Naționala masculină de volei e calificată la Euro! Cum? Nu știați?

Naționala masculină de volei va participa la turneul final al Campionatului European după o absență de 24 de ani! Turneul final se dispută în septembrie în Belgia, Slovenia, Olanda și Franța.

foto: www.cev.eu

Avem cea mai bună generație a ultimilor ani în acest sport. Mă întreb câți dintre dumneavoastră știu acest lucru? Despre fotbal vorbim în fiecare zi, dar ar fi păcat să nu îi scoatem în față pe ceilalți sportivi care ating performanțe importante sub semnul tricolorului.

Echipa națională de volei masculin a României a avut o misiune extrem de dificilă în preliminarii. A fost repartizată în grupă cu puternicele reprezentative nordice ale Danemarcei și Finlandei.

Elevii antrenați de Dănuț Pascu au început însă cu 3 victorii la rând, asigurându-și rapid prezența la turneul final. Au fost succese extrem de muncite: 3-2 și 3-1 la seturi cu Finlanda și 3-2 cu Danemarca. Returul cu danezii (pierdut cu 1-3) nu mai conta în ecuația calificării.V

Naționala masculină va debuta împotriva gazdelor

La fel cum s-a întâmplat cu echipa națională de fotbal acum 3 ani, selecționata masculină de volei va evolua în primul meci al competiției împotriva Franței, gazda partidelor din grupa A. În aceeași grupă au mai fost repartizate Bulgaria, Grecia și Italia.

Pentru veteranul și setter-ul Cristian Bartha, meciul cu Franța va avea o însemnătate aparte. Cristian, fiul marelui antrenor al României Gyula Bartha, s-a format ca jucător profesionist în Hexagon și și-a dorit enorm să picăm în grupă cu francezii.

El este căsătorit cu Charlotte Bartha, fostă voleibalistă la Cannes. Cristian spune că familia lui Charlotte va susține Franța la Euro, dar în meciul de deschidere toți vor ține cu România.

Vezi și:   România ține handbalul sus

Cristian Bartha și fiicele sale, Lea și Zoe

Pentru prima dată in istoria Campionatului European, 4 țări (Belgia, Slovenia, Olanda și Franța) vor organiza meciuri de la turneului final. Montpellier este orașul în care se vor disputa toate partidele din grupa A. Nantes va găzdui jocuri din optimi, iar una dintre semifinale și finalele se vor disputa la Paris.

Competiția se va desfășura în perioada 12-29 septembrie, programul tricolorilor fiind următorul:

  • Franța – România 12 septembrie, ora 21:45;
  • Bulgaria – România 13 septembrie, ora 18:15;
  • România – Italia 15 septembrie, ora 15:00;
  • România – Grecia 16 septembrie, ora 18:15;
  • Portugalia – România 18 septembrie, ora 15:00.

„Am resuscitat voleiul masculin”

Sunt cuvintele căpitanului Laurențiu Lică, rostite imediat după câștigarea meciului decisiv cu Finlanda (3-1, după 115 minute de joc). Nu sunt doar vorbe mari. România obține abia a doua calificare la un turneu final în ultimii 30 de ani. Ultima medalie obținută de tricolori – bronz – a fost în 1977!

În 1963, eram campioni europeni la volei masculin. Iată că ultimele performanțe cu care ne putem mândri datează de mai bine de jumătate de secol. Cu atât mai importantă este reușita naționalei din acest an.

Antrenorul Dănuț Pascu și secundul său, Ovidiu Macarie, au avut în lot un singur stranier. Este vorba de Adrian Aciobăniței, jucător care evoluează în Germania, la VFB Volleyball Friedrichshafen.

CS Volei Municipal Zalău și CSM București sunt echipele care dau cei mai mulți voleibaliști la națională. Andrei Spînu, Cristi Bartha, Rareș Bălean și Mihai Gheorghiță reprezintă contingentul zălăuan. Formația din capitală îi dă pe Marian Bala, Gabi Cherbelață, Gabi Ghionea și Claudiu Dumitru.

Vezi și:   TOP 25 cei mai "comerciali" sportivi ai planetei! Fotbaliștii "fac legea"

Lotul reprezentativei noastre este completat de Laurențiu Lică, Răzvan Olteanu, Bogdan Ene (toți de la SCM U Craiova), Vlad Kantor (Unirea Dej) și Liviu Cristudor (Arcada Galați).

Federația nu știe să promoveze performanța

Federația Română de Volei pare însă din altă lume. Promovarea acestei performanțe a fost modestă, aproape inexistentă.

Nici măcar pe site-ul FRV, care arată preistoric (vezi captură foto jos), nu vedem nimic despre această calificare. Sunt aruncate sus două poze cu naționalele, masculină și feminină, fără vreo informație despre acestea și despre turneele finale.

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...