Cea mai bună performanță din ultimii 24 de ani!

Cea mai bună performanță din ultimii 24 de ani a fost obținută zilele trecute de naționala de hochei a României. Suntem în primele 22 de naționale ale lumii!

Prima săptămână din luna mai a venit cu un rezultat absolut surprinzător pentru sportul românesc, în sensul pozitiv. Dintr-o candidată la retrogradare în eșalonul patru valoric al hocheiului mondial, România s-a calificat în Divizia IA (grupa din care se poate ajunge în elita mondială), adică în primele 22 de naționale ale lumii!

Tricolorii au obținut cinci victorii din tot atâtea partide la Campionatul Mondial din Estonia (Tallin) – Divizia IB, astfel că au realizat cea mai bună performanță din ultimii 24 de ani.

În ultimele două decenii, România a fost o națională fără pretenții în hocheiul mondial, oscilând în zona locurilor 25-31, adică între eșaloanele valorice trei și patru. Mai dese decât victoriile de prestigiu au fost mai degrabă scandalurile interetnice (români vs maghiari). 

În acest an au fost câteva noutăți importante la lotul național, raportat la tot ce s-a întâmplat în ultimele două decenii, dar nimic nu anunța totuși performanța de la Tallin. 

În 2018, România a luptat în ultima zi pentru evitarea retrogradării, reușind să învingă atunci Croația cu 7-3.

O victorie cu Japonia a schimbat tot traseul

Lucrurile au început să ia o turnură favorabilă, din punct de vedere al rezultatelor, după meciul 2, cu Japonia, națională care a fost și în Grupa mondială și a participat și la Jocurile Olimpice. Tricolorii au reușit să învingă cu 3-2 o reprezentativă care, din 1982, a fost permanent înaintea României în ierarhia mondială.

Victoria cu niponii a adus și foarte multă încredere, iar în meciul următor a venit un alt „șoc”: 3-2 cu Polonia! Înaintea acestui joc, bilanțul ultimelor trei partide directe era 1-23!!! 

A devenit evident și după acest rezultat că România este candidată la calificarea în Divizia IA. Iar băieții conduși de pe margine de un antrenor slovac, Julius Penzes, au confirmat așteptările, „scuturând” bine de tot apoi Ucraina și Olanda.

Câteva explicații pentru cea mai bună performanță a României

Naționala de hochei a reușit să facă performanță din „piatră seacă” la hochei, în condițiile în care are o mână de patinoare și doar câteva sute de legitimați. Prima ligă se desfășoară cu șapte echipe de seniori. Mai mult, lotul național a fost alcătuit doar din jucători legitimați la echipe din România: 9 de la Corona Brașov, 6 de la Miercurea Ciuc, 4 de la Gheorgheni, 3 de la Galați.

Vezi și:   Începe Campionatul European feminin de handbal! România, cu probleme

Există totuși niște explicații pentru aceste rezultate din Estonia. În primul rând, echipa a fost întărită cu patru jucători naturalizați, slovacul Patrick Polz și trei ucrainieni – Yevhen Yemelianenko, Anton Butochnov și Pavlo Borysenko. Toți cu realizări importante la Tallin. 

cea mai buna performanta

Borysenko a fost principalul om de atac al tricolorilor, cu două goluri și patru pase decisive (6 puncte), în timp ce Patrick Polz a fost MVP-ul turneului.

Portarul de la Corona Brașov a încheiat cu un procentaj extraordinar – 93,81%, având aproape 20 de intervenții bune la fiecare meci! În total a primit doar 6 goluri. Nu trebuie omis faptul că el a fost bine secondat și de Zoltan Toke, colegul de echipă de la Corona, care a terminat chiar cu 94%, dar acesta din urmă a jucat mai puțin.

Am mizat și pe tineri

Pe lângă jucătorii naturalizați, România a adus în echipă jucători tineri, de mare perpectivă, așa cum sunt Tamas Reszegh și Szilard Rokaly, promovați de la tineret, componenți ai formației din Miercurea Ciuc. 

Site-ul oficial al Federației Internaționale a prezentat povestea celor doi jucători, iar printre altele a notat faptul că aceștia au plecat de mici din țară pentru a se dezvolta din punct de vedere sportiv. Primul a fost în Slovacia și Cehia, iar al doilea, la academii din Ungaria. Alături de Gergo Biro, Rokaly a și introdus pucul de cele mai multe ori în poarta adversarilor – 3 goluri.

România a beneficiat și de creșterea valorică a întrecerii interne. Generată în primul rând de faptul că echipele Corona și Miercurea Ciuc joacă și în Erste Liga, o competiție regională la care mai participă formații din Ungaria și Austria. De altfel, ciucanii au și disputat finala în acest an.

„Liga noastră a devenit mai puternică în ultima vreme. Se joacă într-o viteză mai ridicată, se poate observa în mod clar diferența dintre această echipă și cele de acum câțiva ani”, a declarat Attila Goga, veteranul echipei naționale.

România a revenit în Top 20 mondial pentru prima dată din 1995

Astfel, după 24 de ani, România ajunge să lupte din nou într-o grupă valorică cu naționale din zona locurilor 17-22 mondial. În 1995, tricolorii au ocupat pentru ultima dată locul 20 în ierarhia IIHF, iar de atunci nu au reușit să urce mai sus de locul 25.

Vezi și:   Start în circuitul României la Padbol. Turneul Bucovinei, prima înfățișare

„Este incredibil pentru noi. Am venit în Estonia să încercăm să rămânem în această grupă valorică și am reușit să câștigăm toate cele cinci jocuri”, a declarat Daniel Trancă, unul dintre componenții lotului național prezent la CM Divizia IB.

„Aveam așteptări mai mari de la acest turneu decât anul trecut, dar, sincer, nu ne-am așteptat să promovăm”, a spus și Roberto Gliga, care a mai precizat: „Jocul-cheie a fost împotriva Poloniei. Erau cei mai mari favoriți și, după ce i-am bătut, am știut că trebuie să facem tot ce trebuie pentru a câștiga ultimele jocuri din grupă”.

În 2020, România se va afla în fața unei experiențe noi pentru timpurile actuale. Practic, va evolua într-un eșalon superior nou pentru absolut toți componenți, chiar și pentru actualii șefi ai federației.

Poate că este prea mult să ne gândim la o promovare în Grupa mondială, dar cu siguranță tricolorii vor încerca să se mențină în Divizia IA. Doi adversari vor veni din grupa mondială, care vor evolua zilele următoare, plus Coreea de Sud și două dintre naționalele Sloveniei, Ungariei și Lituaniei. 

Fără scandaluri și păstrând linia de la Talllin, cu siguranță România poate avea un viitor și în hochei. R

Rezultatele României la Tallin

4-3 cu Estonia (după prelungiri)

3-2 cu Japonia

3-2 cu Polonia (după prelungiri)

5-1 cu Ucraina

3-1 cu Olanda

Lotul României

Portari: Polc Patrik (ASC Corona Brașov), Toke Zoltan Laszlo (ASC Corona Brașov)

Fundași: Bors Huba Ferenc (ASC Corona Brașov ), Borysenko Pavlo (ASC Corona Brașov), Farkas Tamas (SC Miercurea Ciuc), Goga Attila (ACSH Gheorgheni), Gyorfy Tihamer Laszlo (SC Miercurea Ciuc), Mihaly Ede (ASC Corona Brașov), Sallo Alpar (SC Miercurea Ciuc), Yemelianenko Yevhen (CSM Galați)

Atacanți: Biro Gergo (ASC Corona Brașov), Butochnov Anton (CSM Galați), Căsăneanu Eduard (SC Miercurea Ciuc), Constantin Mircea Cristian (ACSH Gheorgheni), Csergo Hunor (ACSH Gheorgheni), Gliga Roberto (ASC Corona Brașov), Irimia Adrian (CSM Galați), Molnar Zsombor (ASC Corona Brașov), Peter Balazs Szabolcs (ASC Corona Brașov), Reszegh Tamas (SC Miercurea Ciuc), Rokaly Szilard (SC Miercurea Ciuc), Trancă Daniel (ASC Corona Brașov)

Antrenori: Penzes Julius (antrenor principal), Trandafir Marius (antrenor secund)


------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...