CSM București joacă la sfârșitul acestei săptămâni pentru trofeul Ligii Campionilor (feminin) la handbal, într-un show marca „Budapesta”.
Pentru a pune mâna pe mult râvinita cupă, campioana României trebuie să câștige două jocuri în două zile: sâmbătă, cu Gyor, în semifinale (ora 16:15), iar duminică în finala mare (ora 19:00), cu învingătoarea dintre Vardar Skopje și Rostov Don.
Handbalul feminin traversează o perioadă fantastică la nivel de cluburi, iar un mare merit îi revine echipei CSM București, care s-a calificat pentru al treilea an la rând în Final Four.
De la echipa timidă din toamna anului 2015, care lua lecții de la Cristina Neagu & Buducnost, la acea vreme o adevărată sperietoare în Europa, clubul din capitala României a devenit între timp un „devorator” de echipe plăpânde, cu aceeași Cristina Neagu vârf de lance.
Cu un buget de peste 3 milioane de euro la dispoziție, CSM București nu avea voie să rateze acest turneu de gală, unde își va măsura forțele cu alte trei echipe de aceeași mărime, Gyor, Vardar Skopje și Rostov Don. De altfel, specialiștii spun că în acest an vom asista la cel mai tare Final Four care a existat vreodată în handbalul feminin, având în vedere că toate cele patru echipe au bani și vedete pe metru pătrat.
CSM București – Gyor devine un „clasic” al handbalului la feminin
Sorții au decis în urmă cu vreo trei săptămâni că Gyor va fi adversara „tigroaicelor” în semifinale. În handbalul european putem să vorbim deja despre un clasic „CSM București – Gyor”. Între cele două formații există o mare rivalitate, după ce s-au întâlnit de cel puţin două ori în fiecare sezon, în ultimii 3 ani.
Gyor are un avantaj în întâlnirile directe oficiale, 5-2, dar CSM Bucureşti a câștigat-o pe cea mai importantă dintre ele, finala Ligii Campionilor din 2016, tot la Budapesta.
În acest sezon, CSM Bucureşti şi Gyor şi-au câştigat meciurile de pe teren propriu, 28-22 (la Bucureşti) şi 24-28 (la Gyor).
„La Budapesta totul va fi despre spirit, energie şi regăsirea încrederii în cadrul echipei. Vom lucra până la sfârşit, mai avem câte ceva de rezolvat, dar sunt sigur că vom fi pregătiţi când vom înfrunta Gyor. Suntem invitaţi la o petrecere uriaşă, unde toată lumea handbalului se va uita la acest meci”, a declarat Per Johansson, antrenorul adus la sfârșitul lunii martie la București pentru a struni o echipă grea.
Echipe vulnerabile până acum
CSM București nu a avut un sezon ieșit din comun până în acest moment, dar nici Gyor nu a impresionat.
Ambele au avut suișuri și coborâșuri ca evoluții, au și pierdut meciuri. Partea pozitivă pentru campioana României este că ajunge în capitala Ungariei cu tot lotul valid. Partea pozitivă pentru campioana Ungariei este că va avea în spate impulsul a 10.000 de suporteri, care ar putea suplini și absența a două jucătoare importante din echipă, Zsuzsanna Tomori și Nora Mork, ambele accidentate.
„Eu am jucat împotriva Gyorului în Final Four, dar de fiecare dată am pierdut. Acum cred că va fi diferit, apărarea va conta foarte mult. Îmi doresc ca portarii noştri să fie în zi de graţie. Dacă reuşim să ne apăram bine şi dacă nu primim mai mult de 22 de goluri, atunci noi avem o şansă foarte mare să înscriem cel puţin cu un gol mai mult. Atunci când jucăm bine, putem bate orice echipă din lume. Cel mai important meci de la Budapesta este cel din semifinale. Contează mai mult sufletul pe care-l vom da pe teren”, a prefațat Cristina Neagu marea bătălie care urmează.
Bulatovic, jucătoarea cu cele mai multe trofee, Cristina Neagu – handbalista cea mai eficientă într-un Final Four
Toate cele patru echipe care vor juca în Final Four au câteva particularități. CSM București a câștiga Liga Campionilor chiar de la prima participare, în 2016.
Gyor este formația care are cele mai multe trofee în sistemul cu Final Four, două la număr.
Vardar Skopje este singura formaţie care nu a ratat niciun Final Four până în prezent.
Rostov Don este debutantă la acest nivel, dar nu neapărat și echipa outsider. Spre exemplu, formația rusă o are în componență pe Katarina Bulatovic, jucătoarea cu cele mai multe trofee în palmares dintre fetele care vor fi în arena „Papp Laszlo”, patru la număr, obținute cu trei echipe, Slagelse, Buducnost și Gyor!
N-am vrea să încheiem această prezentare a evenimentului fără a menționa că Neagu este cea mai bună marcatoare all-time la Final Four, cu 47 de goluri.
Căpitanul echipei României este și principala favorită la câștigarea trofeului de golgheter al competiției în acest sezon. Cristina mai are nevoie de 5 goluri în două meciuri pentru a deveni lider în această ierarhie condusă de cehoaica Iuveta Luzumova, care a părăsit între timp competiția.
Programul Final Four Budapesta 2018
Sâmbătă, semifinale:
CSM București – Gyor (ora 16:15)
Vardar Skopje – Rostov Don (ora 19:00)
Duminică, finale:
ora 16:15: Finala mică
ora 19:00: Finala mare
@ Este pentru a 5-a oară când cea mai tare competiţie din handbalul feminin la nivel de cluburi se încheie într-un astfel de format, toate turneele fiind organizate de Budapesta.
@ Gyor (2014 și 2017), Buducnost Podgorica (2015) şi CSM Bucureşti (2016) sunt cele trei formaţii care au triumfat până în prezent în actualul format al Ligii Campionilor la feminin.
------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor.
Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.