Baschetbalistul Andrei Mandache, un sportiv altfel: preocupat de leadership și de managementul banilor. Sfat pentru copii: „Țintiți lucruri imposibile, munciți zilnic cu plăcere!”

Baschetbalistul Andrei Mandache, în prezent la Dinamo București, este lider în clasamentul jucătorilor activi cu cele mai multe meciuri jucate (483) în Liga Națională masculină. A debutat la CSM Oradea, când avea 18 ani, în 2005. Cu orădenii a devenit campion în 2016 și 2017.

baschetbalistul
Fotografii: Pagina oficială de facebook Andrei Mandache

Am vorbit despre cariera sportivă a arădeanului, dar sunt multe de spus și despre preocupările sale în ceea ce privește leadership-ul, managementul banilor și organizarea de evenimente, care l-au făcut să urmeze cursurile Sports Business Academy, unica academie de business sportiv din Europa de Est acreditată la nivelul Uniunii Europene.

Mandache a scris istorie la EuroBasket 2017, în grupa jucată la Cluj-Napoca. Liderul naționalei României a reușit primul triple-double (14 puncte, 10 recuperări, 11 pase decisive cu Muntenegru) după 22 de ani la Campionatul European. Doar Toni Kukoc mai făcuse un triple-double la turneul final.

Calități de lider: comunicare, self-control și etica muncii la nivel înalt

Ce calități trebuie să aibă un jucător de baschet pentru a deveni liderul vestiarului?

Este foarte bună întrebarea, la care cu siguranță nu aș fi putut răspunde la început de carieră. Aceste calități au apărut după ani buni în care am fost în această postură de căpitan/lider al mai multor echipe de club si al naționalei. Cele mai importante calități pentru a deveni lider sunt comunicarea, controlul emoțiilor, reacțiilor (self-control) și o etică a muncii la cel mai înalt nivel. Prima dată îți câștigi acest rol cu ajutorul eticii, al modului în care muncești zi de zi, după care urmează comunicarea și capabilitatea ta ca sportiv de a crea o atmosferă bună în cadrul echipei, cât și niste legături corecte și strânse între staff și jucători.

Cum reușești să controlezi emoțiile?

Self-controlul, sau acest control al reacțiilor și al emoțiilor, este foarte important. Un lider trebuie să știe când să își exprime și să își arate aceste emoții și reactii pentru a-și motiva colegii în momente mai puțin bune și pentru a le oferi suport atunci când lucrurile nu merg așa cum trebuie.

Povestește-ne cum ai reușit acel Triple-Double la EuroBasket, la fel ca Toni Kukoc?

Întreaga experiență, ocazia de a participa la Eurobasket 2017, a fost una minunatată și țin să le mulțumesc încă o dată tuturor celor care au făcut-o posibilă. Ziua meciului cu Muntenegru a fost una specială pentru că, de la primele ore, totul părea să se alinieze așa cum trebuie pentru mine. Am avut un sentiment de siguranță și relaxare pe care nu îl experimentasem până atunci. Nu am plecat la drum cu gândul că voi încerca să realizez ceva anume în acest meci, întotdeauna m-am gândit ce pot să fac pentru echipă și cum am putea câștiga și noi un meci la Eurobasket.

Povestea unui Triple-Double istoric!

Când ai realizat că poți face triple-double?

Vezi și:   FANTASTICII

Totul a venit de la sine. La pauza meciului, aveam 4 puncte, 4 recuperări și 4 asisst-uri și i-am spus în glumă lui Vlad Moldoveanu: „Fii atent, că voi face Triple-Double”. A fost în glumă, dar ceva mă făcea să fiu foarte sigur de acest lucru. La revenirea pe teren, după ce am înscris un coș de 3 puncte, am zis: „Hai să încerc să fac acest Triple Double”. Fază cu fază, am încercat un assist sau o recuperare, ca să mă apropii de reușită. Colegii îmi comunicau de ce mai am nevoie pentru a reuși, iar la final eu alergam de nebun pentru un assist, când aveam nevoie de o recuperare. Odată reușită acea recuperare, toată sala a început sa aplaude, colegii și adversarii la fel. A fost momentul în care am realizat că am reușit ceva măreț. Cât de măreț, am aflat la interviul de după meci.

Nu știai că nu mai reușise nimeni de la Kukoc?

Spre rușinea mea, habar nu aveam că sunt al doilea jucător după Toni Kukoc care realizează așa ceva. Această reușită a venit după 21 de ani de muncă, așa că rog toți copiii, baschetbaliștii din țară să țintească pentru lucruri imposibile și să muncească zi de zi cu plăcere, chiar și atunci când nu au chef, pentru că doar așa pot obține maximum din poțentialul lor.

„Trebuie să creăm comunități ale baschetului”

Cum pot fi atrași mai mulți copii către baschet?

Din păcate, baschetul a ajuns să fie o nișă a sportului, iar copiii pot fi atrași prin organizarea a cât mai multor evenimente specifice și prin promovarea lor pe toate rețelele și platformele disponibile, asta pentru că trăim într-o perioadă în care Social Media este baza. Un alt mod important este și acela de a crea comunități ale baschetului, care să promoveze acest minunat sport cu fiecare ocazie posibilă, fie că vorbim de ceva organizat oficial, fie că vorbim de competiții amicale.

Dacă ai fi antrenor, în funcție de ce criterii ai face selecția?

Calități fizice/cunoștințe tehnico-tactice necesare pentru viziunea mea de echipă, caracter și spirit de echipă.

Presa a scris despre tine, ai parteneriate cu diverse branduri, prezentate pe pagina de Facebook. Ar putea face mai mult baschetbaliștii de la noi pentru a câștiga din drepturi comerciale (endorsements)?

Da, așa este, există un număr de parteneriate care au apărut odată cu lansarea propriul meu brand de echipament sportiv, Grind4Life. Din păcate, eu mă trag dintr-o generație care abia acum doi-trei ani a înțeles cât de importantă este imaginea noastră în lume și așa am început să facem ceva în această direcție. Consider că ar trebui să apară cât mai multe programe pentru a le oferi sportivilor din timp informațiile necesare pentru a-și crea o imagine vizibilă, care, la momentul oportun, să le ofere posibilitatea de câștiga din drepturi comerciale.

Vezi și:   Interviu în brațele mamei. Despre judo, sport și copilărie, cu Ianis și Alina Dumitru

„Am început să fac investiții în acțiuni, în crypto”

Ai participat la un proiect despre educație financiară. Ca sportiv, pe la ce vârstă realizezi că e important să fii foarte atenti cu banii?

Spre fericirea mea, am fost atent cu banii întotdeauna, iar asta s-a întâmplat datorită  părinților mei. Întotdeauna m-au îndemnat să pun bani deoparte, să am o rezervă în caz de urgență, lucru pe care l-am aplicat încă de prin 2005, când am semnat primul meu contract. Motivul pentru care am participat la acest proiect de educație financiară a fost acela că am început să fac investiții în acțiuni, în crypto, și mi-am dorit să aflu cât mai multe despre cum funcționează această lume a banilor. Cu siguranță, mi-ar fi plăcut enorm să am parte de aceste informații de la început, când îmi transmiteau părinții mei parte din cunoștințele lor, ei neavând acces la asemenea cursuri. Consider că prezența la proiecte de acest gen este obligatorie pentru orice sportiv.

De ce ai ales să urmezi cursurile Sports Business Academy și care crezi că este cel mai important lucru pe care l-ai învățat acolo?

Motivul principal pentru care am ales să urmez cursurile SBA a fost acela că întreaga mea carieră am fost curios să aflu ce stă în spatele organizării unui meci, turneu sau eveniment sportiv. Cel mai important lucru pe care l-am învățat este că întreg procesul de a organiza un eveniment este atât de complex, încât ai nevoie de disciplină și de organizare timpurie pentru a reuși.

„Cu siguranță voi participa și la alte ediții SBA!”

Vei participa și la edițiile următoare?

În acest moment sunt înscris la master Performanță în Baschet, iar odată ce voi termina cu acesta, cu siguranță voi participa și la edițiile viitoare ale SBA.

Ești jucătorul cu cele mai multe meciuri în prima ligă. Ce vei face după retragere?

Vreau să învăț cât mai multe lucruri noi despre marketing și management, care să mă ajute să îmi ridic brandul la un nivel cât mai înalt și să îmi dezvolt pasiunea de a da ceva înapoi baschetului, în special pe partea pedagogică. Deși toată cariera am spus că nu voi rămâne în domeniu, odată cu absolvirea cursurilor de la CNFPA, unde am obținut carnetul de antrenor, și a ocaziei de a lucra cu copiii și baschetbaliștii de la noi din ligă, pasiunea pentru antrenorat a devenit din ce în ce mai mare. În perioda de vară, ajut copiii pe partea de pregătire individuală, din punct de vedere baschetbalistic, fizic si psihic, creând antrenamente personalizate din care nu vor lipsi niciodată elementele de bază, fundamentale (plictisitoare, cum le numesc cei mai tineri) pentru baschet.

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...