Misterul Dobrin: De ce n-a jucat la Mondialul din Mexic?

Misterul nefolosirii lui Dobrin în niciunul dintre meciurile de la CM din Mexic ’70 rămâne încă neelucidat. Încercăm mai jos un răspuns, desprins din declarațiile celor care l-au cunoscut.

misterul

Întotdeauna ne-au atras misterele. Am visat să descifrăm enigma construirii piramidelor egiptene sau să descoperim secretul morții lui Kennedy. Sau poate că vom afla locul unde se găsește avionul Ameliei, care a dispărut în imensitatea Pacificului. Poate că toate acesta vor fi deslușite odată și odată…

Un secret e încă învăluit în mister. De ce nu a jucat Dobrin la turneul final al Campionatului Mondial din Mexic?

Campania de calificare a început dur, cu un 0-3 în Portugalia. Poate că nu era vreo surpriză, înfruntasem locul 3 din turneul final englez. Eusebio a jucat în acel meci avînd un picior accidentat. Dacă ar fi fost sănătos pe de-a întregul…

Au urmat un 2-0 cu Elveția, un 2-2 în Grecia, o victorie nesperată în Țara Cantoanelor, cu un autogol care a răzbunat un 1-7 încă proaspăt în memoria microbiștilor.

Apoi, a intrat în scenă EL. Dobrin i-a arătat lui Eusebio ce înseamnă arta fotbalistică în Carpați: am învins Portugalia la București, cu 1-0, prin golul Vrăjitorul din Trivale. Iar în meciul decisiv, cel cu Grecia, încheiat 1-1, Gâscanul era nerefăcut, dar tot a ținut doi greci lîngă el. Era mare frica…

Explicațiile lui Angelo Niculescu

În avionul de Mexic, jucătorii au urcat ca o echipă. Cînd au ajuns acolo, ceva s-a rupt… Iar Dobrin a fost doar turist.

Mulți dintre cei care au ajuns la acel turneu final nu mai sunt printre noi. Cât au trăit, nu au spus nimic. Angelo Niculescu a tot pus accent pe faptul că Dobrin nu a vrut să pună osul, cum se zice. Ioan Chirilă l-a susținut pe antrenor, deși l-a iubit enorm pe Dobrin.

Vezi și:   Speranţele României pentru Cupa Mondială de rugby

Până și mucalitul Rică Răducanu a întărit acum, la vârsta amintirilor, că Dobrin era cu piscina, cu umbra și cu berea.

misterul

S-a tot vorbit de o sumă importantă cîștigată de Dobrin la poker, luată de la un jucător dinamovist. Deși bârfa a existat, o întrebare se ridică: este posibil să pierzi câteva mii de dolari la poker, când securiștii te flancau, iar diurna era de 3 dolari pe zi?

De ce nu a jucat Dobrin? Poate pentru că a fost un geniu neînțeles. Poate pentru că a crezut că, fiind titular incontestabil în preliminarii, va juca garantat pe platourile mexicane. Poate că a vrut să îi forțeze mâna antrenorului. Răspunsul meu este mai simplu decît ar părea.

Misterul transferului la Real Madrid

Cândva, cei de la Real Madrid au vrut să îi obțină semnătura, dar Ceaușescu s-a opus. Santiago Bernabeu a venit la București, a promis cerul cu pămîntul, dar degeaba.

Totuși, Dobrin a ajuns la Madrid, la meciul de retragere al lui Gento, iar oficialii de la Real i-au spus să rămînă, pentru că o vor rezolva cu oficialitățile române. Peste 3 săptămîni, Dobrin era înapoi. Venise de bunăvoie, fără să îl forțeze nimeni. Răspunsul dat unui prieten a fost surprinzător: „Mă plictiseam. Ăia nu ies împreună după meciuri, prin Madrid nu găsești o cîrciumă cu bere rece și grătare pe care să sfârâie mititeii, mi se făcuse și dor de Gica”… Poate că aici este cheia misterului.

Dobrin a fost un Artist al balonului, dar a iubit simplitatea vieții. Iar în Mexic nu erau grătare. Nici crâșme cu iz patriarhal. Și mai era și singur, fără cei dragi. Departe de casă. Dar, chiar și așa, ne vom întreba toată viața: Cum ar fi fost o întîlnire Pele – Dobrin, ca o avanpremieră la lupta dintre Hagi și Maradona?

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

3 COMENTARII

  1. eu spun asta de zeci de ani,dobrin nu a vrut sa plece din pitesti,era legat ombilical de acest oras si de fc arges,altii nu vedeau decat banii,ceausescu nu se baga in sport ,erau regulile clare,peste 27 de ani puteai pleca

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...