Suntem leneși, obezi și urâm mișcarea! Când ne schimbăm?

Suntem un popor de leneși, asta e realitatea, chiar dacă mulți dintre noi nu recunosc. Ne găsim mereu motive pentru a nu face mișcare, dar trebuie să schimbăm ceva.

gethumb.details.php
Credit foto: ziaruldeiasi.ro

Sociologul Dimitrie Grădicescu recunoştea că românii au o inteligenţă superioară, peste cea a altor popoare, însă, din cauza lenei şi a trândăviei, au rămas pe loc, în vreme ce alţii au progresat.

„Românii fiind întotdeauna dotaţi cu o inteligenţă superioară, dar ţinută în loc, paralizată de o lenevie impusă de împrejurările nefericite ale istoriei şi de o trândăvie pe care au respirat-o din atmosfera morală a Orientului, au criticat în toţi timpii pe oameni şi activitatea lor, fără să fi făcut sforţări a îndrepta ceea ce criticau”, mai notează Drăghicescu în cartea lui. (sursa: Adevarul.ro).

Nu doar statisticile sau sociologii ne confirmă că suntem leneși, obezi, că folosim foarte des autoturismul în loc să mergem pe jos, că nu facem suficient sport sau deloc, că mâncăm nesănătos și mult, ci și faptele.

Azi voi menționa doar câteva dintre ele, cu siguranță sunt mult mai multe, dar acestea sunt în măsură să ne afecteze pe toți în egală măsură:

– Oprim autoturismul unde avem treabă. Simplu, punem pe avarii, nu ne interesează că blocăm circulația, că nu mai are loc troleibuzul, că strada are două benzi și ocupăm astfel una, împiedicând fluidizarea traficului, că blocăm garaje sau porți pe care scrie clar „Nu parcați!”.

– Nu facem sport. Cu excepția unui mic procent al populației, restul ne complacem în sportul cu telecomanda. De aici consecințele dezastruoase asupra sănătății, România fiind una dintre țările europene cu risc crescut de boli cardiovasculare și mortalitate în rândul tinerilor.

Vezi și:   România, cu paşi greoi, dar siguri

– La magazine parcăm cât mai aproape de intrare, să nu cumva să ne deplasăm prea mult, chiar dacă există cărucioare. Ba mai mult, parcăm pe loc destinat persoanelor cu handicap, încălcând cu bună știință legea, dar și cele mai elementare reguli de bun simț.

– Nu ne încurajăm nici copiii să facă sport. Tot din lene, pentru că sportul implică un efort din partea noastră, copiii trebuie duși, aduși, sportul necesită investiții atât financiare, dar în principal de timp. De aici și gravitatea faptului că un copil din doi în România, tot conform statisticilor, este obez.

Riscurile sunt uriașe și, din păcate, sunt foarte  mulți părinți complet inconștienți sau nepăsători în ceea ce privește sănătatea copiilor lor.

Și mai mult decât sănătatea fizică, sportul reprezintă sănătate mentală și socială, deoarece copiii învață astfel să socializeze, să lucreze în echipă, să fie mai curajoși, mai ambițioși, mai puternici și mai organizați.

– Nu merge liftul? Dezastru. Da, pentru cei care nu pot urca, din diverse motive, pe scări. Dar pentru noi, restul, acesta ar trebui să fie un motiv de bucurie care să ne ofere ocazia să ne mișcăm puțin.

– Fast-food-urile sunt pline la orice oră din zi și unele chiar din noapte. Pentru că ne este lene să gătim. Acum e plin sezon de verdețuri, nu că iarna ar lipsi. E momentul să ne gândim ceva mai mult la sănătatea noastră și a familiei noastre și să cotizăm mai puțin în avantajul obezității și a bolilor cauzate de aceasta.

– Luăm pastile de slăbit sau ținem cure de slăbire după ureche, fără a consulta un specialist în nutriție înainte sau fără a avea un plan alimentar și sportiv pe termen lung, care să ne ajute în adevăratul sens al cuvântului. Credem în mirajul reclamelor și ajungem să ne îngrășăm la loc sau chiar mai mult.

Vezi și:   „Spune NU aberaţiilor lui Gigi Becali!”

Cred că în acest moment există specialiști în România care ne pot îndruma corespunzător. Totul e să vrem.

– Suntem mult prea stresați. Stresul a devenit boala secolului. La fel și goana după bani sau după succes. Dar dacă s-ar putea fără muncă prea multă… și fără prea mult efort, să ne vină banii așa, ca din cer, ce bine ar fi…

E momentul să schimbăm ceva și pentru noi, dar mai ales pentru copiii noștri. E momentul să ne trezim, să dăm cu lenea de pământ și să facem mișcare pentru sănătatea noastră. Chiar nu e de glumit!

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...