De ce a pierdut Steaua cu Dynamo Kiev

Steaua a fost învinsă de Dynamo Kiev, 0-2, ratând calificarea în primăvara europeană a Europa League. Încercăm să explicăm mai jos unde au greșit steliștii din punct de vedere tactic.

Lucian Sanmartean in Steaua - Dynamo Kiev

Steaua a avut calificarea în propriile mâini, dar a ratat-o lamentabil. De ce? A greșit Gâlcă tactica? Aflați mai jos cum a destabilizat echipa ieșirea din teren a lui Bourceanu.

1. Steaua a reușit să fie periculoasă când:
a. forța dueluri unu contra unu pe banda stânga între Tănase și Gusev. Yarmolenko nu cobora să il ajute pe fundașul dreapta ucrainean, și acesta trebuia să își rezolve singur duelul cu căpitanul stelist. Și nu prea reușea! În captura 1, de mai jos, vedem poziționarea lui Yarmolenko, foarte departe de colegul său. Tănase îl depășește, iar Sânmartean finalizează cu șut blocat de Shovkovskiy. În minutul 16, aceași situație: Tănase este cel care finalizează acum, portarul oaspeților prinzând în doi timpi.

captura1

b. juca repede, dintr-o atingere, și depășea blocul de presiune făcut de cei trei mijlocași centrali, Belhanda-Rybalka-Veloso, pasând peste linia de fundași adversă. Iar asta se întâmpla în special când a jucat peste masivul fundaș stânga Burda.
În figura doi, se vede cum un schimb rapid de pase între Chipciu și Keșeru îi lasă în urmă pe toți cei trei mijlocași centrali ai lui Dynamo și cum o pasă pe culoar în spatele lui Burda îl pune pe Chipciu unu la unu cu Shovkovskiy.

captura2

2. Paradoxul este că si Dynamo a speculat la maximum benzile, diferența de viteza dintre Lens și Yarmolenko, pe de-o parte, și Papp și Filip, de partea cealaltă. Acesta a fost și motivul pentru care antrenorul Rebrov a riscat și și-a ținut aripile foarte avansat chiar dacă ii lăsa pe vulnerabilii Gusev și Burda să își rezolve singuri „războiul” cu Tănase și Chipciu. Toate cele trei ocazii ale ucrainienilor din prima repriza au pornit din pasa lui Lens, care nu a putut fi blocat de Papp. Fundașul dreapta stelist a făcut greșeala ca, atunci când l-a avut pe Lens cu fața, nu a luat adâncime, nu s-a retras pentru a aștepta ajutor, ci a atacat imediat decisiv. I-a dat astfel ocazia olandezului să speculeze fără probleme diferența de viteză și tehnică.
Bonus: ambele goluri au fost marcate de mijlocașii laterali ai lui Dynamo, primul pe lentoarea lui Filip, și vă îndemn să citiți și articolul precedent, unde spun de ce Latovlevici trebuia să joace în dauna lui Filip.

3. Golul marcat de Rio Ave și înlocuirea lui Bourceanu ne-au dezechilibrat. Tănase și Chipciu nu au mai coborât in defensivă, lăsându-i pe Sânmartean și Prepeliță să acopere singuri întreaga lățime a terenului. În captura 3, se vede la golul oaspeților că mijlocașii laterali steliști nu sunt nicăieri. Între Prepeliță si Sânmărtean este un spațiu uriaș, care probabil nu ar fi existat dacă Bourceanu rămânea pe teren. Dar Gâlca a riscat și nu poate fi condamnat.

captura3
Voi de ce credeti ca a pierdut Steaua calificarea?

Sursa foto: Cosmin Iftode / sportpictures.eu

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...