Bârfele fotbalului românesc din perioada comunistă

Bârfele fotbalului au existat și există. Deși e greu de crezut acum, ele circulau înainte de 1989 și fără net sau alte mijloace de comunicare.

barfele

Trăim în plină epocă a internetului. Scoți telefonul, manevrezi tastatura și vezi meciul live. Dacă un fotbalist își schimbă tunsoarea, bolidul sau amanta, știi instantaneu.

Cred că sunt mulți tineri care nu concep că am trăit într-o perioadă în care zvonul era mai puternic decît orice informație oficială. Una era politica internă (adică ce vorbeai în casă) și alta era politica externă (adică ce ziceai în public).

Da, a fost o vreme cînd nu conta câte cornere se dau în prima repriză sau dacă se vor marca mai multe goluri în ultimele 15 minute. Zvonul sportiv era Rege atunci.

Păi să îți dau cîteva exemple… La turneul final din Mexic 1970, Dobrin nu a jucat deloc. Chibiții din parc îți spuneau „din sursă sigură” că Prințul din Trivale i-a făcut pe niște coechipieri la poker, nu a vrut să mai returneze banii și asta i-a fost fatal.

La același turneu mexican, Rică Răducanu a jucat un pic mai mult de o repriză în ultimul meci, cu Brazilia. Aceiași microbiști bine informați te convingeau că Rică s-a pus în genunchi în fața antrenorului, zicindu-i: „Nea Angelo, dacă nu apar la televizor, o să zică nevasta că am fost numai la curve pe-aici”.

Bârfele cu Marcel Răducanu

În 1981, când România se bătea pentru calificarea la Mondialul spaniol, Marcel Răducanu a fugit în Germania Federală. S-a auzit destul de repede: „Cel mai bun din RSR a fugit în RFG” deoarece era agent al Securității. Altă variantă a fost că s-a bătut cu Iordănescu, iar Miliția i-a ținut partea Generalului de mai tîrziu. Sau altă bârfă pe acest subiect: o lăsase gravidă pe fata unui ștab din Comitetul Central!

Despre Duckadam s-a spus că a fost împușcat de Nicu Ceaușescu pentru că nu a vrut să îi cedeze Mercedesul obținut după finală.

S-au găsit oameni informați care să afirme cu tărie că oficialii finalei apucaseră să scrie numele Stelei pe trofeu înainte de executarea loviturilor de departajare, așa că cei de la Barcelona i-au făcut semn lui Helmuth unde vor trage! Asta e tare, nu?

Dar cele mai multe zvonuri „în direct” le-am auzit la finala Cupei României din 1988. Am văzut meciul la un tv color (era o „rara avis” pe atunci ). Când dinamoviștii ratau pe bandă rulantă, cei de lângă mine jurau că roș-albii nu voiau să bage mingea în poartă pentru că Nicolae Ceaușescu le-a interzis să marcheze.

Unde mai pui că transmisiunea s-a întrerupt, despre meci nu s-a mai zis nimic, iar oamenii erau ferm convinși că Valentin Ceaușescu a luat trofeul în sacoșă și a plecat cu toți steliștii la chef.

Andone, arestat de Ceaușeasca!

Despre degetul ridicat de dinamovistul Ioan Andone în fața tribunei oficiale din Ghencea, ai auzit și tu. S-a zis apoi că a fost băgat în pușcărie de însăși Elena Ceaușescu!

Bârfele din acea vreme sunt multe. Așa erau vremurile. Dar erau vremuri când fotbaliștii erau fotbaliști și tribunele erau pline. Iar Televiziunea Română era un post  pirat, care timp de două ore pe zi bruia programele televiziunilor din Bulgaria, Iugoslavia, Ungaria sau Republica Moldova.

Dacă se zicea atunci că un mare fotbalist a mers cu barca pe bulevard, aproape erai convins că așa s-a întâmplat! Pentru că nouă, românilor, ne-au plăcut mereu fotbalul și bârfa. Pînă în 1989, acestea erau fructe oprite. Oprite, dar nu interzise. Interzise erau doar portocalele și bananele.

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...