Explicațiile eșecului rușinos al Simonei la Australian Open

Care ar fi explicațiile eșecului rușinos al Simonei Halep din turul 1 de la Australian Open? Explicațiile sunt aparent… inexplicabile!

tennis-aus-open_70edd37e-dbb3-11e6-a538-54bd197a5a1b
Credit foto: hindustantimes.com

Am tot citit comentariile specialiștilor și ale fanilor, unele mai mult decât răutăcioase, altele decente, am întrebat și un psiholog sportiv, a cărui părere o găsiți mai jos, dar pentru mine înfrângerea asta rămâne un mare mister, dincolo de cele câteva motive pe care le-am dibuit.

Eu o țin una și bună, vă rog să mă scuzați: Simona a avut și are nevoie de un psiholog.

La nivelul acesta, numărul 2, numărul 4 sau numărul 6 mondial, trebuie să ai un moral de fier și să îți poți învinge mental adversarul, prin atitudine, prin ceea ce exprimi pe teren, prin răutate, privire, limbaj corporal, lovituri, agresivitate, să-ți domini oponentul din toate punctele de vedere.

Bineînțeles că și cea aflată de partea cealaltă a fileului vrea să facă același lucru. Ideea e cine o face mai bine și cine reușește să stea mai bine psihic la ora meciului.

Părerea psihologului: „O formă de reacție la presiunea resimțită”

Iată ce spune psihologul sportiv Andreas Hniatiuc, acum la Dinamo: „Nu este prima dată când Simona cedează în fața unor adversare mult mai slab cotate, în contextul în care așteptările tuturor sunt din ce în ce mai ridicate. Este posibil ca înfrângerea să fie o formă de reacție la presiunea pe care a resimțit-o din partea publicului. Așteptările fanilor, nevoia de a câștiga primul titlu de Grand Slam din carieră, presiunea mass-mediei pot genera astfel de momente de blocaj, atunci când faci față stresului competițional”.

Tot pe ideea mentalului a mers și reputatul jurnalist Cristian Tudor Popescu la Sport.ro:„Atitudinea ei din teren, corporală, mentală, nu a fost ok, dincolo de gesturile acuzatoare la adresa genunchiului, unde e posibil să aibă o problemă. Dar ea nu a pierdut meciul din cauza limitării date de genunchi. Nu a avut elan, determinare. Lucrurile arată foarte rău în ceea ce privește starea generală a Simonei. Cel mai grav nu este ce ai la genunchi sau la corp sau la spate, ci reflectarea în psihic a unei astfel de atitudini. Se pierde încrederea, iar Simona e jos de tot cu încrederea în acest moment”.

Simona a demonstrat în nenumărate rânduri că este o mare jucătoare. Finala de la Roland Garros, turneele mari câștigate, victoria cu Serena Williams și meciurile tari cu aceasta sunt argumente în acest sens.

Nu sunt deloc de acord cu cei care spun că Simona este de fapt o sportivă modestă. Nu avea cum să ajungă pe locul 2 mondial dacă era așa și nici să joace finală de Mare Șlem.

Simona are o problemă, asta e clar, și cred că, mai degrabă, acea problemă e una psihică. O problemă pe care, din păcate, Simona nu vrea să și-o rezolve.

Poate o va lumina, totuși, cineva.

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...