Cum educăm copiii în sport. Avem specialiști? Ce trebuie urmărit

Psihologul sportiv Andeas Hniatiuc a vorbit la cursurile Sports Business Academy despre educația pe care o primesc copiii când fac sport și despre plăcerea pe care aceștia trebuie să o capete la început pentru sportul pe care-l practică.

Captură de ecran din 2017.06.13 la 16.11.57

„Cele mai profunde schimbări sunt cele care se petrec la nivel inconştient, emoţional, şi nu raţional. În Germania, campionatele nu se joacă pe puncte pentru copiii până la 12 ani, pentru a determina copilul să capete plăcere pentru acel joc, încredere şi determinare. La noi, sunt competiţii acerbe, cu înjurături la fiecare meci”, a spus Hniatiuc, care a vorbit despre un caz concret: „În 2008, eram la Pitești, cu Cătălin Cursaru, fost golgeter al României. La o competiţie de copii şi juniori, la sfârşitul unui meci, pe ploaie, a intrat tatăl unui copil pe teren, a scos maioul de pe micul fotbalist, l-a făcut sul şi l-a bătut cu acesta. Cătălin mi-a spus că dacă i se întâmpla lui aşa ceva, nu mai juca fotbal”.

E nevoie de răbdare pentru formarea specialiștilor

Trăim în secolul unde toate sunt pe „repede-nainte”. Părinții nu mai au răbdare ca ai lor copii să parcurgă etapele firești ale devenirii ca sportivi, ceea ce este o greșeală.  „Un băiat de la juniori din Bucureşti mi-a spus că merge la nutriţionist săptămânal. La vârsta lui, 9 ani jumătate, nu trebuie adus prea des la mine, la psiholog. Are nutriţionist, preparator fizic, antrenor de pregătire tehnică individuală, iar părintele m-a întrebat dacă poate să vină la mine de două-trei ori pe săptămână. E prea mult. Până la 12 ani, poţi face o evaluare a copilului, consult medical etc. Abia după aceea să intre treptat într-un program centralizat spre marea performanţă. Ca să schimbi ceva, trebuie să ai răbdare cu oamenii, să îi înveţi şi să-i modelezi. La fel, ai răbdare şi cu un psiholog. La ora aceasta, e greu să găseşti psihologi competenţi; şi ei trebuie formaţi”, explică Hniatiuc în exclusivitate pemtru Sports Business Academy.

La ce se raportează psihologul sportiv

Andreas Hniatiuc le-a dezvăluit cursanților și cum se face evaluarea unui sportiv, ce trebuie urmărit și ce trebuie aflat despre fiecare sportiv în parte.

Evaluarea din punct de vedere sportiv sau psihologic a unui sportiv are două variabile:

1. randamentul (rezultatul obţinut de sportiv);

2. potenţialul (resursele de care dispune).

Potrivit psihologului Hniatiuc, e posibil ca un rezultat să fie privit eronat ca un succes, sau invers: „Când o echipă joacă împotria Barcelonei şi face 0-0, nu e un eşec, iar dacă face 0-0 cu o echipă de Liga a patra, e un eşec. Primul pas care trebuie făcut e să evaluăm potenţialul echipei din punct de vedere tehnic, fizic şi mental. Poţi interpreta astfel dacă aceasta a obţinut o performanţă sau nu”.

Am aflta tot de la Andreas că, din punct de vedere mental, există nişte parametri pe care psihologii sportivi își propun să îi atingă, cu ajutorul unor teste care indică:

– nivelul de inteligenţă (pentru ca sportivul să înţeleagă şi să facă ce îi spune antrenorul). Dacă e inteligent, dar nu respectă indicaţiile, atunci sunt alte probleme: nu vrea, e emotiv, are alte influenţe asupra capacităţii de concentrare, etc.

– nivelul inteligenţei emoţionale, adică nivelul la care face faţă presiunii, poate cel mai important parametru. Din punct de vedere raţional, sportivul ştie ce vrea să facă: să câştige, să fie campion. Dacă îi pui întrebarea „cum?”, afli toate răspunsurile.

– motivaţia.

Concluzie: Nu este nimic empiric în psihologia sportivă. Trebuie evaluaţi nişte parametri şi după aceea se trag concluzii cu privire la rezultatele sportivului.

Pentru înscrieri la cursurile Sports Business Academy și pentru a intra în contact direct cu marii sportivi și cu specialiști în domeniu, accesați site-ul www.sportsbusinessacademy.ro

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...