Steaua a scos în stradă poporul lui Ceaușescu la 12 noaptea!

Cea mai mare performanță din istoria fotbalului românesc a fost, fără îndoială, câștigarea Cupei Campionilor Europeni la fotbal de către Steaua, în 1986

steaua - barcelona 1986
O echipă din blocul comunist ajunsă în finala CCE reprezenta o surpriză de proporții, chiar dacă în competiție nu intraseră cluburile englezești, excluse după episodul Heysel.

În România, finala nu a avut o amploare națională, nu s-a vorbit zile întregi la tv despre acest meci, ziarele regimului comunist, că numai astea erau pe atunci, au tratat modest evenimentul, pus sub umbra cuvântărilor tovarășului Nicolae Ceaușescu și a nu știu cărei aniversări a Partidului Comunist Român. De altfel, ziarul Sportul apărut după finală a avut titrat în capul paginii I „Trăiască Partidul Comunist Român”, apoi un citat din cuvântarea președintelui RSR, o poezie patriotică și abia în josul paginii informația că Steaua a câștigat Cupa Campionilor Europeni în finala cu Barcelona, 2-0 după loviturile de departajare!

Am văzut meciul în familie, alături de vecini sau prieteni, am tremurat serios din cauza emoțiilor, am trăit fiecare fază la intensitate maximă, am rămas perplexi la intrarea lui Iordănescu, din minutul 72, ne-am rugat ca meciul să meargă în prelungiri și apoi la penalty-uri.

Steaua a jucat în alb complet, pentru că Barcelona a evoluat în culorile ei tradiționale (blaugrana), asemănătoare cu acelea ale campioanei României (roș-albastru). Considerată mai valoroasă, Barca era marea favorită, mai ales că meciul se disputa în Spania, la Sevilla.

Ai noștri, fără căpitanul tradițional Tudorel Stoica, suspendat, au jucat curajos, dar nu și-au creat mari ocazii, fiind mai periculoși abia după intrarea cu adevărat surprinzătoare a secundului Anghel Iordănescu.

La penalty-uri a fost nebunie! Duckadam a apărat unul după altul, nu mai puțin de patru, noi am urlat la fiecare paradă, deși nu prea aveam voie să facem gălăgie în cartier la 12 noaptea! N-am mai ținut cont de comunism, de reguli stricte, de nimic, am ieșit în stradă alături de majoritatea vecinilor microbiști.

Ne-am bucurat împreună, decent, fără mari scandări, am discutat fazele importante, intervențiile lui Duckadam și am intrat la culcare mult după 1 noaptea, ceea ce nu prea se întâmpla înainte de Revoluție. A doua zi dimineață, la liceu (eram clasa a IX-a), ne-am permis să umplem o tablă cu mesaje de felicitare la adresa Stelei și cu echipa câștigătoare scrisă cu majuscule, iar profesorii, înțelegători, n-au avut nimic de comentat.

Să revedem loviturile de la 11m:

Steaua 86 rămâne cea mai mare echipă de club românească din toate timpurile. Performanța ei – câștigarea Cupei Campionilor Europeni – nu va fi egalată probabil niciodată!

Sevilla, 7 mai 1986, stadion Ramon Sanchez Pizjuan
Steaua – Barcelona 0-0, 2-0 după loviturile de departajare. Au marcat la loviturile de departajare: Lăcătuș și Balint. Au ratat: Majearu și Boloni / Alexanko, Pedraza, Pichi Alonso, Marcos

STEAUA: Duckadam – Iovan, Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu – Balint (‘72 Iordănescu), Bălan, Boloni, Majearu – Lăcătuș, Pițurcă (‘107 Radu II).
Antrenor: Emeric Ienei

BARCELONA: Urutticoechea – Gerardo, Migueli, Alexanko, Julio Alberto –  Munoz, Alonso, Schuster (cpt, ’85 Moratalla) – Pedraza, Archibald (‘106 Pichi Alonso), Carrasco.
Antrenor: Terry Venables.

Arbitru: Michel Vautrot (Franța)

Când credeți că vom trăi aceleași emoții și ce echipă ne va bucura?

credit foto: footyfair.com

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...