Dosarul Cooperativa, episodul 1: Circ la Petrolul – Bistriţa

Ce a fost Cooperativa? Cum funcţiona? Care erau personajele-cheie? Câteva întrebări la care vom da răspunsuri în serialul nostru, Dosarele Cooperativei

Jean Padureanu - dosarele cooperativei
Dosarele Cooperativei, episodul 1: circ la Petrolul – Bistriţa.
Prieteniile dintre cele două erau celebre în anii 90, de nezdruncinat. Gloria lui Tata Jean era veşnică, nu se aştepta nimeni să ajungă în situaţia actuală.
Echipele Cooperativei dispar acum. S-a dus FCM Bacău, odată cu decăderea lui Sechelariu, am scăpat şi de Gloria Bistriţa, care s-a dizolvat treptat, după ieşirea la pensie a lui Jean Pădureanu şi intrarea acestuia în „azilul” cu gratii.

Ceahlăul e aproape gata, cu Pinalti aflat şi el în arest preventiv. Vă daţi seama ce e în fotbalul românesc dacă au arestat şi penalty-ul! Ce mai urmează? Să vedem Henţul sau Cornerul sau Cartonaşul roşu la închisoare?
Din vechea structură, a rămas în picioare Petrolul, dar acest club s-a reorganizat pe alte baze, n-aş spune mai bune sau mai rele, de vreme ce patronii au şi ei probleme cu legea.

Ce era de fapt Cooperativa? O uniune de echipe (cele enumerate mai sus plus Corvinul, „U” Cluj, Farul, FC Braşov, mai apoi FC Naţional, Rocar) care îşi împărţeau punctele în meciurile directe sau le distribuiau în funcţie de interesele de moment şi nu retrogradau niciodată!

Se spune că “părintele Cooperativei”, Jean Pădureau, regiza cu câteva zile înainte de începerea campionatului, împreună cu membrii respectivei organizaţii, cine va lua titlul, cine va juca în cupele europene şi cine va retrograda!

Cum se schimbau notele în redacţia Sportului românesc

Personal, am văzut zeci de blaturi, poate sute, în anii 1994-2004, poate chiar şi mai târziu. Primul meci de Divizia A căruia i-am făcut cronica la Sportul românesc a fost un Petrolul – Gloria Bistriţa 2-0, blat ordinar.

Îmi aduc aminte că i-am notat pe jucătorii Petrolului cu 4 pe linie, iar pe cei ai Gloriei Bistriţa cu 3 pe linie. Notele mi-au fost schimbate de şeful departamentului Fotbal intern din acea perioadă, pentru a nu mai sugera blatul. Patronul ziarului, nimeni altul decât Dumitru Dragomir, era prieten cu Jean Pădureanu şi nu voia să-l supere pe acesta.

În ultimele 15 minute, se pasa numai înapoi şi în jumătatea proprie! De cele mai multe ori, patronul sau preşedintele echipei care se preda făcea scandal la Procesul etapei susţinând că arbitrajul a fost de vină pentru eşecul echipei sale!

Poveştile Cooperativei sunt multe, voi reveni şi cu altele. În episodul următor: cine au fost antrenorii şi preşedinţii Cooperativei. Unii rezistă în fotbal şi azi!

credit foto: Răzvan Păsărică/sportpictures.eu

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...