Suntem cu moralul la pământ! Cum ne revenim?

Suntem cu moralul la pământ și nu știm cum să ne revenim. Ne întrebăm mereu de ce ai noștri pierd incredibil pe final sau de ce suntem învinși după ce am condus meciul la început. De ce noi, românii, cedăm mai mereu presiunii? Mai degrabă credem că suntem blestemați, decât să vedem adevăratele cauze ale problemelor. 

psihologia-sportului
Credit foto: psihologiasportului.ro

Importanța mentalului a devenit primordială în sportul din țările dezvoltate, însă cluburile de la noi neglijează acest aspect. Practic, cluburile noastre se sinucid încercând să facă sport de performanță fără specialiști în domeniul psihologiei sportive. E una dintre cauzele pentru care am ajuns să nu mai luăm medalii la Jocurile Olimpice sau să nu ne mai calificăm pe la Campionatele Europene sau Mondiale. Afară se lucrează mult la moral, la consolidarea mentalului, a încrederii în forțele proprii, un staff tehnic al unei echipe importante are în componență neapărat un psiholog.

Sportivilor le face bine să discute cu un specialist în domeniu, să își descopere fricile, să își mărturisească erorile, pentru a putea îndrepta ce au greșit.

Bineînțeles, e și lipsă de valoare, de pregătire adecvată pentru competiții importante, lipsă de strategie pe termen lung, bătaie de joc la copii și juniori, dar toate se leagă, iar treaba cu mentalul se simte când ajungem acolo, aproape, la medalie sau la câteva zeci de secunde de victorie.

Eu, unul, am văzut nenumărate meciuri de handbal, și ale băieților, și ale fetelor, în care, după ce am avut un început de senzație, ne-am fleșcăit spre final. Și nu numai la handbal, ci și la fotbal, tenis, baschet… Îți vine să arunci cu televizorul pe feeastră când ai parte de un astfel de meci și, din păcate, am tot avut!

Noi ori suntem fraieri, ori nu ne pasă, ori suntem preocupați doar să furăm, ori ne-am obșnuit să ne pice totul de la centru, ca pe vremea comuniștilor. Iar dacă de la centru ni se spune că nu sunt bani (nota bene – pentru că banii au fost furați sau folosiți în scopuri incredibile), înghițim și mergem mai departe.

Și am tot înghițit, de am ajuns vai de mama noastră în sport: ne-au luat-o înainte Indonezia, Etiopia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Thailanda, Kazahstan, Uzbekistan, iar de Ungaria mai bine nu mai zic nimic.

Pe 10 și 11 decembrie, psihologul sportiv Andreas Hniatiuc, actualmente în staff-ul echipei Dinamo – singura din Liga 1 care are în staff-ul tehnic un psiholog (!!!) – organizează un curs de inițiere și instruire în psihologia sportului. Acesta se adresează persoanelor implicate în sport, antrenorilor, sportivilor, managerilor, arbitrilor, dar și psihologilor care doresc să urmeze o carieră în sport.

„Vom discuta despre nevoia de schimbare în sportul românesc, despre formarea mentalității sportivului, despre rolul psihologului în sportul românesc, despre metode și tehnici de evaluare și optimIzare a sportivului. De asemenea, vom desfășura o serie de activități practice, menite să le ofere celor prezenți o perspectivă corectă asupra rolului psihologului în pregătirea sportivului”, explică Andreas Hniatiuc în ProSport.

Sună bine de tot, dar sunt foarte curios câte cluburi de fotbal și din alte sporturi își vor trimite reprezentanții pentru a se instrui și pentru a afla noutăți în domeniu. Vom afla în curând.

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...