Valentin Popescu, expert în marketing sportiv: „FCSB își păstrează suporterii, CSA Steaua nu are coerență”, „Mi-e teamă că Dinamo nu va termina campionatul!”

Valentin Popescu (42 de ani) este unul dintre cei mai apreciați specialiști din marketingul sportiv românesc. Creatorul Galei Trofeelor Alexandrion vorbește în interviul ce urmează despre marile branduri din fotbalul românesc, dar și despre paradoxul Sibiu.

valentin popescu

Rebranding la FC Botoșani, siglă nouă, bere proprie, pimul NFT din România (un jeton în lumea cryptomonedelor, bazat pe artă digitală). De ce nu vedem astfel de inițiative și la alte cluburi din România?

E de admirat ce au făcut cei de la FC Botoșani. Ar trebui să facă toate echipele din Liga 1 acțiuni de acest gen. Se întâmplă și lucruri frumoase pe zona de marketing în fotbalul românesc, dar și unele mai puțin fumoase. Iată CSM Focșani, o echipă din Liga a doua, a semnat cu Strătilă, care a jucat pe la Dinamo, pe balconul unui apartament sau al unui restaurant, al unei cârciumi, nu știu ce era acolo. În fundal se vedea un coș de gunoi și un preș.

Se întâmplă și la Liga 1. FCSB e celebră pentru astfel de prezentări.

Da, da, da, am văzut. Chiar și la Dinamo, dar măcar aveau un fular în față și erau în fața unui geam. Nu știu de ce nu reușim să facem ceva mai estetic. E o chestie de bun simț, nu e ceva complicat să ai în spate un panou cu oamenii care te susțin financiar. Sunt niște parteneri, care îți oferă niște bani, sau consiliile locale…

Frumosul gest al fanilor FCSB

Ceva pozitiv?

La FCSB. Și de-aia cred că FCSB va păstra suporterii de partea ei. CSA Steaua nu are coerență, nu are continuitate, o finalitate, s-a blocat la Liga a doua. N-au cum să se ducă mulți oameni la un astfel de proiect dacă e blocat și lăsat în aer. Revenind, fanii celor de la FCSB au făcut ceva extraordinar, cu un suporter nevăzător care a dat lovitura de începere la meciul cu FC U Craiova. I-au și scandat numele. Foarte frumos!

FOTO: Gheorghe Fluster/SPORT PICTURES

Au fost mulți suporteri la meciurile FSB-ului din acest început de sezon, 17.000, 20.000…

Foarte mulți, FCSB atrage. Nu întâmplător, primele 5 pagini din ziarele de sport sunt despre FCSB, la radio tot așa, 70% dintr-o emisiune este despre FCSB, la tv – la fel.

Neașteptat, pentru că ei nu mai au performanțe, n-au mai luat titlul de vreo 7 ani. De ce mai vin acești oameni la stadion?

Vezi și:   „Spune NU aberaţiilor lui Gigi Becali!”

N-au mai luat titlul, dar au o plajă de suporteri care nu au migrat. Și nici nu cred că este atractivă CSA Steaua, ca să migreze spre aceasta.

Sunt mulți suporteri ai FCSB care s-au simțit umiliți de Gigi Becali…

E foarte la modă acum să fii contra lui Gigi Becali, dar el este cel care a ținut FCSB/Steaua în viață. Uneori cu rezultate mai bune, alteori cu rezultate mai puțin bune, dar, oricum, acolo în vârf. Nu a luat-o la vale, cum s-a dus la un moment dat Rapidul, cum s-a dus Dinamo…

Actualul antrenor de la Dinamo, un câștig

O vezi pe Dinamo promovând din primul sezon?

Mie mi se pare că gluma la Dinamo se îngroașă. Cu siguranță nu vor promova, dar mi-e teamă că nu vor termina campionatul. Am văzut că au un antrenor tânăr, care încearcă să facă ceva, să facă și un pic de curățenie în lot. Cred că antrenorul (n.r. – Burcă) este un câștig la Dinamo.

FOTO: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Branduri ca UTA, Petrolul, Rapid în Liga 1 înseamnă și oameni mai mulți pe stadioane.

Se vede că la Rapid au venit și investitori cu cap. Prezența lui Șucu acolo aduce clar un plus de valoare. Omul știe cum merg lucrurile și cred că a trimis invitații către personalități care pot ajuta Rapidul. E excelent să ai în loja echipei tale potențiali investitori sau potențiali sponsori.

A fost un scandal apropo de loja Rapidului. Aducem potențiali sponsori și îndepărtăm fostele glorii?

Cred că a primat raționamentul financiar, dar asta nu înseamnă că fostele glorii trebuie îndepărtate, ci dimpotrivă, ele trebuie respectate.

Cei de la LPF n-au înțeles nimic din problemele anilor trecuți

Ai o legătură specială cu Sibiul, ai fost des acolo la Turul ciclist, unde Alexandrion sponsorizează tricoul galben la Prolog. De ce nu se îndreaptă către fotbal oameni cu potență financiar, într-un oraș atât de frumos și de dezvoltat?

Noi am fost în discuții cu cei de la Hermannstadt, încă suntem. Păcat, că echipa merge bine, e neînvinsă. Liga 1 pornește iar cu probleme mari la drum. Iată, Hermannstadt e în pragul falimentului, dovadă că LPF nu a învățat nimic din pățaniile sezonului trecut, când Clinceni și Mediaș au ajuns în faliment. N-au înțeles nimic cei de la Ligă. Eu aflu de această instituție doar când mai taie niște puncte unei echipe amărâte, în rest nu văd nimic acolo.

Vezi și:   Avancronică Roland Garros 2021: Zgura își caută campionii

Sunt niște băieți deștepți la LPF, Justin Ștefan, Robert Pongracz… Ultimul a lucrat la nivel de ligă profesionistă în Spania…

Acești domni ar trebui să arate că fac ceva. Poate că acolo e un sistem care te duce la relaxare, te determină să nu faci nimic…

Cu VAR-ul nostru ce se întâmplă?

Eu am spus și la Sport Total FM într-o emisiune că trebuie să ne așteptăm la inadvertențe în primul an. E anul de implementare, infrastructura mai cedează. Pe de altă parte, e bine că în sfârșit există acest VAR. În FCSB – FC U Craiova s-a dat un penalty după intervenția VAR. Altfel, nu-l mai dădea nimeni. Să vedem și părțile bune.

Alexandrion cum se mai implică în sportul românesc?

Păi avem parteneriatul cu Petrolul, cu care tocmai ce am semnat prelungirea contractului de sponsorizare. Urmează să semnăm prelungirea și cu CS Universitatea Craiova. Organizăm evenimente la mare, împărțim mingi de volei, de fotbal și de handbal celor care vor să facă sport pe litoral.

De polo ar trebui. Știi că polo se joacă pe Dunăre pe malul sârbesc?

Da, a fost un astfel de eveniment și la noi, pe care l-a organizat Paul Georgescu, înotător în ape înghețate, pe care l-am susținut și noi. A fost la Eforie, cu participare internațională, s-a jucat la marginea mării.

Nu există deschidere către sport la Sibiu

Revenind, semnați, totuși, parteneriat cu Hermannstadt?

Așteptăm. Nu cred că doar venirea noastră îi poate ajuta. Nu poți să te implici în proiecte din acestea care sunt la limită, nu îți poți asocia imaginea cu un previzibil eșec. De aceea nu vin sponsorii. Deși echipa merge foarte bine, iar orașul are un potențial fantastic. Probleme sunt și la Turul Ciclist al Sibiului. Organizatorii nu sunt atât de ajutați de autoritățile locale. Dovadă că au suprapus Festivalul Internațional de Teatru peste Tur, ca să încurce, cred… Se pare că nu există așa mare deschidere către sport la Sibiu.

Pe alte sporturi în afară de fotbal aveți colaborări?

Pregătim parteneriate pe zona de handbal, în primul rând cu Dinamo, o echipă care ne reprezintă în Champions League. Dar vor mai fi și alte surprize…

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...