Gimnastica românească, la pământ! Am ajuns la coada Europei!

Gimnastica românească la feminin se află în cea mai neagră perioadă din istorie. În aceste zile, la Glasgow, se desfășoară Campionatele Europene, iar naționala noastră nu a reușit să prindă nici finala de „8”. Fetele lui Forminte s-au clasat doar pe locul 12 în calificări, după un concurs plin de ratări.


Credit foto: Facebook Federația Română de Gimnastică

În urmă cu doi ani, echipa feminină rata calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio 2016. În Brazilia a mers doar Cătălina Ponor, care a prins totuși finală la sol, în timp ce Larisa Iordache a fost doar rezervă.

La vremea respectivă ne imaginam că mai rău de atât nu se poate pentru gimnastica noastră la feminin: echipă necalificată și fără o medalie câștigată la Jocurile Olimpice, după ce la edițiile precedente România a dat mari campioane ale lumii.

Și totuși, Campionatele Europene de la Glasgow ne-au contrazis: se poate și mai rău! România nu s-a calificat nici în finala de „8” în Europa, o contraperformanță incredibilă, chiar dacă echipa se află într-un schimb de generații.

Gimnastica la feminin s-a prăbușit ca handbalul la masculin

Gimnastica la feminin s-a prăbușit rău de tot, s-a dus la vale ca pe un tobogan. Dacă ar fi să găsim un precedent în sportul românesc, acesta ar fi naționala de handbal a băieților, care, după patru titluri mondiale, a ajuns să facă azi sărbătoare dacă mai câștigă un meci important. De calificări… pauză de câțiva ani. 

Până nu demult, România era una din cele patru mari națiuni ale gimnasticii la nivel mondial. Disputele cu Rusia, Statele Unite și China erau printre cele mai pasionante întreceri sportive din lume. Acest sport era cam singurul domeniu în care România reușea să fie în elită pe Mapamond.

Foto: Mihaela Bobar / SportPictures

Pe plan continental, echipa a fost de 9 ori pe podium la 12 ediții (în 2002 nu a trimis echipă), iar în 7 ocazii a câștigat medalia de aur. La Glasgow a venit însă și „durerea”. Sau mai bine spus, s-a acutizat după contraperformanța de la Rio.

Se știa că suntem slabi la paralele, dar și nu s-a luat nicio măsură

Eșecul României la Europene a plecat tot de la paralele, aparat la care suferim de  mulți ani. Dar nu s-a luat nicio măsură, chiar să se aducă și antrenor special de afară pentru paralele dacă este nevoie.

Toate cele trei fete, Laura Iacob, Carmen Ghiciuc și Denisa Golgotă, au ratat. Astfel, la acest aparat, fetele lui Formite au fost depășite și de ilustrele necunoscute în gimnastică, precum Turcia, Finlanda și Slovacia.

Dacă la alte ediții echipa reușea să recupereze la bârnă și sărituri ce pierdea la paralele, de această dată notele au fost mici și la următoarele aparate. Doar Denisa Golgotă a luat a 5-a notă din concurs la sol, cu care s-a și calificat în finala de duminică. Prea puțin însă pentru ca România să ajungă măcar în finala de „8” la echipe.

„Este clar, voi lua niște măsuri. Etapa sau perioada în care au avut credit că vor crește s-a încheiat. Trebuie să demonstreze că sunt capabile să facă performanță. N-au nicio scuză. Nici la cea mai proastă verificare de la începutul acestei perioade de pregătire pentru Europene nu au făcut un punctaj atât de mic, deci absolut nicio scuză. Eu nu le-am recunoscut. Noi tot ne agățăm de Campionat European, de Campionat Mondial, de medalii. Trebuie să se înțeleagă odată pentru totdeauna că această generație, cu excepția Denisei Golgotă, nu poate să aspire la medalii”, a tras primele concluzii antrenorul Nicolae Forminte, într-un interviu acordat la cald pentru TVR.

Rezultatele din calificări la cele patru aparate

Sărituri: Laura Iacob 13.666, Nica Ivănuş 13.533, Denisa Golgotă 13.999. Total: 41.532.

Paralele: Laura Iacob 10.700, Carmen Ghiciuc 10.533 şi Denisa Golgotă 11.633. Total: 32.866.

Bârnă: Laura Iacob 12.233, Carmen Ghiciuc 11.500, Denisa Golgotă 12.833. Total: 36.566.

Sol: Laura Iacob 11.033, Carmen Ghiciuc 12.500, Denisa Golgotă 13.166. Total: 36.399.

TOTAL: 147.663. Ultimul total cu care s-a intrat în finală a fost 153.163.

Denisa Golgotă s-a calificat și în finala de la sărituri, tot cu a 5-a notă.

Junioarele au terminat pe locul 4


Credit foto: Facebook Federația Română de Gimnastică

Junioarele au fost cele care au mai dres busuiocul la Glasgow și au încheiat pe locul 4 în întrecerea pe echipe. Medalia a fost însă destul de departe, din moment ce România a fost la patru puncte distanță de Marea Britanie, echipa clasată pe 3.

Ioana Stăciulescu s-a clasat pe locul 7 la individual compus și a prins și finala la sol. Vor mai lupta pentru medalii: Silviana Sfiringu la sărituri și bârnă și Antonia Duță la sol. Toate aceste rezultate vin ca o palidă consolare, dar „rănile” sunt destul de însemnate, foarte greu de vindecat, având în vedere starea generală a sportului și a gimnasticii în mod special.

La cum merg lucrurile și la fondul de gimanste existent,e foarte posibil ca România să nu aibă echipă nici la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020.

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...