Cum nu ne respectăm valorile în România

Suntem atât de prostănaci, încât nu știm să ne respectăm valorile, alea puține pe care le avem. Le dăm repede uitării sau, când e cazul să le băgăm un pic în seamă, mai degrabă ne stresează și vrem să scăpăm de ele. Vorbesc despre sport, dar bănuiesc că se întâmplă în toate domeniile de activitate.

Cum nu ne respectăm valorile în România
Credit foto: Arhivă personală

M-am întrebat de multe ori de ce nu știm să ne promovăm sporturile în care am făcut istorie în lume. Îi avem printre noi pe campionii mondiali Birtalan, Radu Voina, Cornel Penu, Oțelea, Goran și alți câțiva care au câștigat titlul suprem cu România în 1961, 1964, 1970 și 1974. Trebuia ca ei să fi devenit până acum un fel de propovăduitori ai acestui sport, în școli, în licee, chiar în sistemul universitar, să ne povestească ce au trăit, ce au simțit, cum e să ajungi cel mai bun din lume.

Dar nimănui nu i-a păsat de ei, nimeni nu i-a promovat. Au fost dați uitării și scoși rareori de la cutie. Mulți tineri nici nu știu că am fost de patru ori campioni mondiali la handbal.

Nu mai vorbesc de umilințele la care au fost supuși componenții generației Steaua 86 de oamenii care acum zic că sunt, totuși, continuatorii acelei echipe excepționale. Sau de îndepărtarea celor care au făcut parte din așa-zisa generație de aur.

Îl avem pe Ilie Năstase, primul lider mondial la tenis, pe Ivan Patzaichin, simbolul sacrificiului în sport, pe Nadia, Zeița perfecțiunii în gimnastică. Oamenii aceștia trebuiau convinși, chiar cu bani mulți, să promoveze în propria noastră țară sporturile în care au cunoscut gloria și au devenit recunoscuți de întrega lume.

Din păcate, nu s-a întâmplat asta. Ei sunt mai apreciați în străinătate, decât în România.

Am făcut această lungă introducere pentru a aduce în lumină două cazuri care au trecut pe lângă noi anul trecut, așa cum trec, din păcate, multe fapte și mulți oameni de valoare. Fără să-i mai recunoaștem, fără să-i vedem de cele mai multe ori.

  1. Mi-a sărit în ochi la finalul lui decembrie numărul imens de vizualizări pe care le-a făcut articolul din Prosport despre afacerea dulce a lui Florentin Petre. Piticul cu sânge alb-roșu a adunat în 24 de ore peste 50.000 de oameni pe internet, oameni care au fost interesați de numele și de munca lui actuală. Și mă gândeam cât de fraieri trebuie să fie cei de la Dinamo să îndepărteze un simbol, un om care trăiește și simte în spirit dinamovist. Iată, băieți, că Piticul Florentin Petre poate umple un stadion virtual cu cei 50.000 de internauți care au accesat articolul despre el. De ce nu e folosit un astfel de om de Dinamo? Greu de explicat.
  2. Al doilea fapt: Toți componenții lotului și staff-ului tehnic și administrativ de la Steaua au primit spre finalul anului trecut câte un autoturism KIA, firmă care a devenit sponsorul clubului pentru doi ani. Singurul uitat, voit sau nu, a fost președintele de onoare al clubului, Helmut Duckadam, eroul de la Sevilla.

78985444

De reaua voință și de lipsa de bun simț a oficialilor Stelei m-am tot convins de-a lungul anilor, dar nu înțeleg omisiunea celor de la KIA. Mi se pare mult mai important să te asociezi ca imagine cu un fost câștigător de Cupa Campionilor, decât cu unul care a furat din fotbal.

Dar asta e România, din păcate, prieteni. Cei care s-au săturat au plecat. Noi, cei care am rămas aici, avem o singură șansă: să nu ne pierdem speranța.

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...