Propunem adăugarea cuvântului MERCATO (traducerea nu mai e necesară pentru microbiști!) la denumirea primei ligi din România. În acest fel, ar fi limpede care este SISTEMUL ce funcționează în acest campionat.
Iată câteva dintre detaliile sistemului, așa cum s-a conturat el în ultimii câțiva ani.
- TOATE echipele din actuala Ligă 1 au ca obiectiv principal vânzarea de jucători (de aici, denumirea propusă: Liga 1 MERCATO), nu câștigarea campionatului, cum ar fi normal.
- Din cele 14 echipe din Liga 1, FCSB vinde exclusiv în străinătate, iar celelalte 13 echipe vând exclusiv către FCSB. Așa a fost stabilită ”diviziunea muncii” atunci când s-a creat acest sistem. Și el merge. Nu cred că cineva poate contesta existența lui, pentru că îl vedem cu toții, an de an. Sigur, există mici abateri; de exemplu, Dinamo l-a vândut pe Rotariu direct în Belgia. Dar aceste evenimente sunt rarisime!
- Pentru ca Sistemul să nu fie deranjat de presiunea suporterilor, echipele de tradiție, cu suporteri numeroși și istorie bogată, inclusiv titluri de campioni sau cupe câștigate (Rapid, Petrolul, FC Argeș, ”U” Cluj, Oțelul Galați, FC Brașov, Farul etc.) au fost încet-încet îndepărtate din Liga 1, chiar desființate.
- În esență, imediat ce un jucător se remarcă la o echipă din Liga 1, el intră în vederile FCSB pentru cumpărare (vezi exemplul recent al lui Golofca, de la Botoșani, sau cel mai vechi al lui Gnohere, de la Dinamo, dar sunt multe altele). Certurile aparente dintre patronii altor echipe și cel al FCSB sunt doar praf în ochi pentru suporteri. De fapt, relațiile sunt frățești! Banul contează!
- Dacă o altă echipă ia campionatul, FCSB cumpără masiv de la ea, ajungându-se la aberația ca 7 jucători de la campioana 2016, Astra, și 6 de la campioana 2017, Viitorul, să ajungă la FCSB. Se poate spune că premiul suplimentar acordat campioanei este acela că de la ea cumpără FCSB cei mai mulți jucători.
- Până în prezent, cum România avea dreptul la două echipe în Liga Campionilor (LC), nu era nevoie ca FCSB să ia neapărat campionatul, dar era obligatoriu ca FCSB să ocupe cel puțin locul al doilea, astfel încât să participe măcar la fazele preliminare ale LC. Asta pentru ca: a) jucătorii acestei echipe să fie văzuți de străini și, deci, ofertați cu sume cât mai mari, b) patronul FSCB să încaseze suma relativ mare care se dă pentru participarea în grupe. Din păcate, s-ar putea ca în curând România să aibă doar o singură echipă în preliminariile Champions League. Din acel moment, devine obligatoriu ca FCSB să câștige campionatul!
- Unul dintre punctele slabe ale Sistemului este calitatea extrem de slabă a ultimilor antrenori ai FCSB. Această situație a fost provocată exclusiv de patronul echipei, care se încăpățânează să aleagă doar antrenori modești, dar care să asculte de el. Așa a fost posibil ca FCSB să nu câștige campionatul doi ani la rând, cu toate că este, de fapt, o selecționată divizionară a României. Mai mult, altă aberație a fost permisă fără probleme în Liga 1 (dovadă că oficialii Federației și ai Ligii sunt parte a Sistemului): până anul trecut, soția antrenorului FCSB era impresara multor jucători de la echipe ”concurente” din campionat. Am pus ghilimele la concurente, din motive care se pot bănui.
- Oricine se poate întreba cui folosește acest sistem. Este simplu: patronilor de cluburi, în frunte cu cel al FCSB! Sigur, în subsidiar, probabil că sume de bani ajung și la cei pe care Sistemul se bazează: arbitri, gazetari sportivi, oameni din federație și ligă.
- Un sistem putred nu poate produce decât o națională slabă! Jucători exportați de FCSB clachează unul după altul în campionatele străine, dovadă că ei au fost ”umflați” artificial de Sistem, tocmai pentru a se obține cât mai mulți bani pe ei la vânzare. Cei care au reușit cu adevărat, în ultimii ani, în străinătate sunt probabil mai puțini decât degetele de la o mână.
În concluzie, dragi microbiști, nu vă mai aprindeți în dispute sterile despre cutare fotbalist sau cutare echipă! Aceste dispute fac jocul Sistemului, pentru că legitimează un campionat profund putred! De fapt, voi, microbiștii, ați dat de înțeles că nu mai sunteți interesați de meciurile Ligii 1: prezența fanilor la meciuri a ajuns la cote atât de scăzute, încât te întrebi dacă n-ar fi mai bine ca acest campionat să se joace fără spectatori, pe un platou de televiziune!
------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor.
Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.
Steaua isi permite sa nu ia titlul, oricum de la venirea lui Jiji a luat mai multe trofee decît oricare din celelalte ecipe prezente după 2002. Mai mult decât e scris mai sus, titlul este decis la inceputul campionatului de decenii. După ce D+S au revenit la putere, 1981, când acestea au zbârcit-o prin cupele europene sistemul a propulsat pe cealaltă pentru locul 1. Dezastrul in fata PSD a lasat Rapidul sa ia titlul in 1999, accederea Stelei in semifinalele CCE i-au oferit acesteia si titlul. Sensul articolului este un pic deformat, pentru ca 10 din cele 14 echipe fac numai numarul de echipe din liga 1, dar nu au nici ambitia nici puterea de a juca in cupele europene. Craiova și Argeșul anilor 70-83 (5 titluri impreuna) nu au reusit decat o singura data sa ofere un loc in sferturi (CCE, Craiova). Altfel nicio echipa nu avea puterea sa faca mai mult decat S+D. Exportul prin intermediul Stelei aduce bani mai multi, Rotariu sau Hagi jr fiind exceptiile care confirma regula. Dar realitatea vanzarilor exista in tot fotbalul european, unde daca primele 10 cluburi ale lumii nu cumpara direct, jucatorii isi fac un stagiu intermediar la echipe de medie valoare si, daca confirma sunt luate de prea marii vremii. Ceea ce articolul sugereaza ca ar fi normal nu este posibil nici la noi, nici la altii. Realitatea este ca bogatii devin mai bogati si cei medii doar ii fac mai bogati pe primii.
Romeo, multumesc pentru comentariu! Mie mi se pare anormal ca orase cu cultura fotbalistica veche, suporteri care vin la stadion etc. (Ploiesti, Pitesti, Constanta, Galati etc.) sa nu aiba echipe in Liga 1. In schimb judetul Ilfov are 3 echipe (Chiajna, Voluntari, Colentina), toate fara suporteri! Iar Giurgiu a primit cadou o echipa campioana si nimeni nu se duce la meciuri! De ce? Pentru ca nu e echipa lor si ei nu au cultura fotbalistica. Toata stima pentru giurgiuveni, sunt oameni de toata isprava, dar asta e situatia! Problema e cum ajungem la normalitate: echipele din Liga 1 sa aiba niste suporteri in spate! Asta mi se pare problema nr. 1! Ce parere ai?