascinant și exploziv de artificii colorate. 

Nicoleta Coșoreanu (București): Din cauză că m-am orientat destul de târziu spre Bundesliga și BVB, nu pot să povestesc despre meciuri istorice precum acel 2-0 pe teren propriu din primăvara lui 2007, când ștrumfii au pierdut pe Westfalenstadion șansa de a lua titlul, și nici de revenirea de la 0-3 la 3-3, din 2008.

În schimb, victoria cu 3-0 din 2015, pe teren propriu, a fost cel mai frumos moment al sezonului (la bătaie cu semifinala de Cupă în care am eliminat Bayern la penalty-uri). Țin minte că a fost unul dintre acele meciuri în care ai noștri au ratat cât pentru două vieți înainte să înscrie Aubameyang, cu mai puțin de un sfert de oră înainte de final. 


Credit foto: noz.de

Până la golul lui, mi se derula în minte non-stop scenariul pe care l-am văzut atât de des în sezonul acela, cu 30 de ocazii ale Borussiei și un gol venit din nimic al adversarilor. Dar nu numai că n-a fost așa, până la final au mai lovit și Miki, și Reus. A fost unul dintre puținele momente din acel sezon când s-a lăsat cu urlete de bucurie prin casă.

Acel „ceva” în plus

Vlad Pîrvu (București): Derby-urile cu Schalke au avut întotdeauna acel „ceva” în plus, pe care nu l-am regăsit în altă parte. Sigur, de aici, de la distanță, ne raportăm mai greu la încărcătura unui Revierderby, dar, cu timpul, realizăm de ce aceste meciuri sunt atât de speciale.

De referință pentru mine rămâne începutul anului 2015, când, în pofida unui sezon dezastruos, Borussia a făcut unul dintre cele mai bune meciuri ale anilor 2010, fix într-o confruntare cu marea rivală. A fost un 3-0 fascinant, cu primul gol venind târziu, aproape de minutul 80, în ciuda unei evoluții extraordinare a băieților pe tot parcursul meciului. 

Acele 90 de minute au reprezentat descătușarea unei echipe aflate într-un adânc blocaj psihologic și, totdată, împăcarea ireversibilă cu fanii. Dacă nu mă înșel, a fost ultima mare reprezentație dată de Kloppo de Westfalenstadion. Și ce moment și-a ales!

Momente memorabile au fost multe. Nostalgicii ar menționa anul 2007, când, în penultima etapă, BVB a câștigat cu 2-0, împiedicând-o pe Schalke să spere la primul titlu după multe zeci de ani. Asta în condițiile în care Dortmund avea emoții cu retrogradarea. Dar cum pe vremea aceea nu eram înfocatul de astăzi, ci doar un simpatizant, mă simt mai atașat de momentul 2015.

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...