Patru mari succese ale României în numai două zile la natație, gimnastică, tenis și canotaj! Sportul românesc produce încă valori, deși e dezorganizat total.
Credit foto: Facebook Federația Română de Canotaj
Eșecul echipei feminine de gimnastică la Campionatul European de la Glasgow și anumite declarații oferite de ministrul Ioana Bran ne-au lăsat un gust amar la mijlocul săptămânii trecute.
Totuși, sportul românesc a încheiat en-fanfare săptămână, reușind să puncteze apăsat în patru discipline distincte: tenis, gimnastică, natație și canotaj. În toate aceste patru ”segmente”, reprezentanții României au obținut rezultat spectaculoase.
Robert Glință, la 8 sutimi de recordul mondial
Înotătorul Robert Glință a cucerit argintul la Campionatul European de la Glasgow în proba de 50 de metri spate. Sportivul în vârstă de 21 de ani legitimat la Dinamo a devenit, așadar, primul român care obţine o medalie la Europene, după Dragoş Agache, în 2010, bronz la 50 m bras.
Pe lângă medalia în sine, Robert Glință a avut și un concurs impresionant. Până la ora finalei, românul a doborât de două ori recordul naţional al probei de 50 metri spate, cu timpi de 24,59, respectiv 24,12. Acest ultim rezultat a fost înregistrat în semifinale, fiind la 8 sutimi distanță de recordul mondial, care datează din 2009!
În cele din urmă, recordul mondial a căzut, a fost doborât în finală de Kliment Koleșnikov, însă Robert Glință a fost oricum impresionant. El este deja o promisiune pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020.
Mai mult, Glință s-a calificat și în finala de la 100 de metri spate, programată luni seara.
Aur, argint și bronz la gimnastică în finalele pe aparate
România nu are deocamdată o echipă, dar sunt totuși câteva gimnaste care ar putea să reușească pe cont propriu în următoarea perioadă. Așa cum sunt cazurile Denisei Golgotă (argint la sol și bronz sărituri) și Ioanei Stănciulescu (foto, aur la sol în concursul junioarelor), medaliate în finalele pe aparate la Campionatele Europene de la Glasgow.
Echipa de senioare a ratat calificarea în finala de ”8”, o adevărată contraperformanță pentru un sport care a produs campioane pe bandă rulantă. Denisa Golgotă (17 ani) a reușit să mai salveze din onoarea gimnasticii românești în finalele pe aparate. Ea a reușit să fructifice ambele șanse, în sensul că a urcat pe podium la Glasgow atât la sărituri – medalie de bronz cu un total de 14.166 -, cât și la sol – medalie de argint cu nota 13.600.
În concursul junioarelor, Ioana Stănciulescu a devenit campioană europeană la sol cu 13.433, într-o finală în care o altă română, Antonia Duță, s-a clasat pe locul 4, cu 12.900. În concursul junioarelor, România a mai avut două prezenţe în finale, prin Silviana Sfiringu – locul 5 la sărituri (medie de 13.849) şi locul 6 la bârnă (12.700).
TVR – în epoca de piatră
Nu putem încheia capitolul ”gimnastică”, fără a aminti faptul că Alina Alexoi, expertul TVR în gimnastică, a fost nevoită să comenteze de la Glasgow prin telefon. ”Azi (n.r. – ieri) mi-a fost ruşine pentru situaţia de la TVR. Să comentezi cu telefonul la ureche… să auzi «asta e, comentezi la telefon!», când toți ceilalți 16 comentatori aveau căştile pe urechi, vorbeau relaxaţi şi zâmbeau, eu trebuia să accept…«Suntem din Romania şi asta e situaţia» …Vreau mai mult, vreau normalitate!”, a spus Alina Alexoi.
Canotajul, sportul-regină în România
Fără doar și poate, canotajul, a devenit sportul nr. 1 în România în această perioadă, având și cele mai mari șanse de a aduce medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Ascensiunea acestei discipline după o perioadă mai dificilă în anii trecuți a fost vizibilă și la Campionatele Europene de la Glasgow.
”Trupele de elită” conduse de Elisabeta Lipă au obținut nu mai puțin de 7 medalii în nouă probe la care au luat startul. Practic, o eficiență de 77,7%. Trei medalii au fost cu imnul național la final.
Între echipajele care au câștigat medalia de aur s-a regăsit și ”nava amiral”, barca feminină de 8+1.
FR de Canotaj a obținut cel mai mare buget de la Minsiterul Tineretului și Sportului în 2017 și 2018 – în jur de 7 milioane de lei -, însă meritat după succesele care au început să vină pe bandă rulantă.
Rezultatele sportivilor români la Europenele de canotaj de la Glasgow
AUR: dublu rame feminin – Mădălina Bereş, Denisa Tîlvescu.
AUR: patru rame masculin – Mihăiţă Ţigănescu, Cosmin Pascari, Ştefan Berariu, Ciprian Huc.
AUR: 8+1 feminin – Ioana Vrînceanu, Viviana Bejinariu, Adriana Ailincăi, Maria Tivodariu, Beatrice Parfenie, Iuliana Popa, Mădălina Bereş, Denisa Tîlvescu – Daniela Druncea.
ARGINT: patru rame feminin – Mădălina Hegheş, Iuliana Buhuş, Mădălina Caşu, Roxana Paraşcanu.
ARGINT: dublu vâsle masculin – Ioan Prundeanu, Marian Enache.
BRONZ: dublu rame masculin – Marius Cozmiuc, Ciprian Tudosa.
BRONZ: 8+1 masculin: Vlad Dragoş Aicoboae, Adrian Damii, Alexandru Matinca, Constantin Radu, Constantin Adam, Sergiu Bejan, Cristi Pîrghie, Alexandru Cosmin Macovei – Adrian Munteanu.
LOCUL 4: dublu vâsle categorie uşoară feminin: Gianina Beleagă, Ionela Livia Cozmiuc.
LOCUL 5: patru vâsle feminin – Elena Logofătu, Georgiana Vasile, Nicoleta Paşcanu, Simona Radiş.
Mihaela Buzărnescu a ajuns în Top 20 mondial!
Weekend-ul de excepție al sportului românesc s-a încheiat cu o victorie mare a Mihaelei Buzărnescu, în turneul WTA de la San Jose. Aflată în fața celui mai bun sezon al carierei, sportiva de 30 de ani a făcut o finală de vis în Statele Unite, împotriva Mariei Sakkari, căreia i-a lăsat un singur game: 6-1, 6-0!
Rezultatul româneci nu este deloc întâmplător, ci vine în urma unui șir mai lung de evoluții foarte bune pe parcursul anului 2018. În cele din urmă, Buzărnescu a reușit să-și împingă limitele și mai departe și să obțină primul mare succes al carierei.
”Miki” s-a impus într-un turneu din categoria Premier – 470 de puncte, a obținut un cec în valoare de 136.695 de dolari, iar de azi este între cele mai bune 20 de jucătoare ale lumii! Excepțional pentru România să aibă două fete într-un astfel de top, într-o lume atât de exclusivistă, cum este tenisul.
Așadar, am avut parte de un final de săptămână memorabil. Trebuie notat în calendar, pentru că astfel de momente, performanțe, nu sunt chiar atât de dese.
------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor.
Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.
[…] sper să afle și anumiți ignoranți că București este capitala României, și nu Budapesta! România devine universală datorită […]