Volei pe zăpadă pare a fi noua atracție în sport! Am stat de vorbă cu Răzvan Ifrim, antrenorul și managerul echipelor feminine ale României la această disciplină.

Veți afla din acest interviu detalii despre condițiile extreme ale acestui sport, despre fetele care ne reprezintă naționala și despre viitorul unuia dintre cele mai noi sporturi din lume.
Răzvan, cum a apărut voleiul pe zăpadă în România?
În 2017 am primit o invitație de la prietenul meu Oguz Degirmenci, manager la Federația Turcă de Volei. Ei organizau primele două turnee de volei pe zăpadă și ne-au invitat și pe noi să participăm. România a fost reprezentată atunci de perechea Vaida – Matei, care avea să și câștige locul 1 la cele două turnee. În 2018 am luat și eu startul cu 2 perechi în Circuitul European, obținând calificarea la Primul Campionat European organizat vreodată, la Wagrain, Austria.
Meciuri jucate la -15 grade Celsius și la peste 2000 m altitudine!

Care sunt condițiile de joc pentru acest sport?
Condițiile sunt total diferite față de voleiul de plajă, total opuse. Cea mai scăzută temperatură la care am jucat un meci oficial a fost la Moscova, undeva la -15 grade. Ca altitudini, am jucat la peste 2000 de metri în Turcia, la Erciyes (3916 m înălțimea vârfului Erciyes, competiția fiind undeva la baza telecabinei) și în Italia la Kronplatz (2275 m). În Austria am jucat la Wagrain (1865 m) și la St. Anton (1511 m).
Jucătoarele poartă și crampoane ca să nu alunece? În ce constă echipamentul de joc?
Echipamentul de joc al fetelor este alcătuit din colanți și bluze mulate, ambele termice, pentru a păstra corpului o temperatură optimă pentru efort fizic. În picioare se folosesc adidași cu crampoane de cauciuc, pentru o bună aderență în stratul subțire de zăpadă. Unele echipe folosesc și adidași specifici drumețiilor montane, atunci când terenul e mai înghețat. Stratul de zăpadă e de aproximativ 5 cm, fiind bătătorit.

Echipele României unde își desfășoară antrenamentele?
Noi ne-am antrenat în Complexul Cultural Sportiv Studențesc din capitală, acolo unde, prin amabilitatea doamnei director Monica Isdraila, am avut toate condițiile necesare pregătirii. Din păcate, zăpada nu a fost prea multă iarna aceasta în capitală, motiv pentru care am desfășurat unele antrenamente la Azuga, în complexul FUN PARK.
Sport olimpic? În curând!
Federația Română de Volei cum se implică în acest sport?
Domnul președinte Gheorghe Vișan și-a manifestat curiozitatea și sprijinul față de această ramură sportivă încă de anul trecut, când România obținea două calificări la primul Campionat European din istoria voleiului pe zăpadă. Doamna Gabriela Bulgariu (departamentul de Relații Internaționale Cupe Europene) și domnul Constantin Ispas (secretar general) au fost anul acesta aproape de echipe, actualmente planificând chiar organizarea primului Campionat Național de volei pe zăpadă, în iarna următoare.

Va deveni voleiul pe zăpadă sport olimpic?
Intenția promotorilor acestui sport este aceea ca acest tip de volei să devină sport olimpic cât mai curând. Ținta este 2022, Jocurile Olimpice de Iarnă următoare. Nivelul de joc este unul extrem de ridicat, spectaculos și consider că acest sport va avea suficientă audiență pentru a face față rigorii unor Jocuri Olimpice.
Care e următoarea competiție pentru echipele noastre?
Pentru fetele noastre sezonul s-a încheiat. Ultima competiție ce se va organiza sub egida FIVB și CEV e în perioada 1-4 august, în Argentina, unde din păcate nu vom putea participa, costurile fiind unele extrem de ridicate.
Avem două jucătoare în primele 10 din Europa și o tânără promițătoare!

Cum se situează fetele în clasamentele individuale?
Potrivit clasamentului publicat de CEV pe 15 aprilie, România are două jucătoare in primele 10 în Europa: Gabriela Savastița și Iustina Corcoz, iar pe locurile 15-19 – încă două jucătoare, Iasmin Gird și Mădălina Sandu. Pe locul 23 în Europa se regăsește tânăra speranță a voleiului nostru pe zăpadă și pe nisip, Ioana Hododi, în vârstă de doar 13 ani! A fost declarată cea mai tânără participantă la un turneu mondial de acest gen.
Iar ca echipă?
Echipa României termină sezonul 2018-2019 cu peste 1000 de puncte, ceea ce ne permite ca sezonul viitor să fim pe tablourile principale în competițiile europene, evitând astfel calificările, acea „sită” extrem de nedreaptă uneori.
------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor.
Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.