Zidane, fotbalul la rang de artă

Continuăm azi încercarea noastră de a stabili, împreună cu voi, cine este cel mai mare fotbalist din toate timpurile. După Pele şi Maradona, a venit rândul lui Zidane.

zidane

Chiar dacă n-aş putea să fixez în timp momentul în care La Marseillaise a devenit pentru mine al doilea imn naţional, vă mărturisesc că sunt un mare fan al istoriei şi culturii franceze. Poate de aceea, Campionatul Mondial din Mexic 1986 m-a făcut să simt, alături de poporul francez, gustul amar al înfrângerii pe care trupa în care străluceau Bats, Amoros, Platini, Tigana sau Papin a resimţit-o din plin, deşi avea unul din cele mai redutabile loturi.

Revanşa pe care naţionala Franţei a aşteptat-o 12 ani a scos la rampă un fotbalist uriaş, pentru care jocul de fotbal a fost nu doar o „afacere”, ci şi o chestiune de onoare şi de prestigiu.

Născut la Marsilia, la 23 iunie 1972, Zinedine Zidane a evoluat de-a lungul carierei sale la Cannes, Bordeaux, Juventus şi Real Madrid, şi a contribuit decisiv la câştigarea Campionatului Mondial din Franţa 1998 şi a Campionatului European din Belgia-Olanda 2000, răzbunând garnitura de aur a naţionalei franceze ce fusese eliminată de Germania Federală, într-una din semifinalele din Mexic ’86.

Deţinător al Balonului de Aur, Zidane s-a făcut remarcat prin clarviziunea jocului, prin calitatea paselor, a execuţiilor şi a driblingurilor şi, nu în ultimul rând, prin celeritate şi stăpânire de sine, deşi episodul „Materazzi”, în care plexul italianului a fost la un pas de explozie, după lovitura năprasnică pe care a primit-o de la Zizou, a făcut înconjurul lumii.

Golurile lui Zidane, eleganţa şi numeroasele trofee câştigate atât la nivel de club, cât şi la nivel de naţională, n-au făcut altceva decât să încununeze o carieră de excepţie a unui om de excepţie care, ca şi Diego Maradona, a ridicat spectacolul sportiv la rang de artă.

Vezi și:   Schimbă sau nu schimbă Daum primul 11 în Kazahstan?

Vezi prezentarile lui Maradona & Pele si spune-ti parerea:

Cine a fost cel mai mare fotbalist din toate timpurile?

Rezultate

Credit foto: fifa.com

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...