De la Șarapova la Sugarpova. Și-napoi

Șarapova rămâne doar Sugarpova după ce a fost depistată pozitiv la începutul acestui an. Citiți mai jos o analiză sumbră a sportului actual și a tenisului în special, pornind de la acest scandal de dopaj.

sugarpova

Preliminarii

Contracte de publicitate de milioane de euro cu firmele de echipament sportiv. Turnee transmise integral de marile rețele de cablu. Schimbarea orei de disputare pentru anumite meciuri, astfel încît telespectatorii europeni sau asiatici să nu fie nevoiți să se trezească în toiul nopții. Cine va cîștiga următorul Grand Slam și ce cotă ar trebui să se acorde pariului. Conturi de Twitter urmărite de sute de mii de fani entuziaști. Orice informație despre Ana Ivanovic sau Serena Williams devine automat știre pentru tabloide. Biografii scrise de jurnaliști cu implicarea jucătorilor în redactarea variantei finale a textului.

Cum a renunțat Novak Djokovic la gluten și cum a învins Lance Armstrong cancerul testicular. Mai mult, cum a cîștigat ciclistul american de șapte ori consecutiv Turul Franței între 1999 și 2005 fără a fi depistat pozitiv în timp util. Later edit: suspendarea lui Lance a venit de-abia în 2012. Cum se explică decesul câtorva fotbaliști pe terenul de joc și cum de nu au putut fi preîntîmpinate situațiile de genul acesta (Cătălin Hîldan, Miklós Fehér, Antonio Puerta, Marc-Vivien Foé etc.)

Nu mai e atât de important doar să participi!

Revenind la tenis, mai există o serie de mecanisme nefuncționale ce merită amintite. De exemplu, niciun jucător sub 25 de ani nu este prezent în top zece ATP (Association of Tennis Professionals). Ce se va întîmpla cu tenisul masculin cînd se vor retrage Roger Federer, Novak Djokovic, Rafael Nadal sau Andy Murray? De ce este tenisul feminin atît de inconstant și de ce o proaspătă cîștigătoare de Grand Slam la Melbourne (Angelique Kerber) nu e capabilă să mai cîștige decît un meci în două luni de competiție?

Dacă am avea răspunsuri precise la toate aceste întrebări și la alte zeci pe care nu le vom pomeni în articol, atunci cu siguranță am putea fundamenta o teorie cu privire la recentul scandal de dopaj în care este implicată Maria Șarapova.

Neavând datele la dispoziție, nu putem decît să readucem în discuție ideea potrivit căreia sportul nu mai e guvernat de dictonul lui Pierre de Coubertin, cel care spunea, la începutul secolului al XX-lea, că important e sa participi, nu neapărat să câștigi.

Industria pariurilor, drepturile de televizare și banii cîștigați direct din sport de atleții moderni sunt aspecte decisive azi. Din victorii nu se hrănesc doar sportivii. Există un întreg lanț trofic ce se sprijină pe rezultatele la vîrf. Nici Maria Șarapova nu face notă discordantă, integrându-se perfect în puzzle. Nu mai e atât de important doar să participi.

Mildronate și Maria

Pe 7 Martie, jucătoarea din Rusia a anunțat o conferință de presă neașteptată. Au circulat tot felul de zvonuri referitoare la motivul convocării. Varianta cea mai des vehiculată a fost aceea a retragerii Mașei din activitate din cauza deselor accidentări.

Alta avea să fie însă știrea de presă pentru următoarele săptămâni: Maria Șarapova picase testul anti-dopping la Australian Open, singurul turneu la care participase în actualul sezon.

Medicamentul incriminat se numește Mildronate (Meldronium), fiind recomandat în principal în tratamentul afecțiunilor cardiace. World Anti-Doping Agency (WADA) inclusese produsul pe lista gri în 2015, iar de la 1 ianuarie 2016 utilizarea lui fusese interzisă.

Grindex, compania letonă ce produce medicamentul, nu consideră că folosirea lui crește performațele atletice. Totuși, surse din piață afirmă că  Meldonium îmbunătățește circulația sângelui, fapt ce contravine politicii antidoping.

Mesajul pe care a dorit să îl transmită rusoaica a fost acela că întrebuințează Mildronate de mai bine de zece ani la recomandarea medicului, motivul fiind acela că suferă de o afecțiune cardiacă și că are un deficit de magneziu. La toate acestea se mai poate adăuga o chestiune: istoricul medical familial în ceea ce privește diabetul.

Nu vom dezbate problema mail-ului primit de Șarapova de la WADA, mail în care era informată că Mildronate va fi trecut pe lista neagră de la 1 ianuarie. Pe această temă s-a scris și se va mai scrie foarte mult. De asemenea, nu vom actualiza nici lista de opinii relevante cu privire la subiect (sportivi, comentatori ai fenomenului, oficiali ai federației). Mult mai important este să vedem ce înseamnă o posibilă suspendare pentru o câștigătoare de cinci turnee de Grand Slam.

Ce urmează?

Tenisul este acea ramură sportivă în care s-a vorbit prea puțin despre dopaj la nivel înalt în mileniul al treilea. Spre deosebire de ciclism, atletism sau fotbal, tenisul a păstrat și în era informațională o aură de sport nobil, în care fair play-ul și respectul au dominat arenele internaționale.

Deși au circulat zvonuri despre dopaj cu privire la jucătorii de top, măsurile oficiale nu au fost luate împotriva numelor importante. Argentinianul Mariano Puerta în 2005, croatul Marin Cilic și sîrbul Victor Troicki (ambii în 2013) sunt cele mai relevante nume.

În plus, doar opt jucători clasați pe locuri inferioare sunt suspendați în acest moment pentru dopaj. Pentru jucători precum Maria Șarapova, scandalul Mildronate înseamnă pierderea unor contracte importante de publicitate, dar și suspendarea din poziția de ambasador ONU al bunăvoinței.

Numai producătorul olandez de echipament sportiv Head a anunțat că va continua colaborarea cu învingătoarea de la Wimbledon 2004. Chiar dacă firme din Rusia i-au sărit în ajutor, compensația financiară este palidă în raport cu beneficiile pe care Mașa le obținea de la Nike, Tag Heuer și Porsche.

Suspendarea Șarapovei ar putea rămâne un fapt izolat pentru tenisul de performanță, la fel de bine cum ar putea fi începutul căderii castelului de nisip. Următoarele săptămâni vor fi decisive pentru rusoaică. Vom afla durata suspendării (patru ani ar putea însemna sfârșitul carierei), vom vedea cum vor reacționa fanii la această decizie și, de ce nu, cum vor evolua vânzările bomboanelor Sugarpova. De această dată, reacția consumatorului de tenis ar putea înclina balanța.

Credit foto: www.nydailynews.com

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...