Cupa Mondială din Rusia: ce bani încasează participantele, cât primesc cluburile care dau jucători

Cupa Mondială din Rusia: ce bani încasează cele 32 de participante, cât primesc cluburile care dau jucători pentru naționalele calificate.


Credit foto: fifa.com

Numărătoarea inversă până la startul Cupei Mondiale de fotbal din Rusia a început, iar SPORTescu încearcă să vă introducă în febra evenimentului nr. 1 al verii prin prezentarea unor detalii inedite.

Ce înseamnă Cupa Mondială și din punct de vedere financiar, care sunt echipele cu cele mai mari șanse de a câștiga titlul, dar și cine este jucătorul cu cele mai multe minute în picioare care va evolua în Rusia, puteți citi în rândurile următoare.

Premiu fabulos pentru campioana mondială

Fotbalul a devenit o afacere și la nivel de echipe naționale, nu doar la nivel de cluburi. Astfel, FIFA a pregătit un buget de 400 de milioane de dolari pentru a-l împărți celor 32 de participante. Valoarea este în creștere cu aproape 50 de milioane de dolari față de ediția trecută găzduită în Brazilia.

Viitoarea campioană mondială va umple conturile federației pe care o reprezintă cu 38 de milioane de dolari, în timp ce finalista va fi „consolată” cu 28 de milioane de dolari. State mai micuțe precum Panama, care au șanse mici să treacă de faza grupelor, beneficiază de un premiu garantat de 8 milioane de dolari. În plus, fiecare participantă va încasa o „primă”  de participare în valoare de 1,5 milioane de dolari. 

De asemenea, FIFA va avea la dispoziție un buget de 209 milioane de dolari, pentru a-l împărți cluburilor care oferă jucători la Cupa Mondială.


Credit foto: fifa.com

În România nu vor ajunge însă foarte mulți bani, pentru că un singur jucător din Liga 1 va fi prezent în Rusia, este vorba despre portarul Jaime Penedo (Dinamo).

Ziua petrecută la Cupa Mondială se plătește cu 8.530 de dolari. Având în vedere că FIFA a început să calculeze de la 1 iunie (fiind incluse și zilele de cantonament dinaiuntea turneului final), în contul lui Dinamo va intra o sumă frumoasă, cel puțin 240.000 de dolari!

Vezi și:   Dragoș Săvulescu, fost acționar la Dinamo, reținut de autoritățile elene

Brazilia – principala favorită, Peru – posibilă revelație

Compania americană Gracenote consideră că Brazilia are cele mai mari șanse să câștige Cupa Mondială – 21%, în urma unui studiu amănunțit, având la bază peste un milion de simulări cu puncte acordate pentru fiecare meci în parte, cu probabilități pe victorii/egaluri/înfrângeri.

Spania ar fi a doua favorită – 10%, urmată apoi de Germania și Argentina, fiecare având 8% pentru a deveni campioane mondiale.

Potrivit aceluiași studiu, există 47% șanse să avem o altă campioană mondială decât Argentina, Brazilia, Franța, Germania, Spania, Anglia sau Uruguay.

Conform Gracenote, 15 din cele 16 echipe calificate în optimile de finală vor proveni din Europa și America de Sud.

Peru, selecționata care a revenit la Cupa Mondială după 36 de ani, are cele mai mari șanse de a fi revelația turneului final. Compania amintită îi oferă 22% să ajungă în semifinală, față de Columbia, care ar fi creditată cu 21%!


Credit foto: fifa.com

Șansele echipelor naționale în cele 8 grupe pentru calificarea în optimi

Grupa A: Uruguay 77%, Rusia 60%, Egipt 36%, Arabia Saudită 27%.

Grupa B: Spania 76%, Portugalia 58%, Iran 35%, Maroc 30%.

Grupa C: Franța 69%, Peru 68%, Danemarca 35%, Australia 27%.

Grupa D: Argentina 82%, Croația 57%, Islanda 35%, Nigeria 27%.

Grupa E: Brazilia 90%, Elveția 51%, Serbia 31%, Costa Rica 28%.

Grupa F: Germania 79%, Mexic 60%, Suedia 34%, Coreea de Sud 27%.

Grupa G: Anglia 71%, Belgia 71%, Tunisia 32%, Panama 26%.

Grupa H: Columbia 77%, Polonia 50%, Senegal 45%, Japonia 29%.

Spania – lotul cu cele mai multe minute în picioare, Rui Patricio – jucătorul cel mai „uzat” în ultimul sezon

Anglia este singura națiune de la Cupa Mondială care va avea la dispoziție un lot format numai din campionatul intern – Premier League! Având în vedere sistemul competițional, cu meciuri din 3 în 3 zile, am fi tentați să credem că englezii nu au șanse să câștige Cupa Mondială de mai bine de 50 de ani, pentru că ajung la turneele finale foarte obosiți.

Vezi și:   Streetball, cel mai popular sport de echipă din lume!

Și totuși, alte națiuni vin în Rusia cu jucători care au în picioare mai multe minute jucate. Spania ajunge la Cupa Mondială cu un lot în care cei 23 de jucători au adunat 85.554 de minute în perioada 1 iulie 2017 – 31 mai 2018, conform unui studiu de cercetare efectuat de CIES Football Observatory.

Pe locurile următoare, se clasează Franța – 81.892 minute, Brazilia – 80.533 minute, Anglia – 76.516 minute și Portugalia – 75.438 minute.  


Credit foto: fifa.com

Cel mai „uzat” fotbalist în ultimul sezon care va evolua la Cupa Mondială nu este de la Real Madrid sau Liverpool, echipe care au jucat finala Champions League, ci provine de la… Sporting Lisabona. Este vorba despre portarul Portugaliei, Rui Patricio, care a jucat 5.580 de minute în ultimul sezon, în 61 de partide.

Lionel Messi, prezent în 60 de meciuri în ultimul sezon, este „abia” pe locul 4 la acest capitol, cu 5.008 minute.

Niciun fotbalist de la Liverpool și Real Madrid nu intră în acest Top 10. În schimb, Barcelona are trei fotbaliști: Messi, Suarez și Ter Stegen.

La nivel de Liga Campionilor, Brazilia deține jucători care au evoluat în total 12.265 de minute. Spania o urmează cu 10.440 de minute, iar pe locul 3 este Germania, cu 7.997 de minute.

Cupa Mondială va debuta pe 14 iunie, cu partida Rusia – Arabia Saudită, din cadrul Grupei A.

Marea finală se va disputa pe 15 iulie, la Moscova.

Turneul final va cuprinde 64 de meciuri și va putea fi urmărit integral pe posturile TVR.

 

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...