Dosarul Cooperativa, episodul 2: El Clasico Ceahlăul – Bistriţa

Continuăm astăzi serialul Cooperativa început acum două săptămâni în sportescu.ro. Astăzi, El Clasico al Cooperativei: Ceahlăul – Gloria Bistriţa şi retur

Gol Daniel Iftodi.

Cooperativa îşi avea membrii ei de seamă: Gloria Bistriţa în primul rând şi Ceahlăul mai apoi. Cele două au jucat ani de-a rândul mimând fotbalul.
V-am familiarizat în primul episod al serialului nostru cu circuitul punctelor în natură, regizat de nea Jean Pădureanu, prin care retrogradatele şi echipele care jucau în cupele europene se cunoşteau dinaintea începerii campionatului.

Rămân în memorie celebrele meciuri Ceahlăul – Gloria Bistriţa (tur-retur), încheiate invariabil cu victoria gazdelor de cele mi multe ori la două goluri diferenţă! Golurile se marcau relativ repede, cel mai bine în prima repriză, iar ce urma apoi era un adevărat circ. Echipa oaspete nu îşi crea nicio ocazie şi nu încerca să forţeze egalarea!

Preşedinţii celor două cluburi, mai ales celebrul Pinalti, masca blatul prin scandalul pe care îl făcea la marginea terenului sau apoi, după meci, la televiziunile care difuzau emisiuni ce analizau etapa. Cerea penalty-uri imaginare, arbitrul era întotdeauna vinovat şi uite-aşa scăpa de suspiciunile de meci aranjat, despre care jurnaliştii mai curajoşi scriau în ziarele de a doua zi.

Am asistat şi eu la câteva parodii Ceahlăul – Gloria Bistriţa sau Gloria Bistriţa –  Ceahlăul şi le-am taxat de fiecare dată. Pinalti ajunsese la un asemenea grad de nesimţire, încât m-a şi dat în judecată după o astfel de cronică, la un meci desfăşurat după scenariul clasic: 2-0 în prima repriză, non-combat al ambelor formaţii în repriza a doua, 2-0 la final.

Unul dintre actorii principali ai acestui serial de comedii, portarul Costel Câmpeanu, care a apărat mulţi ani la rând şi multe blaturi poarta bistriţenilor, a şi recunoscut la un moment dat în ProSport, după ce s-a retras din carieră, că a participat la astfel de aranjamente. „Reciprocităţi au fost odată, înainte de momentul zero. Mie oricum nu mi-au convenit niciodată pentru că nu câştigam niciun ban. Dacă se făceau, se făceau cu ştirea tuturor, de la conducere la jucători”, spunea Câmpeanu în 2010.

Vă prezentăm mai jos bilanţul dintre Ceahlăul şi Bistriţa în perioada de glorie a Cooperativei, bilanţ în care observăm cum punctele s-au împărţit în mod egal între 1993 şi 2004 – 10 victorii Bistriţa pe teren propriu, 10 victorii Ceahlăul la Piatra Neamţ şi doar două egaluri, ambele în campionatul 1996-1997:

1993-94: Gloria – Ceahlaul 2-0 / Ceahlăul – Gloria 1-0
1994-95: G – C 3-1 / C – G 5-3
1995-96: C – G 1-0 / G – C 1-0
1996-97: G – C 1-1 / C – G 0-0
1997-98: C – G 2-0 / G – C 2-1
1998-99: C – G 3-2 / G – C 4-2
1999-00: C – G 1-0 / G – C 5-4
2000-01: C – G 3-2 / G – C 2-0
2001-02: C – G 4-1 / G – C 2-0
2002-03: C – G 3-0 / G – C 1-0
2003-04: G – C 2-0 / C – G 3-1

Statistică: Răzvan Toma

Sursa foto: Răzvan Păsărică / sportpictures.eu

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...