Mai nimic despre semifinala Djokovic – Nadal de la Wimbledon

Inițial, acest articol s-a dorit a fi o cronică subiectivă a unui meci istoric: Nadal împotriva lui Djokovic în semifinale la Wimbledon 2018. Un text scris de un fan Roger Federer, fan care însă respectă tot ce au făcut acești doi mari campioni pentru istoria sportului alb. Lucrurile nu s-au petrecut totuși în modul în care planificasem.

Credit: wimbledon.com

John Isner și Kevin Anderson au avut alte planuri, oferind cea mai lungă, dar în același timp una dintre cele mai inestetice semifinale văzute vreodată pe iarba londoneză.

Se pune iar problema că englezii ar putea renunța la conservatorismul care îi determină să nu joace tie-break în setul al cincilea.

Același conservatorism i-a determinat să amâne foarte mult instalarea unui acoperiș retractabil pe terenul central de la Wimbledon.

Tot de conservatorism poate fi vorba și atunci când oprești la ora locală 23 un meci special între Novak Djokovic și Rafael Nadal. Cei doi au apucat să joace doar trei seturi.

Ce am înțeles din meciul care a durat 6 ore și 36 de minute

Că patternul jucătorului care se bazează 98% pe serviciu este unul de succes în 2018. Am putea să mai enumerăm o serie de tenismeni care au avut succes în ultimii ani și care se bazau eminamente pe serviciu.

Marin Cilic este unul dintre ei, fiind chiar deținător de Grand Slam (US Open 2014) și disputând alte două finale (Wimbledon 2017, Australian Open 2018). Thomas Berdych, Sam Querrey sau Gilles Muller sunt doar câteva exemple, fiecare dintre ei atingând măcar un sfert de finală într-un Grand Slam, dacă nu chiar semifinale. 

Vezi și:   Niculescu şi Olaru luptă pentru calificarea în finalele de la Hobart

Că un jucător precum Kevin Anderson bifează a doua finală de Grand Slam în doi ani. La US 2017, Rafael Nadal se impunea în trei seturi. Dacă la turneul american Kevin Anderson nu avea adversari de top pe durata turneului (în semifinale a trecut de spaniolul Pablo Carreño Busta), la Wimbledon l-a eliminat în sferturi pe marele favorit, Roger Federer.

Două meciuri maraton unul după altul și, cu toate acestea, Kevin Anderson se pregătește de finală la Wimbledon. Vestea proastă pentru fanii noului val este că sud-africanul are 32 de ani, iar faptul că toți cei patru semifinaliști au împlinit 30 de ani poate fi un semn de întrebare legat de performanțele noii generații.

Că scorul așilor a fost halucinant chiar și pentru un meci de 3 din 5. Isner s-a impus cu 53 la 49 în fața lui Anderson. Cei doi conduc și clasamentul general al așilor la Wimbledon 2018. Isner a reușit 214, iar Anderson 172.

Și cum Wimbledon nu are finala mică (precum Cupa Mondială din Rusia), sud-africanul are o șansă să bată acest record deloc spectaculos. Are nevoie de numai 43 de ași serviți în finala de duminică, 15 iulie.

Viitorul nu sună atât de bine în tenisul jucat de băieți

O să ne fie dor (celor care apreciem finețea sportului alb) de Roger Federer, de Novak Djokovic, Rafael Nadal, Stan Wawrinka sau Andy Murray. Cu toate că există o serie de jucători tineri foarte promițători (Dominic Thiem, Alexander Zverev, Nick Kyrgios, Grigor Dimitrov).

Nu e cazul să dăm exemple de meciuri istorice între cei cinci titani ai tenisului din ultimii 15 ani. Trebuie doar să ne uităm la inconstanța tinerei generații și vom observa falia ce se adâncește între cele două grupuri.

Vezi și:   Accidentată, Simona Halep a ratat calificarea în finala de la Indian Wells

Am mai dezbătut despre primul jucător născut în anii ’90 care va câștiga un Grand-Slam și nici în acest moment nu cred că am un răspuns la această dilemă. Dominic Thiem a jucat finala la Roland Garros cu Nadal, însă nu a existat nicio emoție cum că austriacul s-ar putea impune pe zgura de la Paris.

Mai mult, Zverev nu reușește să joace la fel de bine la 3 din 5 cum o face la 2 din 3. Germanul nu a atins niciodată până acum faza sferturilor la un Grand Slam, deși în turneele Masters are deja trei victorii.

Revenind la partida care a durat 6 ore și 36 de minute, putem afirma în spirit de glumă că John Isner are un alt fel de a se raporta la recorduri decât Nadal sau Djokovic. Primii se bat în topul numărului de Grand Slamuri cu Federer, în timp ce americanul joacă cele mai lungi meciuri din istoria turneului de la Wimbledon.

În 2010, Isner îl învingea pe Mahut în turul I după 11 ore și 5 minute. Meciul a durat literalmente trei zile, iar scorul în setul decisiv a fost atunci 70-68! Acum, Anderson și Isner s-au oprit la 26-24.

Ce mai putem spune de reluarea meciului dintre Nadal și Djokovic? Nu foarte multe, rămâne doar să ne bucurăm de spectacol. Iar cel mai bun să se impună!

Semnat, 

Un fan FedEx.

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...