Tinerii sunt la putere în tenisul masculin. Cine va fi primul jucător născut după 1989 care își va trece în palmares un titlu de Grand Slam? Thiem, Dimitrov, Zverev, Goffin? Oare a venit momentul pentru o schimbare de ștafetă în circuitul ATP? Dacă ne uităm la topul primilor 10 jucători, lucrurile par să se îndrepte în această direcție.
Dacă îi excludem pe Novak Djokovic și pe Andy Murray, care din cauza accidentărilor au ratat partea a doua a sezonului, ieșind astfel din Top Ten, media de vârstă a primilor zece este de 27,6 ani. Avem un decan de vârstă, în persoana legendarului Roger Federer (36), dar și un mezin care abia a împlinit 20 de ani, germanul Alexander Zverev.
Hegemonia Big Four
Pentru a putea înțelege ce înseamnă un turneu de Grand Slam în întrecerea băieților, va trebui să ne uităm puțin peste cifrele statistice ale celor patru mari jucători din ultimii 15 ani. Roger Federer, Rafael Nadal, Andy Murray și Novak Djokovic au câștigat împreună 50 de titluri de Mare Șlem!
Considerând Roland Garros 2005 ca momentul nașterii echipei Big Four (Australian Open 2005 fusese câștigat de rusul Marat Safin), vom observa că cei patru jucători s-au impus în toate finalele la simplu de la cele trei Olimpiade desfășurate de atunci (Beijing 2008 – Nadal, Londra 2012 – Murray, Rio de Janeiro 2016 – Murray), în 46 din cele 51 de finale de Grand Slam disputate din 2005 până în prezent (excepțiile le-au constituit Juan Martin del Potro la US Open 2009, Stan Wawrinka la Australian Open 2014, Roland Garros 2015 și US Open 2016 și Marin Cilic la US Open 2014).
Dacă punem la socoteală și faptul că, în 2017, Federer și Nadal și-au împărțit titlurile în mod egal, ecuația tânărului născut după 1989 care să câștige un turneu de Mare Șlem devine și mai complicată.
Grigor Dimitrov
Bulgarul a început și a terminat bine un 2017 pe care îl poate considera cu adevărat primul an de vârf din cariera sa. Dimitrov încheie 2017 pe locul al treilea, după titanii Nadal și Federer.
Baby Fed a atins faza semifinalelor la Australian Open 2017 și a încheiat anul cu un succes de pus în ramă la Turneul Campionilor de la Londra.
Și ca porecla lui Dimitrov să fie și mai autentică, bulgarul a obținut de-a lungul timpului cele mai slabe rezultate la Openul Franței dintre toate cele patru mari turnee.
În plus, semifinalele de la Wimbledon în 2014 și cea amintită mai sus de la Melbourne, de anul acesta, ne determină să credem că 2018 poate fi și mai bun pentru jucătorul de la sud de Dunăre.
Pentru Australian Open, Sportingbet îl cotează pe Dimitrov cu a șasea șansă, la o cotă de 15, după membrii grupului Big Four și după germanul Alexander Zverev.
Alexander Zverev

Trebuie căutat mult în istoria tenisului pentru a vedea când un jucător de 20 de ani termina anul în primii cinci ai clasamentului ATP. În 2007, un anume Novak Djokovic încheia sezonul pe locul al treilea.
Revenind la Alexander Zverev, acesta a obținut în 2017 două titluri de Masters, la Roma și la Toronto. Cumva, parcursul de până acum al neamțului este unul firesc, organic, în opoziție cu cel al elvețianului Stanislas Wawrinka spre exemplu, care a câștigat întâi un Slam și apoi un Masters.
Totuși, Zverev a arătat multe slăbiciuni în meciurile de 3/5, neavând până în prezent nici măcar un sfert de finală la marile turnee.
Judecând după jocul bun practicat în sezonul de iarbă (semifinală la ‘s-Hertogenbosch, finală la Halle, optime la Wimbledon), s-ar părea că aceasta e suprafața favorită a lui Sascha. Totuși, victoriile de la Roma (zgură) și Toronto (hard) ne pot induce în eroare.
Dominic Thiem
Dacă acest text ar fi fost scris în urmă cu un an, probabil că aș fi început prezentările cu bravul austriac, posesor al unuia dintre cele mai puternice lovituri de rever văzute vreodată în circuitul ATP.
De ce spun că era și în 2016 în cărți pentru un Grand Slam? Deoarece termina anul pe poziția a opta, fiind cel mai tânăr membru al primilor zece și nu numai asta. În 2016, Thiem reușea prima semifinală de Mare Șlem la Paris. Istoria s-a repetat și în 2017.
În ambele situații, jucătorul austriac pierdea în fața viitorului câștigător (mai întâi Novak Djokovic și apoi Rafael Nadal). La fel, în ambele ipostaze, jocurile se încheiau în minimum de seturi.
Spre deosebire de Zverev, care a obținut deja două titluri de Masters, Dominic nu are până în prezent decât o finală la această categorie, pierdută la Madrid în fața aceluiași Nadal. La capitolul plusuri, vom remarca totuși faptul că jucătorul de 23 de ani a încheiat sezonul pe locul al cincilea.
David Goffin

Dacă primele trei nume ne surprind și nu prea, intrarea belgianului David Goffin în noul careu de ași poate fi considerată o surpriză semnificativă. Până anul acesta, imaginea lui Goffin era aceea de bun jucător de Top 20, care nu face față presiunii meciurilor cu titanii (1-5 cu Djokovic, 1-6 cu Federer, 1-2 cu Nadal, 0-5 cu Murray).
În 2017, belgianul a obținut primele victorii atât în fața lui Federer (la Turneul Campionilor), cât și în fața lui Djokovic (pe zgură, la Monaco), dar mai ales în fața liderului mondial Rafael Nadal (Turneul Campionilor).
La capitolul reușite, vom menționa patru borne extrem de importante pentru Goffin: primul sfert de finală într-un turneu major (Melbourne), a doua finală de Cupa Davis în trei ani, calificarea la Turneul Campionilor (prima dată în calitate de titular), urmată de finala de la Turneul Campionilor, care i-a și adus locul al șaptelea la finalul anului.
Revin cu întrebarea: cine va fi primul câștigător al unui turneu de Mare Șlem născut după 1989? În afara celor patru amintiți, șanse ar mai avea Jack Sock, Pablo Carreno Busta, Nick Kyrgios, Lucas Pouille, Milos Raonic sau Andrey Rublev.
Să vedem ce ne rezervă 2018 și dacă vom deschide sticla de șampanie pentru un asemenea eveniment.
------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor.
Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.