Despre Grand Slam-ul Simonei Halep (II)

Simona Halep a realizat la New York cea mai bună performanță a sa într-un turneu de Grand Slam în 2015. Cu victorii la Marina Erakovic, Kateryna Bondarenko, Shelby Rogers, Sabine Lisicki și Victoria Azarenka, românca a fost foarte aproape de o a doua finală, după cea de la Paris din 2014.

Miami Open tennis tournamentDe data aceasta vom încerca să analizăm ce nu a funcționat corespunzător la US Open și cum ar putea jucătoarea noastră să corecteze aceste aspecte în vederea atingerii obiectivului.

Una dintre problemele importante ale constănțencei atât la US Open, cât și pe parcursul întregului sezon, este cea fizică. Cu toate acestea, Simona Halep a participat la majoritatea competițiilor importante, încercând să-și apere punctele dobândite în 2014. Durerile la spate și la picior au fost extrem de vizibile mai ales în timpul meciului din optimile de finală de la Flushing Meadows, acolo unde jucătoarea noastră a dat piept cu nemțoaica Sabine Lisicki.

Din acest motiv, cred că participarea în proba de dublu mixt a turneului nord-american, alături de Horia Tecău (locul 3 mondial în proba de dublu) pare să nu fi fost cea mai înțeleaptă decizie. Cei doi au reușit să obțină două victorii în cadrul acestei competiții, însă au abandonat înaintea sferturilor de finală, unde ar fi trebuit să întâlnească perechea care a câştigat până la urmă turneul, Martina Hingis (Elveția)/Leander Paes (India).

Simona Halep mai abandonase în 2015 doar o singură dată, în finala de la Toronto, pierdută în fața Belindei Bencic.

O altă chestiune delicată în cazul Simonei o reprezintă partidele în care pleacă din postura de mare favorită. A făcut un meci incredibil în fața Victoriei Azarenka (a pornit cu a doua șansă din punctul de vedere al caselor de pariuri), reușind să reziste schimburilor lungi de pe fundul terenului, dar a fost învinsă clar de Flavia Pennetta, o jucătoare mai slab cotată, aflată spre finalul carierei.penetta

Vezi și:   Ce are Franța și nu are România. Echipă vs lider, echipă vs reconstrucție, medalie vs vacanță

Dacă ne uităm peste înfrângerile din ultimele două sezoane (17 în 2014 și 12 în 2015), vom observa că ponderea meciurilor pierdute în fața outsider-ilor a crescut în 2015, cu toate că numeric aceste partide au scăzut în 2015 față de 2014 cu cinci unități (Simona Halep va mai participa doar la Turneul Campioanelor de la Singapore, conform unor surse, ceea ce înseamnă că numărul înfrângerilor din 2015 nu îl va egala sau depăși pe cel al înfrângerilor din sezonul anterior).

În 2014, Simona Halep pierdea șapte partide în mod surprinzător și alte zece în care pleca fie cu șansa a doua, fie exista un echilibru evident (vezi meciurile cu Ana Ivanovic sau Agnieszka Radwanska). În 2015, 50% dintre înfrângeri au fost la jucătoare mai slab cotate: Alizė Cornet, Mirjana Lucic-Baroni, Kristina Mladenovic, Jana Kepelova, Belinda Bencic și Flavia Pennetta*.

De notat aici este faptul că trei jucătoare considerate outsider au reușit în aceste două sezoane de vârf ale Simonei să o învingă de câte două ori. Este vorba de franțuzoaicele Cornet și Mladenovic și de veterana croată Lucic-Baroni. Victoriile acesteia din urmă sunt cu atât mai dureroase cu cât au venit la turneele importante (US Open 2014 și Roland Garros 2015). O abordare mai atentă a acestor partide ar putea fi cheia de boltă  pentru Simona Halep, în vederea obținerii mult doritului turneu de Grand Slam. De ce nu chiar la Melbourne în 2016.

Săptămâna viitoare vom vorbi despre atuurile româncei în atingerea acestui obiectiv.

* Înfrângerile la Carla Suarez Navarro, Garbiñe Muguruza, Ekaterina Makarova, Caroline Wozniacki și Serena Williams (2) le-am considerat normale sau nu atât de surprinzătoare, ținând cont atât de forma jucătoarelor, cât și de clasament sau turnee câștigate anterior.

Vezi și:   Câți bani a câștigat Simona Halep din tenis în acest an

Surse foto: libertatea.ro, cnn.com

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...