La mulți ani, Cristian Gaţu! Declarații și video cu fostul mare handbalist

Considerat de mulți iubitori ai sportului românesc unul dintre cei mai mari handbalişti ai tuturor timpurilor, Cristian Gaţu împlinește astăzi 70 de ani. Dublu campion mondial al echipei naționale de handbal a României, Gaţu a cochetat încă din adolescență cu sportul, deși la început marele sportiv prefera fotbalul și nu handbalul!

cristian gatu

Născut în București, la 20 august 1945, Cristian Gaţu debutează în lumea sportului în 1953 la echipa de fotbal Tânărul Dinamovist. Adevărata pasiune, handbalul, a cunoscut-o în 1963, la Rapid București. „Recunosc că prima mea pasiune a fost fotbalul, pentru că am început cu el , dar pe parcurs mi s-a transferat această pasiune pentru mingea de handbal”, a declarat Gațu pentru www.sportescu.ro. Tatăl, ziarist de meserie, i-a insuflat sportivului dragostea pentru fotbal.

Lecția bunicii după ce a furat bani pentru o minge

Cristian Gațu își aduce aminte un episod din copilărie, când a furat din portofelul bunicii trei lei și douăzeci de bani pentru a-și cumpăra o minge. Pedeapsa bunicii, spune fostul handbalist, l-a făcut să nu mai pună niciodată mâna pe ceva ce nu-i aparține: „Am avut o copilărie frumoasă, dar plină de lucruri neaşteptate. Bunica m-a pedepsit spunându-le oamenilor că am furat, ceea ce m-a marcat, dar m-a și educat pentru viață, fapt pentru care și astăzi îi sunt recunoscător bunicii mele”.

La 17 ani, dezamăgit de prima mare pasiune, fotbalul, Cristian Gaţu se întoarce la Şcoala Sportivă și își începe aventura vieții în handbal. Debutează la Rapid București, dar evoluează și pentru Ştiinţa, pentru Steaua Bucureşti și pentru echipa națională a României, unde a cunoscut adevăratul succes, deși sportivul mărturisește că a învățat handbal „după ureche”. „Pot spune că primul pe care încercam să-l copiez era Simion Pompiliu, dar și Olimpiu Nodea, și pe parcurs am încercat să fur de la fiecare câte ceva, că așa e în sport”, spune Cristian Gațu pentru SPORTescu.ro.

Campion mondial în 1970 și în 1974

În 1970 câștigă cu reprezentativa României Campionatul Mondial din Franţa. „Cel mai plăcut moment a fost când am urcat pe podium în ’70. Atunci am realizat că este cel mai important moment din viața mea, pentru că imnul național s-a cântat pentru echipa noastră, eram pe locul I. A fost ceva deosebit”.

cristian gatu campion

Doi ani mai târziu, lotul naționalei de handbal este medaliat cu bronz olimpic la München.

În 1974, Cristian Gaţu devine din nou campion mondial, naționala României de handbal câștigând competiție disputată în RDG.

Cupa Campionilor Europeni cu Steaua, în ’76!

În 1976, reprezentativa României este medaliată cu argint olimpic la Montreal, iar în 1977, Gaţu câștigă cu Steaua Cupa Campionilor Europeni!
Din perioada în care a fost jucător la Steaua, Cristian Gaţu are și cea mai neplăcută amintire. „A fost un meci în semifinalele Cupei Campionilor Europeni, Steaua cu Borac Banja Luka. Mai erau 11 secunde și am hotărât să nu-i lăsăm să se apropie de poartă. În ultimele 4-5 secunde, unul din adversari a forțat și a trecut de centrul terenului, iar Tudose l-a ținut. Ăsta (n.r. – jucătorul de la Borac Banja Luka) s-a aruncat pe jos și în momentul următor unul din arbitrii a dat 7 metri. Un 7 metri cu care am pierdut meciul, sancțiunea cea mai drastică și cea mai neregulamentară din viața mea”.

După retragere, Gațu devine antrenor, în Italia: „Mi-am lăsat acolo o parte din suflet pentru că am muncit din greu. M-am simțit ca în România, altfel nu aș fi rezistat departe de țară”.

800 gațu

În 1996, este ales preşedintele al Federaţiei Române de Handbal (FRH). Una dintre cele ele mai importante realizări din această postură este organizarea în România a Campionatului European feminin, în 2000, câștigat de Ungaria.
După 18 ani de conducere, în 2014, marele sportiv pierde alegerile în fața lui Alexandru Dedu, actualul președinte al FRH: „Acum nu mai știu, am rupt contactul, dar eu cred că stăm bine. Eu am lăsat Federația cum trebuie. Am lăsat bani, am lăsat speranțe pentru viitor”.

Despre handbalul românesc, Cristian Gaţu spune că acesta merge într-o direcție bună: „Dacă vorbim de dezvoltarea acestui sport în România, cred că are o perspectivă pozitivă, în contextul în care la ora actuală se fac transferuri din străinătate. Eu mă luptam cu cei care voiau să aducă jucători străini. Am fost de acord, dar am zis nu mai mult de trei pe teren. Cu cât sunt mai mulți, cu atât se găsesc mai puține locuri pentru jucătorii români, lucru care de fapt diminuează progresul echipei naționale”.

cg2

Întrebat dacă va mai exista o echipă ca Oltchim Râmnicu Vâlcea, Gațu declară: „Va mai trece multă apă pe Dâmbovița până să apară o echipă cu un palmares atât de bogat și cu o activitate impresionantă, dar eu cred că se va ajunge în situația în care o formație românească va ajunge departe, dar cu mulți jucători străini, lucru care pentru națională nu înseamnă nimic”.

Astăzi, la împlinirea vârstei de 70 de ani, Cristian Gaţu declară că prima pasiune rămâne mingea. După handbal și fotbal, fostul mare handbalist spune că a început să-i placă și tenisul de câmp, mai ales de când a apărut în peisaj Simona Halep, pe care o urmărește cu drag.

Urmăriți mai jos câteva faze antologice cu Cristian Gațu pe terenul de handbal. Sportescu îi urează La mulți ani, multă sănătate și toate cele bune și îi mulțumește pentru cariera sa impresionantă!

Credit foto: brasoave.wordpress.com, pallamanofollonica.com, comunismulinromania.ro, sportexclusiv.ro, fcsteaua.ro

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...