Incredibila calificare cu Fiorentina. Din amintirile unui veșnic îndrăgostit de Universitatea Craiova

Incredibila calificare cu Fiorentina, din toamna anului 1982, ne este readusă în memorie în rândurile ce urmează, în cadrul serialului nostru  „Din amintirile unui veșnic îndrăgostit de Universitatea Craiova”. 

Era începutul unei superbe toamne țesute în fir de aur, ce purta adierea unui bogat rod primăvăratic, cu mărțisorul pictat în alb și albastru. „Campioana Unei Mari Iubiri” reușise o premieră pentru fotbalul românesc, o fabuloasă calificarea în sferturile Cupei Campionilor Europeni.

15 septembrie 1982. Eu, acasă, în Severinul natal, cu emoții în suflet și glas, privesc prin sticla micului ecran. „Centralul” din Bănie e luat iarăși cu asalt. Valuri alb-albastre curg abundent spre un nou sezon fotbalistic european.

Avea să fie un itinerar de cea mai lungă cursă, privit cu speranțe de frumusețea unor fotbaliști buni și nebuni. Puhoiul de oameni, veniți din toată țara, umpluse până la refuz arena craioveană, în speranța unei mari izbânzi. 

Universitatea Craiova, călită în alte eroice  lupte internaționale, dă piept încă din primul tur european cu o forță a fotbalului european, Fiorentina. Aceasta îi avea în componență pe campionii mondiali Passarrela, Antognoni, Bertoni și Graziani. Trecuseră 11 ani de la prima vizită a Fiorentinei în România, unde avusese parte de o eliminare, în fața merituasei echipe a tunarul Oblemenco, și tot din primul tur al Cupei UEFA.

Balaci și oltenii lui nu sunt intimidați de faima adversarilor și intră deciși în iarbă, dominând prima parte a meciului, în fața unor spectatori de milioane, care numai în capitala Olteniei se găsesc. Din nefericire, și împotriva cursul jocului, formația italiană înscrie spre finalul primei reprize, prin Daniele Bertoni (37).

Incredibila repriză a doua

Revenirea de la cabine a băieților noștri e furtunoasă. Ocaziile mari, din care două bare, se perindă la poarta peninsularilor, iar Ungureanu (55), Cîrțu (72) și Balaci (86) înscriu în poarta fiorentinilor. Marea sărbătoare se declanșează în toate colțurile țării: 3-1 pentru Craiova!

În returul de la Florența, Craiova pierde cu 1-0, printr-un gol primit din penalty. Portarul Silviu Lung face un meci de excepție, având câteva intervenții de zile mari, pe lângă trei ocazii bune de a înscrie ale băieților noștri.

Oltenii se califică în turul ll al Cupei UEFA, unde întâlnesc un adversar accesibil, Shamrok Rovers, căreia îi administrează un total de cinci goluri în cele două dispute, tur-retur.

Așa s-a scris incredibila istorie a primului tur al Cupei UEFA, o stagiune a competiției 1982/’83, unde Știința noastră avea să ajungă la un singur pas de marea finală.

Hai Universitatea, hai Craiova,
Tu Campioana Unei Mari Iubiri!

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...