De ce ar fi bine ca România să organizeze Jocurile Olimpice de iarnă 2024 la tineret

De ce ar fi bine ca România să organizeze Jocurile Olimpice de Iarnă din 2024 pentru Tineret la Brașov, pentru care și-a anunțat oficial candidatura la Comitetul Internațional Olimpic? Răspundem în rândurile care urmează.

Demersul este susținut de Guvern, care s-a angajat la investiții majore în cazul în care vom obține un eventual succes.

Deși nu au aceeași amploare ca la seniori, Jocurile Olimpice de Tineret, fie ele și de iarnă, au o importanță majoră la nivel mondial. În orice caz, mult peste ce a însemnat Festivalul Olimpic al Tineretului European din 2013, găzduit tot la Brașov. Iar cifrele vorbesc de la sine:

La ediția inaugurală din 2012, ce a avut loc la Innsbruck (Austria), au fost prezenți 1.059 de sportivi din 69 de națiuni. S-au acordat titluri olimpice în 63 de probe la 15 discipline.

Patru ani mai târziu, la Lillehammer (Norvegia), au participat 1.100 de sportivi din 71 de țări. S-au acordat 70 de titluri olimpice, tot la 15 sporturi. Întrecerile s-au desfășurat pe parcursul a 10 zile.

PARTEA FINANCIARĂ

Bineînțeles că prima întrebare care se pune în momentul în care o națiune își dorește să organizeze o competiție de asemenea anvergură este: „Ce efort financiar presupune?”.

„La această oră suntem la capitolul de analiză, dar Guvernul României își asumă garanția financiară. Din punct de vedere al investițiilor, nu vor fi probleme. La această oră nu avem un calcul, cât ne-ar costa investiția respectivă”, susține ministrul Tineretului și Sportului.

Mihai Covaliu, președintele COSR, a adăugat că un cost final va fi cunoscut după un audit efectuat de experții CIO: „Dosarul pentru candidatrură se va face cu experții CIO. O comisie va face un audit asupra infrastructurii sportive de care dispunem și după aceea vom primi recomandările lor în ceea ce privește completările la aceea ce avem în zona Brașovului. Abia apoi ne putem facem o idee despre implicațiile financiare ale acestui proiect”.

Mihai Covaliu / sportpictures.eu

CONCURĂM CU SPANIA, BULGARIA, CHINA ȘI ARGENTINA

România se va lupta pentru dreptul de organizare cu Spania, Bulgaria, China și Argentina, dacă își va asuma în primul rând dezvoltarea unor obiective strategice.

Pare imperios necesar ca Brașov să dețină un aeroport. Unul pe care autoritățile l-au luat în calcul.

„Această organizare implică și o astfel de investiție, iar Guvernul României va aloca fondurile necesare pentru un aeroport în Brașov. Este extrem de important și necesar să avem acest aeroport”, a declarat ministrul.

„La sfârșitul acestui an se vor definitiva condițiile de candidatură, unde toți participanții vor avea cunoștință despre ce nevoi sunt pentru a organiza această competiție. Sigur, un aeroport în zonă ar ridica foarte mult șansele de organizare a acestei competiții”, a precizat Mihai Covaliu.

Promovarea țării, dezvoltarea infrastructurii și a sporturilor de iarnă sunt alte obiective strategice. Cu sportivi și oficiali, o ediție a Jocurilor Olimpice de tineret ar aduce cel puțin 2.000 de persoane în zona Brașovului, și asta fără a lua în calcul familiile, fanii, turiștii, etc.

Din punct de vedere al cazării, Brașovul corespunde. „Brașov, Poiana Brașov și zona Bran-Moeciu pot asigura aceste locuri de cazare la un nivel foarte ridicat și la un preț foarte bun”, a oferit garanții Mihai Covaliu.

BAZE SPORTIVE

Stadion Olimpic la Brașov? O astfel de investiție nu este prevăzută, iar președintele COSR a explicat de ce: „Politica CIO este de a duce aceste competiții în rândul oamenilor, în comunitate, De aceea, deschiderea Jocurilor Olimpice de Tineret de la Buenos Aires a fost organizată în Piața Centrală, în jurul Obelixului. Cred că și în 2024 această idee va rămâne în picioare, iar Brașovul poate asigura, așa cum o face și pentru Cerbul de Aur, o locație de excepție. Cred că va fi o deschidere foarte frumoasă în Piața Sfatului”.

În schimb, apariția unui inel de gheață pentru patinaj viteză, pentru competițiile care se desfășoară pe gheață, o pistă de bob, sanie și skeleton sunt obligatorii. De asemenea, pârtiile trebuie adaptate la nivelul anilor 2020.

cosr.ro

PLANURI PENTRU SPORTURILE DE IARNĂ

O posibilă victorie ar însemna și o politică de dezvoltarea a sporturilor de iarnă în România, pentru că din postura unei țări-gazdă nu te poți prezenta chiar oricum într-o astfel de întrecere.

La primele două ediții, delegațiile tricolore nu au urcat pe podium. De fapt, România nu prea contează în sporturile de iarnă la nivel mondial, decât pe ici, pe colo, la sanie, bob…

„În strategia Comitetului Olimpic și Sportiv Român, pentru sporturile de iarnă avem un plan de dezvoltare. Lucrăm deja cu federațiile pentru ceea ce înseamnă Jocurile Olimpice de iarnă 2022 (n.r. – Beijing, seniori). Sunt sportivi în centrele olimpice pentru sporturile de iarnă. Îi avem în evidență și, sigur, în momentul în care ne-am gândit să depunem această intențe de a candida, deja am făcut un research pentru posibilii sportivi care vor îndeplini criteriul de vârstă în 2024”, a tras concluzia Mihai Covaliu.

Așadar, după Euro 2020 la fotbal, posibile Jocurile Olimpice de iarnă, fie ele și de tineret, ar putea însemna o mare victorie pentru câteva discipline. La fotbal apar niște stadioane noi, la sporturile de iarnă ar însemna dezvoltarea unei infrastructuri aflate azi în suferință.


------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...