Episodul Bordeaux. Din amintirile unui veșnic îndrăgostit de Universitatea Craiova

Episodul Bordeaux vă este redat în continuare de același împătimit povestitor Petre Alicsandroiu. Mai știți cine a marcat golurile calificării?

episodul
Căpitanul nostru, Costică Ștefănescu, face schimb de fanioane, înainte de începerea meciului, cu Giresse, căpitanul francezilor

Este începutul iernii lui ’82. Hei, hei, ce mai fotbal, ce mai trai, ce mai zaibăr se făcu’ în toamna ce se sfârșise. Limpede ca lacrima, bun rău! Dar hai că mă-ntind la vorbă și începe joaca. Știința noastră are meci. Oltenii mei continuă singuri prin Europa. Ce mai, sunt mândru tare de ai mei.

Ziua opt a lunii… vorba unui superb cântec: „Te uită cum ninge Decembre!”. Prin Bănie, ninsoarea încă nu începuse, doar înspre „Central” se adunaseră norii unor căciuli sau șepci ce zburau și aterizau într-o bucurie de nedescris. Returul din turul lll al Cupei UEFA dintre  Universitatea Craiova și Girondens Bordeaux e gata să înceapă pe un stadion unde nu poți arunca cu un ac.

Studenții pierduseră în partida din „Hexagon” cu 1-0, dintr-un penalty văzut doar de arbitru și transformat de căpitanul lor, Alain Giresse. 

Țicleanu egalează situația

 În fața unei echipe oltene dezlănțuite, bordeaux-ul francez se tulbură. „Minunea Blondă” face instrucție într-o veselie cu adversarii. La una din numeroasele ocazii craiovene, în minutul 38, Aurică Țicleanu trimite un voleu, balonul lovește bara și  scutură plasa porții adverse. Frumoșii-nebuni ai Științei aleargă și se sărută, iar spectatorii sunt în delir.

În episodul II al meciului, ai noștri atacă în valuri. Craiova are și vreo două bare. La una dintre ele, „capul” lui Cămătaru se duce spre vinclu, plasa se mișcă, excelentul comentator tv strigă și repetă în disperare, „bară sau gol, bară sau gol”! Tușierul indică centrul terenului, dar omul negru cu fluierul lasă jocul să continue.

Vezi și:   Avem nevoie de un Hagi!

„Centralul” e precum un vulcan în erupție. Eu, de-acas’, trăiesc evenimentul din plin, sufăr enorm pentru Craiovița mea. Până la finalul celor 90 de minute, nu se mai înscrie, în ciuda marilor oportunități ale studenților de a marca.

Episodul final: Gheorghiță Geolgău aduce calificarea!

E 1-1 la general și intrăm în prelungiri. Echipa noastră rămâne sus, se joacă la o singură poartă, juveții caută cu disperare golul doi al calificării, care vine în minutul 101, din gheata noului intrat, Gheorghiță Geolgău.

Zaibărul oltean învinge vinul francez și picură în sufletul unei țări întregi sărbătoare. România e fericită. Universitatea Craiova le dăruiește românilor un Revelion de neuitat, cum numai Nea Mărin o putea face, și o altă calificare în primăvara europeană. 

Bucuria din fața televizorului alb-negru este imensă pentru mine, iar inegalabilul Cristian Țopescu pune punct unui comentariu plin de profesionalism, care-ți unge sufletul cu dulceața vorbelor sale.

Imaginile încă mai curg cu cei peste 40.000 de spectatori din tribune fraternizând, iar unii dintre ei invadând spațiul de joc să-şi strângă idolii în brațe. Căpitanul Costică Stefănescu este purtat pe brațe către tunel. Sunt imagini care le păstrez vii și astăzi în memorie.

Hai Universitatea, hai Craiova 
Tu Campioana Unei Mari Iubiri! 

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...