Renaşterea handbalului românesc

După mulţi ani în care a trăit din experimentul nenatural Oltchim, renaşterea handbalului românesc e mai reală decât oricând.

Alison PineauLa feminin, nu mai există doar o echipă puternică, ci două (HCM şi CSM), iar în competiţia masculină sunt multe formaţii valoroase, care se bat la titlu, sălile sunt pline la Turda, Călăraşi, la Dinamo, la Odorhei. Păcat de Minaur că se destramă după un proiect care a adus titlul în Baia Mare.

Pe final de săptămână, am văzut două meciuri explozive, fantastice, ambele câştigate de echipele româneşti. În CUPA EHF, Dinamo a revenit neverosimil pe ternul spaniolilor de la Granollers, după 13-20 la pauză, învingând cu 29-28 într-un un final trepidant, în care francezul Diaw a marcat golurile 28 şi 29 pentru alb-roşii. Dincolo de răsturnarea de scor science fiction, victoria este cu atât mai remarcabilă, cu cât ea vine pe pământ spaniol, ţara campioană mondială în 2013 şi care a jucat pentru bronz la ediţia din 2015 a CM! Adică în patria în care handbalul este extrem de dezvoltat.

O altă victorie strălucitoare a fost şi cea a fetelor de la HCM Baia Mare în Franţa, în Liga Campionilor,18-17 cu Fleury, naţionala acestei ţări fiind şi ea una efoarte puternică, vicecampioană mondială în 2009 şi 2011. Şi, coincidenţă, ultimele două goluri, cel cu care am egalat şi cel al victoriei au fost reuşite tot de un sportiv francez, Allison Pineau, nimeni alta decât victima de acum câteva zile a scandărilor rasiste în sala din Zalău.

Mă bucură mult revenirea acestui sport în lumea bună. Să nu uităm că în decembrie naţionala feminină a luat bronzul la Campionatul Mondial! Am fost o dată mari în handbal, campioni mondiali şi cu medalii olimpice, avem genă de mari handbalişti şi era păcat să nu fim din nou sus. Mai aşteptăm naţionala masculină, care nu prea se califică la turneele finale, dar sunt convins că va veni în scurt timp şi vremea ei, chiar dacă handbalul masculin mondial a evoluat enorm în ultimii 20 de ani, iar noi am stagnat o bună perioadă sau chiar am scăzut.

Vezi și:   Va reuși Vâlcea să readucă suporterii în tribune?

Renaşterea handbalului românesc e certă. Avem competiţii interne puternice, avem o naţională feminină care se bate de la egal la egal cu orice naţională de pe glob, sunt handbalişti şi handbaliste cu nume mari care au venit în România, dar şi antrenori cu cărţi de vizită impresionante.

Handbalul românesc trăieşte, se mişcă, e viu şi în trend cu cel internaţional. În momentul de faţă, handbalul din România e la distanţă mare de fotbal şi cred că ar trebui promovat mai mult.

Credit foto: Mircea Roşca / sportpictures.eu

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...