Ilie Năstase, artist și tenisman

Ilie Năstase Romania
Ilie Năstase a fost frumosul-nebun al tenisului mondial, unul dintre cei mai valoroși jucători din lume, dar și unul dintre cei mai excentrici. A uimit de la începutul carierei prin execuții geniale și printr-o tehnică dusă aproape de perfecțiune. Năstase nu juca numai tenis, ci făcea și show.

La meciurile lui, oamenii veneau să vadă și cel mai bun tenis din lume din anii 70, dar să se și distreze. Execuțiile lui erau aplaudate îndelung, iar poantele, gesturile, mimica, certurile cu arbitrii și replicile aruncate adversarului între două mingi erau savurate de toți fanii din tribune.

Se râdea cu poftă la meciurile lui Năstase, care avea un temperament debordant. Se aprindea extrem de repede, trecea în câteva secunde de la o stare normală la una de nervozitate excesivă și apoi, brusc, la una de relaxare totală. S-a și spus că dacă cineva ar fi lucrat la psihicul lui Năstase și dacă acesta ar fi fost temperat în timpul jocurilor, nu l-ar fi bătut nimeni, decât foarte rar. Din cauza temperamentului său, a fost supranumit „Nasty” (“Răutăciosul”), dar și “Bufonul din București”, pentru glumele sale nenumărate.

Două titluri de Mare Șlem

“Nasty” juca mai mereu “serviciu-vole”, retururile sale erau devastatoare, iar loburile cădeau mai mereu înainte de linie, spre disperarea adversarilor. Tenisul său era spectaculos, savuros, genial, execuțiile sale de magician te lăsau în cele mai multe rânduri cu gura căscată, găsea mai mereu soluții incredibile la mingi care păreau deja pierdute. Dacă l-am compara cu un fotbalist, Năstase ar fi Maradona al fotbalului. La fel de controversat, la fel de artist!

Năstase a fost primul lider mondial al topului ATP, în 1973, a câștigat două turnee de Grand Slam, Roland Garros în 1971 și US Open în 1972, a fost finalist de încă trei ori, a câștigat Turneul Campionilor de patru ori, are 56 de titluri cucerite în carieră la simplu, plus 45 la dublu și a jucat de trei ori finala Cupei Davis, alături de Ion Țiriac, pierdută, din păcate, de fiecare dată.

Legendare rămân meciurile sale împotriva americanului Stan Smith, în fața căruia a pierdut și toate cele trei finale de Cupa Davis, dar și ultimul act de la Wimbledon, în 1972, după o partidă-maraton, de cinci seturi.

Ilie Năstase artist si tenisman
SUA – România 3-0 la Salatiere!

Două dintre finalele de Cupa Davis cu SUA sunt adevărate thrillere. Dacă în prima, din 1969, ai noștri au pierdut la scor, 0-5, la Cleveland, în cea de-a doua, disputată la Charlotte, în 1971, Ilie Năstase a pierdut din nou la Stan Smith, în trei seturi, iar Țiriac s-a bătut în decisiv cu Froehling, dar a cedat dramatic cu 6-8.

Românii, care făceau un cuplu redutabil, au învins la dublu, clar, în trei seturi, și toate speranțele noastre se bazau pe meciul dintre Țiriac și Smith, în care americanul a defilat: 1-3 la general. Avea să fie 2-3, pentru că Năstase l-a învins pe Froehling, daar inutil, un nou eșec pentru ai noștri.

Și urmează, doamnelor și domnilor, o nouă finală în anul următor (1972), de data aceasta la București. Năstase nu scapă de complexul Simth: pierde iar în trei seturi! Țiriac recuperează fantastic cu Gorman, pe care îl bate dramatic, în cinci seturi, după ce a fost condus cu 2-0!
Marile noastre speranțe se îndreptau spre partida de dublu. O victorie ne-ar fi dus la 2-1, foarte aproape de prima noastră Salatieră, dar Smith (coșmarul nostru) și Van Dillen ne-au cedat doar cinci game-uri într-un meci întreg: 1-2 la general, în loc de 2-1. Ultima speranță, Țiriac, s-a bătut de la egal la egal cu “Monstrul” Smith, dar a cedat în decisiv. Încă o finală pierdută!

Ultima finală, în 1981

“Nasty” și-a continuat marșul triumfal prin circuitul ATP până în 1976, când a jucat ultima sa finală de Mare Șlem, împotriva noului fenomen al acelor ani, Bjorn Borg, în fața căruia a pierdut clar, și a continuat apoi în turnee mai mici până în 1985. Ultima finală, în 1981, pierdută la Bologna.

Năstase a fost și un mare cuceritor: legenda spune că ar fi avut aproape 3.000 de femei! Deși a împlinit anul acesta 67 de ani, el s-a căsătorit pentru a patra oară, iar aleasa este cu 31 de ani mai tânără!

Finale de Mare Șlem
1971 French Open 6-8, 2-6, 6-2, 5-7 cu Jan Kodes (Cehoslovacia)
1972 Wimbledon 6-4, 3-6, 3-6, 6-4, 5-7 cu Stan Smith (SUA)
1972 US Open 3-6, 6-3, 6-7, 6-4, 6-3 cu Arthur Ashe (SUA)
1973 French Open 6-3, 6-3, 6-0 cu Nikola Pilic (Iugoslavia)
1976 Wimbledon 4-6, 2-6, 7-9 cu Bjorn Borg (Suedia)

Aveti aici meciul lui Ilie Năstase cu Artur Ashe, finala US Open 1972:

credit foto: en.wikipedia.org |  ziarulring.ro

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...