România, la cel mai bun sezon în Europa la handbal fete!

România se află la cel mai bun sezon în Europa la handbal fete! Ce a rezultat din „combinația” letală CSM București – SCM Craiova, după rezultatele celor două formații în cupele europene.

FOTO: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Handbalul românesc traversează un sezon de excepție la feminin, poate cel mai bun din istoria modernă a acestei discipline. România a reușit să se califice în weekend-ul recent încheiat cu două echipe în faza finală a cupelor europene: CSM București (Final Four Liga Campionilor) și SCM Craiova (finala Cupei EHF).

Indiferent dacă au punctat sau nu la impresia artistică, cele două formații au „agățat” România pe locul 1 în Europa în acest sezon, din punct de vedere al punctajului adunat, peste Danemarca, Ungaria și Rusia, primele trei națiuni în rankingul EHF (clasament calculat pe baza punctelor adunate în ultimele trei sezoane).

Sezon de vis până acum

CSM București a ajuns în Final Four după 14 meciuri disputate, dintre care a câștigat 9, a pierdut 4, iar un joc s-a terminat la egalitate. Campioana României a trecut în sferturile de finală de Metz, după 34-21 în tur și 20-27 în retur.

SCM Craiova s-a calificat în finala Cupei EHF după 12 meciuri disputate. 7 jocuri au fost câștigate, iar unul, chiar ultimul, cu Kastamonu Belediyesi (semifinala retur), a fost încheiat la egalitate, 18-18. În manșa tur, fetele lui Bogdan Burcea au câștigat cu 23-22 în Turcia.

FOTO: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Precedente

La nivel continental, această performanță nu reprezintă o premieră. În 2016, Ungaria a ajuns în fazele decisive cu două echipe. Gyor a pierdut finala în fața CSM București în Liga Campionilor, în timp ce Dunaujvaros a câștigat Cupa EHF, după o ”dublă” cu Metzingen.

Trebuie remarcat totuși că în urmă cu doi ani în Cupa EHF nu era însă sistemul cu grupe, unul care nu mai lasă loc azi de foarte multe surprize. În acel sezon, România a avut-o pe CSM București în Final Four, a și câștigat trofeul, dar Corona Brașov s-a oprit în semifinale.

Ultima națiune care a obținut două trofee europene în același sezon, Liga Campionilor plus Cupa EHF/Cupa Cupelor (cele două au fost comasate din sezonul 2016-2017) a fost Danemarca, în 2010. Atunci, Viborg a câștigat Liga Campionilor, iar Randers, Cupa EHF.

Ultima dată când România a prins două finale în același an a fost în 1989: Știința Bacău a câștigat Cupa Cupelor, iar Chimistul Rm. Vâlcea a obținut trofeul Cupei IHF (azi Cupa EHF).

Două idei diferite

CSM București și SCM Craiova s-au calificat în fazele finale ale celor două competiții mergând pe două strategii opuse. 

Campioana României și-a alcătuit un lot din mai multe valori mondiale, un adevărat Dream Team, capabil să rivalizeze pentru câștigarea trofeului Ligii Campionilor. Vardar Skopje, Gyor și Rostov Don, celelalte trei echipe calificate în Final Four, au la rândul lor adevărate selecționate mondiale, cu cel puțin șase jucătoare străine în lot.

Metz, probabil cea mai tare echipă în afara „Big 4” și eliminată de CSM București în sferturile de finală, a eșuat deocamdată în tentativa de a se califica în faza finală, chiar dacă a avut în componență șase campioane mondiale, toate din Franța.

Azi, topul handbalului feminin, ca de altfel și în alte discipline, nu mai poate fi accesibil decât „multinaționalelor”.

Interesant este faptul că și la nivelul băncilor tehnice, cele patru echipe calificate în turneul Final Four au antrenori străini. În schimb, Metz a mers pe un tehnician francez.

FOTO: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

SCM Craiova a ajuns în finala Cupei EHF cu o altă idee. Alături de câteva jucătoare importante ale echipei naționale, Cristina Zamfir, Valentina Ardean-Elisei, Yulia Dumaska, plus alte fete care au fost la lot sau sunt azi în vizor, gen Tudor, Vizitiu, Țicu, Stanciu, au fost aduse alte două-trei jucătoare din afară, la rândul lor cu mare experiență la nivel de echipe naționale, precum Nikolic, Klikovac, Trifunovic. 

Craiova a mers pe resursă umană autohtonă inclusiv la nivelul băncii tehnice, plus câteva întăriri din afară, iar strategia și-a arătat roadele. Bineînțeles, combinați cu alți factori – atmosferă, tonus, morală, efervescență – absolut necesari pentru a ajunge să lupte pentru un trofeu. 

Câștigă naționala României?

Din „combinația” CSM București – SCM Craiova au rezultat și câteva jucătoare bune pentru echipa națională. Fără a le mai pune la socoteală pe Oana Manea, Paula Ungureanu și Iulia Curea (retrase de la prima reprezentativă, toate componente ale CSM București), alte 7-8 jucătoare ar putea fi convovcate în următoarea perioadă: Cristina Neagu, Aneta Udriștioiu, Bianca Bazaliu, Cristina Zamfir-Florianu, Valentina Ardean-Elisei, Yulia Dumanska, Ana Maria Țicu, Nicoleta Tudor.

În loc de concluzie, încheiem cu o declarație a Cristinei Neagu, după returul de la Metz: „Haideţi să nu fim români şi să ne mulţumim cu puţin. Să spunem că un an excepţional ar fi cu trofeul Ligii Campionilor la Bucureşti şi cu trofeul Cupei EHF la Craiova”. 

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...