Excepțional: România, în semifinale la Europenele de handbal. Din păcate, jucăm fără liderul Neagu!

Excepțional: naționala feminină a României s-a calificat în semifinale la Campionatul European  de handbal și merge direct la Mondiale! Războiul continuă fără liderul Cristina Neagu.

exceptional
Foto: fra2018.ehf-euro.com / Jozo Cabraja / kolektiff

Naționala feminină de handbal merge după 8 ani din nou în semifinalele unui Campionat European. Performanța a fost realizată cu foarte multe emoții, cu trudă, dar și cu suferință.

Marele șoc: Cristina Neagu, liderul naționalei care a bătut record după record la acest turneu final, s-a accidentat serios în ultimele minute ale partidei cu Ungaria (scor 29-31) și nu va putea ajuta echipa în fazele finale de la Paris.

România a ajuns între cele mai bune patru națiuni ale Europei grație în special unei prime săptămâni fantastice, când ar fi fost în stare să doboare și munții. La Brest, tricolorele au obținut victorii pe linie, deasupra tuturor tronând „istoricul” 31-23 cu Norvegia, succes care în cele din urmă avea să cântărească decisiv la calificare.

Pauza care nu ne-a priit

Au urmat apoi trei zile de pauză pentru tricolore, iar acest aspect a avut revers invers asupra echipei, le-a scos practic din vârful de formă pe care îl atinsese, înaintea primului joc din grupa principală de la Nancy.

Cu Olanda nu au emis foarte multe pretenții și au cedat cu 29-24, după ce au fost conduse și mai clar, cu Spania au prins o altă primă repriză slabă și doar printr-o mobilizare generală au reușit să întoarcă un handicap de cinci goluri, iar cu Ungaria au fost copleșite la un moment dat de miza partidei și au început să tremure serios pentru tot ce construise până atunci.

Foto: fra2018.ehf-euro.com / Jozo Cabraja / kolektiff

Iar când totul părea că intră în normal, iar Cristina Neagu începuse să descătușeze echipa prin golurile marcate, a venit acel fatidic minutul 51:50, când căpitanul echipei naționale s-a prăbușit la pământ de durere, de parcă peste întreaga țară se abătuse o adevărată tornadă. Totul s-a întâmplat la scorul de 25-26.

România nu a mai reușit să revină pe tabela de marcaj, dar a adunat rândurile și până la urmă a reușit să iasă de pe teren cu un eșec la două goluri, 29-31, adică ultimul scor acceptat pentru calificarea în semifinale.

Cu Ungaria a dat-o în bară, dar până la urmă tot ce a dobândit în prima săptămână a fost suficient pentru a realiza o performanță de excepție, indiferent de impresia artistică lăsată la sfârșit. Până la urmă, Rusia, Franța și Olanda, celelalte trei națiuni calificate în semifinale, au lăsat la rândul lor puncte pe traseu.

Excepțional succesul categoric cu Norvegia

România a terminat pe locul 2 în grupa de la Nancy, la egalitate de puncte cu Norvegia și Ungaria. La meciurile directe, primul criteriu de departajare, naționala condusă de Ambros Martin a beneficiat de golaverajul mai bun.

Până la urmă, acel succes categoric din prima săptămână a avut ecou și a făcut diferența într-o bătălie cu Norvegia, care a măturat tot ce a prins în cale în săptămâna a doua, inclusiv pe Olanda, scor 29-16.

În semifinale, tricolorele vor înfrunta Rusia, vineri, de la ora 18:30. În celălalt joc care contează pentru medalii se vor înfrunta Franța și Olanda, în aceeași zi, cu începere de la ora 22:00.

România, văzută ca o victimă sigură

În ceea ce privește România, toată lumea din țară, dar și din afară întreabă cum se va descurca echipa fără Cristina Neagu. Dacă ne uităm după cotele oferite de casele de pariuri, atunci prima reprezentativă este văzută ca o victimă sigură. Și totuși, speranța moare ultima. Prima reprezentativă ar avea câteva argumente măcar pentru a se bate cu Rusia pe parcursul celor 60 de minute.

În primul rând, grupul a rămas destul de unit și va avea un motiv în plus să lupte și pentru Cristina Neagu. Motivația este suficient de mare din acest punct de vedere, dincolo de posibilitatea de a juca finala mare de duminică.

Apoi, un mare plus îl poate aduce selecționerul Ambros Martin. El cunoaște foarte bine naționala Rusiei, prin prisma faptului că este antrenor la Rostov-Don. Iar campioana Rusiei oferă jumătate din lotul lui Trefilov, cam cele mai importante jucătoare, cu excepția centrului Dmitrieva. Așadar, presupunem că ar ști toate punctele slabe ale rusoaicelor.

Foto: fra2018.ehf-euro.com / Anze Malovrh / kolektiff

Surpriza Bazaliu

Nu în ultimul rînd, România va veni foarte probabil cu o surpriză pentru acest meci, Bianca Bazaliu, o jucătoare care deține o lovitură foarte puternică de la distanță. Ea ar putea fi înlocuitoarea Cristinei Neagu, fiind așteptată în cusul zilei de azi la Paris.

Bazaliu nu vine nepregătită, ea fiind în aceste zile în program la CSM București. Apoi, interul stânga s-a antrenat cu Ambros Martin înainte de Europene, iar la Trofeul Carpați a marcat nu mai puțin de 4 goluri în partida România B – Rusia 25-24.

Poate că argumentele nu par atât de solide în fața unei naționale a Rusiei care a arătat foarte bine la Euro, dar, atât timp cât există niște șanse, trebuie ca toată lumea să creadă în ele. Până la urmă, se va juca un meci de 60 de minute, iar handbalul nu a fost ocolit niciodată de surprize.

Rezultatele României la Euro

Grupa de la Brest

31-28 cu Cehia

29-24 cu Germania

31-23 cu Norvegia

Grupa principală de la Nancy

24-29 cu Olanda

27-25 cu Spania

29-31 cu Ungaria

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...